Показати зміст статті
Сьогодні ми пропонуємо поговорити про гарбуз. Це неймовірно корисний продукт. У гарбузі містяться вітаміни А, С, Е і вітаміни групи B, рідкісний вітамін K і T. Також, в цьому продукті багато заліза і калію. Це незамінне джерело клітковини та жовчогінний засіб. Гарбуз уповільнює процес старіння організму і зміцнює судинну систему. Перераховувати корисні властивості гарбуза можна довго. Ми хочемо поділитися з вами тим, як цей продукт можна вжити в щоденному раціоні.
Гарбуз годиться для приготування багатьох страв, які прикрасять ваш стіл і порадують близьких. Кілька оригінальних рецептів ми й розглянемо в нашій статті.
Пиріг з гарбуза, сиру брі та шпинату
Цей рецепт вже став популярний в інтернеті. Пиріг готується з гарбуза, з додаванням ніжного сиру, шпинату, горішків і навіть меду. Отже, для приготування вам знадобиться:
- 200-220 г гарбуза;
- 250 г сиру брі;
- 150 г шпинату (свіжого або мороженого);
- 700 г пісочного тіста;
- 5-10 г кедрових горіхів;
- 2 ст. л. меду;
- 1 ст. л. соєвого соусу і бальзамічного оцту;
- 10 г кінзи;
- 1 ст. л. оливкової олії.
Починати приготування необхідно з гарбуза — його треба очистити й тонко нарізати (можна натерти на крупній тертці). Готове пісочне тісто тонко розкатати та викласти у форму для запікання (форму попередньо змастити маслом або застелити пергаментним папером). На тісті зробити кілька проколів виделкою і викласти шар подрібненого шпинату. Слідом викладаємо гарбуз, нарізаний сир і кедрові горіхи. Ставимо на 20 хвилин в духовку при температурі 180 градусів.
Поки пиріг печеться, можна зробити заправку: змішуємо бальзамічний оцет, соєвий соус, мед, оливкову олію і подрібнену кінзу. Полити пиріг після запікання заправкою і блюдо можна подавати до столу.
Фарширований гарбуз з овочами та свининою
Ще один рецепт шикарної страви, яку можна подавати на будь-яке свято. Фарширований гарбуз виглядає дуже красиво, його начинка виходить м’якою і соковитою. Для цієї страви нам знадобиться:
- 1 цілий гарбуз;
- 300 г свинини;
- 1 солодкий перець;
- 1 середня морква;
- консервовані ананаси (1 банка);
- спеції та рослинна олія.
Гарбуз вимити та зрізати верхівку так, щоб вийшла «кришка». Далі необхідно очистити всю внутрішню частину від насіння і частини м’якоті. М’ясо нарізати невеликими шматочками, моркву натерти на крупній тертці, перець і ананас — нарізати кубиками або соломкою.
Наступний етап підготовки — обсмажування. На середньому вогні потрібно прожарити цибулю до золотистого кольору, додати свинину — обсмажити, додати моркву.
Обсмажені продукти змішати з болгарським перцем і ананасами, викласти в гарбуз і накрити кришкою-верхівкою. Гарбуз запекти в духовці при 180 градусах протягом 2-3 годин. Чим більше розмір гарбуза — тим більше час тушіння. Після приготування його м’якота повинна бути м’якою. Фарширований гарбуз готовий. 🙂
Суп-пюре з гарбуза
Такий суп сподобається, як малюкам, так і дорослим. Є кілька видів супу з гарбуза, ми хочемо запропонувати вам класичний варіант — з вершками. Отже, що нам потрібно підготувати:
- 400-500 г очищеного гарбуза;
- 200 мл вершків (або молока високої жирності);
- 200 мл води (або молока, якщо ви взяли в попередньому пункті вершки);
- 1 шт. ріпчастої цибулі;
- 20 г вершкового масла;
- 3 ст. л. оливкової олії;
- трохи петрушки;
- сіль, перець — на свій смак.
Приступаємо до приготування. Цибулю і моркву очистити, дрібно нарізати (моркву можна натерти на тертці) і обсмажити на сковороді зі спеціями близько 10 хвилин. Додати дрібно нарізаний гарбуз, всі інші інгредієнти, трохи води та тушкувати під кришкою протягом 20 хвилин.
Після того, як овочі стали м’якими, перекласти їх в чашу блендера і подрібнити на високій швидкості. Додати гаряче молоко і ще раз перебити блендером.
Останній етап — готову масу перелити в каструлю, нагріти на невеликому вогні, не доводячи до кипіння. Зняти з плити та додати вершки й вершкове масло. Перемішати.
Суп-пюре з гарбуза готовий! Розлити по тарілках і прикрасити зеленню.
Запіканка з гарбуза та сиру
Перейдемо до десертів. Так, з гарбуза можна приготувати не тільки основні страви, але і порадувати нею ласунів;)
Гарбуз відмінно поєднується з таким продуктом, як сир. Тому запіканку з цих складових полюбить вся ваша сім’я. Для приготування знадобиться:
- 600 г очищеного гарбуза;
- 200 г сиру середньої жирності;
- 50 г манки;
- 3 яйця;
- цукор, кориця — за бажанням.
Щоб почати основний процес приготування страви, слід підготувати гарбуз — наріжте його невеликими шматочками або натріть на великій тертці. Помістіть гарбуз в каструлю, додайте трохи води та тушкуйте до м’якого стану під закритою кришкою.
Після того, як гарбуз приготувався, потрібно його остудити та перетворити в пюре за допомогою блендера. Далі — змішуємо яйця і сир, манку (також цукор і корицю, якщо ви їх додаєте в блюдо), все ретельно перемішати. Готову масу акуратно і невеликими порціями вводимо в гарбузове пюре, при цьому — регулярно помішувати.
Беремо форму для запікання, змащуємо трохи маслом і виливаємо масу. Запікати в духовці близько 25-30 хвилин при температурі 200 градусів. Готовність запіканки можна перевірити дерев’яною шпажкою. По готовності, блюдо вийняти з духовки та остудити, після чого — вийняти з форми.
Така запіканка відмінно підійде для сніданку або легкої вечері, для ленчу чи її можна дати для перекусу дитині в школу.
Гарбузові кекси
Ще один приклад смачного і корисного десерту. Кекси з гарбуза — легкі та не калорійні, їх можуть їсти навіть ті, хто слідує дієті. Щоб приготувати цю страву, знадобиться:
- 200-300 г очищеного гарбуза;
- 2 ст. л манної крупи;
- 200 г борошна;
- 10 г розпушувача;
- 200 г цукру;
- 3 яйця;
- 100 г родзинок (за бажанням);
- 110 мл рослинної олії.
Приступимо 🙂
Для того, щоб кекси вийшли легкими та повітряними, гарбуз краще спочатку перетворити в пюре. Очищений гарбуз нарізати, тушкувати в невеликій кількості води до м’якого стану (близько 10 хвилин). Далі — робимо з гарбуза пюре за допомогою блендера або подрібнювача.
Готуємо тісто: борошно просіяти разом з розпушувачем, додати манку (кілька ложок борошна залиште на потім). Збити окремо яйця з цукром до щільної білої маси (це можна зробити міксером на високій швидкості). Коли гарбузове пюре повністю охололо — додаємо рослинну олію і ретельно перемішуємо. Додаємо борошно (родзинки) та знову перемішуємо.
Вилити тісто в формочки для кексів (десь на ¾ форми). Якщо ваша форма металева — її необхідно попередньо змастити маслом. Випікати 25-30 хвилин при температурі 180 градусів. Також, як і в попередньому рецепті, готовність кексів можна перевірити дерев’яною шпажкою.
Блюдо готове!
Смачного 🙂
Авторизуйтесь через соціальні мережі