М’ясорубка – один із найнеобхідніших кухонних приладів, без якого не обійдеться сучасна господиня. Усі ми любимо смачні соковиті котлетки, пельмені, фрикадельки, різні запіканки… А за допомогою м’ясорубки можна швидко й ретельно переробити необхідні інгредієнти – м’ясо, рибу або овочі. Але, вибираючи конкретну модель, у нас виникає безліч питань і сумнівів: яка м’ясорубка має найкращі параметри й не зламається при частому використанні? Тому ми спробуємо розібратися у всіх тонкощах цього приладу.
Види м’ясорубок
М’ясорубки бувають двох типів: побутові та промислові. Останні використовуються в сфері громадського харчування, де необхідно переробляти велику кількість продуктів. Такі м’ясорубки мають більшу потужність, що забезпечує тривалу безперебійну роботу приладу. Побутові моделі призначені для використання в домашніх умовах. Вони мають компактні розміри й зручні в експлуатації.
Особливості побутових м’ясорубок
Залежно від індивідуальних переваг користувач може вибрати ручну (механічну) або електричну м’ясорубку.
Ручні м’ясорубки вимагають значних часових і трудових витрат, проте вони довговічні й надійні. Але зараз більшою популярністю користуються електричні м’ясорубки.
На сучасному ринку наданий величезний вибір таких моделей. І щоб не заплутатися при покупці електричної м’ясорубки, варто звернути увагу на наступні характеристики:
- Потужність.
Чим більша потужність електром’ясорубки, тим легше вона буде переробляти необхідні продукти. Але не пропустіть такий нюанс: номінальна і максимальна потужність. Номінальна – це та потужність мотора, при якій м’ясорубка працює у звичайному режимі й без перевантажень. Максимальна потужність – це показник, який мотор м’ясорубки «видасть» для переробки хрящів, жил або дрібних кісточок.
- Продуктивність.
Цей критерій показує, яку кількість фаршу ми зможемо отримати за певну одиницю часу. Продуктивність часто залежить від потужності м’ясорубки, але не завжди. Бувають моделі з однаковою потужністю, а показник продуктивності відрізняється в 1.5-2 рази. Найчастіше м’ясорубки потужністю 1400-1600 Вт здатні виробляти по 2-2.5 кг фаршу за одну хвилину. Моделі на 1000-1200 Вт переробляють 1.5 кг/хв. М’ясорубки з невеликою потужністю 450 Вт перекрутять до 1 кг м’яса за хвилину.
- Безпека.
Прилад повинен мати прогумовані ніжки, щоб зручно фіксуватися на робочому столі. Також слід звертати увагу на час безперервної роботи м’ясорубки щоб уникнути перегріву мотора. У різних режимах цей показник може відрізнятися. Тому, як ви вже переконалися, без додаткового комфорту й безпеки процес приготування страв буде не таким приємним.
- Рівень шуму.
Чим нижче цей показник, тим комфортніше експлуатувати м’ясорубку. Але цей критерій не є головним при виборі приладу. Наш організм нормально сприймає шум у діапазоні від 70 до 75 дБ. В основному рівень шуму сучасної електром’ясорубки не перевищує 70 дБ.
- Дизайн м’ясорубки.
Корпус приладу може бути виконаний із міцного пластику, алюмінію або нержавіючої сталі. Якщо ви хочете заощадити, вибирайте м’ясорубку з пластиковим корпусом. При дбайливому використанні моделі це не позначиться на терміні служби. Металевий корпус виглядає стильно й оригінально. Крім того, такий матеріал міцніший, але важчий і коштує дорожче. Для зручності зберігання деякі м’ясорубки мають складаний корпус. Також звертайте увагу на довжину шнура. Якщо він занадто короткий, то вам знадобиться подовжувач. В іншому випадку вам доведеться працювати біля розетки.
- Складові елементи.
Внутрішні робочі деталі м’ясорубки повинні бути з якісної нержавіючої сталі, яка відрізняється міцністю й довговічністю. Крім того, вона не впливає на смакові якості продуктів.
- Розмір.
Від габаритів м’ясорубки залежить те, скільки місця вона займе на кухонному столі і який посуд можна підставити для збору перероблених продуктів. Тут слід візуально оцінити розмір корпусу й зрозуміти, наскільки зручною буде та чи інша модель.
Завантажувальний лоток
Для завантаження переробляємого продукту м’ясорубка оснащена спеціальним лотком. Він може бути виготовлений із пластику або металу. Останній буде міцнішим і надійнішим.
Широкий вибір насадок
Стандартне завдання м’ясорубки – перетворити м’ясо у фарш. Тому в набір завжди входять решітки з отворами різного діаметру та ножі. Але не варто забувати, що за допомогою цього приладу можна приготувати дуже багато оригінальних і смачних страв. Отже, м’ясорубка може комплектуватися наступними насадками:
- насадка для овочів – дозволить красиво й швидко нарізати або подрібнити овочі для супу, фрукти для йогурту або салату. Такі насадки мають різні отвори: для нарізки шматочками, часточками або брусочками.
- насадка-терка – ідеально підійде для переробки варених овочів і твердих сортів сиру.
- насадка «кеббе» – використовується для приготування трубочок, які потім можна фарширувати м’ясом або овочами.
- насадка для ковбаси – дозволить зробити домашню ковбасу, сардельки чи сосиски. Цією насадкою укомплектовано більшість м’ясорубок.
- насадка для печива – тісто виходить в потрібній вам формі вже готового печива.
- насадка для соку – підійде для вичавлювання соку з лимонів, апельсинів або грейпфрута.
- насадка для томатів – дозволить приготувати пюре з помідорів або томатний сік.
Безперечно, насадки розширюють функціонал м’ясорубки. І це ще не весь список. Але чим більше їх буде, тим вища ціна приладу. Просто необхідно визначити основні завдання, які повинна виконувати м’ясорубка, і вибрати для себе відповідну модель.
Функція реверсу
Бувають ситуації, коли на шнек м’ясорубки може накрутити чимало жил і загальмувати роботу. У такий момент знадобиться режим реверсу, який прокрутить шнек у зворотну сторону й неперероблені частки м’яса вийдуть назад. Ця функція не є основною, але допоможе запобігти поломці приладу.
Ось і всі основні моменти, на які слід звернути увагу при покупці м’ясорубки. Сподіваємося, що перераховані вище пункти допоможуть вам зробити правильний вибір.
Авторизуйтесь через соціальні мережі