Як вибрати м’ясорубку

М’ясорубка – один із найнеобхідніших кухонних приладів, без якого не обійдеться сучасна господиня. Усі ми любимо смачні соковиті котлетки, пельмені, фрикадельки, різні запіканки… А за допомогою м’ясорубки можна швидко й ретельно переробити необхідні інгредієнти – м’ясо, рибу або овочі. Але, вибираючи конкретну модель, у нас виникає безліч питань і сумнівів: яка м’ясорубка має найкращі параметри й не зламається при частому використанні? Тому ми спробуємо розібратися у всіх тонкощах цього приладу.

Види м’ясорубок

М’ясорубки бувають двох типів: побутові та промислові. Останні використовуються в сфері громадського харчування, де необхідно переробляти велику кількість продуктів. Такі м’ясорубки мають більшу потужність, що забезпечує тривалу безперебійну роботу приладу. Побутові моделі призначені для використання в домашніх умовах. Вони мають компактні розміри й зручні в експлуатації.

Особливості побутових м’ясорубок

Залежно від індивідуальних переваг користувач може вибрати ручну (механічну) або електричну м’ясорубку.

Ручні м’ясорубки вимагають значних часових і трудових витрат, проте вони довговічні й надійні. Але зараз більшою популярністю користуються електричні м’ясорубки.

На сучасному ринку наданий величезний вибір таких моделей. І щоб не заплутатися при покупці електричної м’ясорубки, варто звернути увагу на наступні характеристики:

  1. Потужність.

Чим більша потужність електром’ясорубки, тим легше вона буде переробляти необхідні продукти. Але не пропустіть такий нюанс: номінальна і максимальна потужність. Номінальна – це та потужність мотора, при якій м’ясорубка працює у звичайному режимі й без перевантажень. Максимальна потужність – це показник, який мотор м’ясорубки «видасть» для переробки хрящів, жил або дрібних кісточок.

  1. Продуктивність.

Цей критерій показує, яку кількість фаршу ми зможемо отримати за певну одиницю часу. Продуктивність часто залежить від потужності м’ясорубки, але не завжди. Бувають моделі з однаковою потужністю, а показник продуктивності відрізняється в 1.5-2 рази. Найчастіше м’ясорубки потужністю 1400-1600 Вт здатні виробляти по 2-2.5 кг фаршу за одну хвилину. Моделі на 1000-1200 Вт переробляють 1.5 кг/хв. М’ясорубки з невеликою потужністю 450 Вт перекрутять до 1 кг м’яса за хвилину.

  1. Безпека.

Прилад повинен мати прогумовані ніжки, щоб зручно фіксуватися на робочому столі. Також слід звертати увагу на час безперервної роботи м’ясорубки щоб уникнути перегріву мотора. У різних режимах цей показник може відрізнятися. Тому, як ви вже переконалися, без додаткового комфорту й безпеки процес приготування страв буде не таким приємним.

  1. Рівень шуму.

Чим нижче цей показник, тим комфортніше експлуатувати м’ясорубку. Але цей критерій не є головним при виборі приладу. Наш організм нормально сприймає шум у діапазоні від 70 до 75 дБ. В основному рівень шуму сучасної електром’ясорубки не перевищує 70 дБ.

  1. Дизайн м’ясорубки.

Корпус приладу може бути виконаний із міцного пластику, алюмінію або нержавіючої сталі. Якщо ви хочете заощадити, вибирайте м’ясорубку з пластиковим корпусом. При дбайливому використанні моделі це не позначиться на терміні служби. Металевий корпус виглядає стильно й оригінально. Крім того, такий матеріал міцніший, але важчий і коштує дорожче. Для зручності зберігання деякі м’ясорубки мають складаний корпус. Також звертайте увагу на довжину шнура. Якщо він занадто короткий, то вам знадобиться подовжувач. В іншому випадку вам доведеться працювати біля розетки.

  1. Складові елементи.

Внутрішні робочі деталі м’ясорубки повинні бути з якісної нержавіючої сталі, яка відрізняється міцністю й довговічністю. Крім того, вона не впливає на смакові якості продуктів.

  1. Розмір.

Від габаритів м’ясорубки залежить те, скільки місця вона займе на кухонному столі і який посуд можна підставити для збору перероблених продуктів. Тут слід візуально оцінити розмір корпусу й зрозуміти, наскільки зручною буде та чи інша модель.

Завантажувальний лоток

Для завантаження переробляємого продукту м’ясорубка оснащена спеціальним лотком. Він може бути виготовлений із пластику або металу. Останній буде міцнішим і надійнішим.

Широкий вибір насадок

Стандартне завдання м’ясорубки – перетворити м’ясо у фарш. Тому в набір завжди входять решітки з отворами різного діаметру та ножі. Але не варто забувати, що за допомогою цього приладу можна приготувати дуже багато оригінальних і смачних страв. Отже, м’ясорубка може комплектуватися наступними насадками:

  • насадка для овочів – дозволить красиво й швидко нарізати або подрібнити овочі для супу, фрукти для йогурту або салату. Такі насадки мають різні отвори: для нарізки шматочками, часточками або брусочками.
  • насадка-терка – ідеально підійде для переробки варених овочів і твердих сортів сиру.
  • насадка «кеббе» – використовується для приготування трубочок, які потім можна фарширувати м’ясом або овочами.
  • насадка для ковбаси – дозволить зробити домашню ковбасу, сардельки чи сосиски. Цією насадкою укомплектовано більшість м’ясорубок.
  • насадка для печива – тісто виходить в потрібній вам формі вже готового печива.
  • насадка для соку – підійде для вичавлювання соку з лимонів, апельсинів або грейпфрута.
  • насадка для томатів – дозволить приготувати пюре з помідорів або томатний сік.

Безперечно, насадки розширюють функціонал м’ясорубки. І це ще не весь список. Але чим більше їх буде, тим вища ціна приладу. Просто необхідно визначити основні завдання, які повинна виконувати м’ясорубка, і вибрати для себе відповідну модель.

Функція реверсу

Бувають ситуації, коли на шнек м’ясорубки може накрутити чимало жил і загальмувати роботу. У такий момент знадобиться режим реверсу, який прокрутить шнек у зворотну сторону й неперероблені частки м’яса вийдуть назад. Ця функція не є основною, але допоможе запобігти поломці приладу.

Ось і всі основні моменти, на які слід звернути увагу при покупці м’ясорубки. Сподіваємося, що перераховані вище пункти допоможуть вам зробити правильний вибір.

Вам сподобалася стаття?

Залиште коментар
або


Ваша оцінка


Коментарі
Залишити відгук
Поки що немає коментарів