Показати зміст статті
Розпал осені, велика кількість різноманітних овочів, фруктів… Усі корисні вітаміни знаходяться якраз в осінніх сезонних продуктах. Буває, що зібраний урожай яблук, груш, кабачків або помідорів перевищує наші можливості – нам просто ніде їх зберігати, і що готувати з такої безлічі? Резонне питання! Щоби ваш урожай «не пропав», ми хочемо поділитися смачними й нескладними рецептами.
Яблука
Корисний і популярний фрукт. Яблука багаті залізом, магнієм, кальцієм, клітковиною, вітамінами А, В1, В2, В5, В6, В9, С, К і Е, а також багатьма іншими вітамінами. Яблука смачні й у натуральному вигляді – свіжі, і в приготованому. Але все залежить від рецепта 😉 Що оригінальне можна приготувати з яблук і як це робиться? Ми відповімо на це питання.
Чіпси з яблук
Хто не любить чіпси? Зі смаком бекону, сиру, креветок… Але ж це не дуже корисна їжа, погодьтеся 😊 А ось натуральні яблучні чіпси або чіпси з яблук – смачна й корисна страва. У деяких супермаркетах уже стали з’являтися готові упаковки яблучних чіпсів, але – навіщо купувати, якщо можна легко зробити самому? Отже, детальний процес приготування закуски нижче.
Щоби чіпси з яблук не вийшли пересушеними, їх краще не просто сушити як прийнято, але готувати з додаванням сиропу. Для його приготування вам необхідно на невеликому вогні розчинити в склянці води 4 столові ложки цукру, 1 чайну ложку лимонної кислоти. Після повного розчинення цих компонентів вимкніть сироп і поставте охолоджуватися.
У цей час яблука потрібно вимити й нарізати тонкими слайсами (кружечками) – приблизно 0.5 сантиметрів. Помістити слайси яблук у сироп і залишити на 15 хвилин. Після цього – прибрати залишки рідини з яблучних слайсів паперовим рушником. Останній етап – кружечки яблук помістити в спеціальну сушарку для фруктів і овочів або в духовку на деко (цей процес займе більше часу). Ви зрозумієте, що яблучні чіпси готові за їх зовнішнім виглядом: яблука стануть золотисто-коричневого кольору, їхні краї – хвилястими. Смачна закуска для дітей і дорослих готова 😊
Яблучні чіпси
Звичайно, з яблук отримують і закривають на зиму сік, роблять нектар і всілякі пироги. Але не тільки це – яблука відмінно підходять для приготування не солодких, і навіть м’ясних страв.
Свинина з яблуками
На сковородірозігріти трохи (1 ст. л.) рослинної олії, додати нарізану свинину. Додати спеції – сіль, перець, 1 ст. л. борошна і смажити на середньому вогні близько 7-8 хвилин. Перекласти м’ясо в інший посуд.
У цю ж сковороду знову додати олію – 1 ст. л, 1 нарізану цибулину, трохи кмину (за смаком) – смажити до напівпрозорого стану цибулі. Далі – додаємо вже попередньо обсмажену свинину, 3 крупно нарізаних зелених яблука, готовий курячий або овочевий бульйон і 1 ст. л. гірчиці. Довести до кипіння, зменшити вогонь і накрити кришкою – тушкувати 10 хвилин. Подавати, прикрасивши зеленню. М’ясо вийде дуже м’яким, з неймовірним ароматом і оригінальним смаком.
Свинина з яблуками
Налисники з яблучною начинкою
З яблуками можна приготувати смачні налисники. Досить очистити й нарізати яблука середники шматочками, після чого – на розігріту з вершковим маслом сковороду додати яблука, цукор, корицю, родзинки, горіхи (за бажанням). Тушкувати цю начинку протягом 5 хвилин, остудити. Викласти начинку на млинці-налисники і зробити подобу «конвертиків».
Налисники з яблуками
Груші
Що ж щодо груш? Вони також ростуть у великій кількості в садах і дворах. Що б такого цікавого приготувати і з них? Ми розповімо.
Мариновані груші
Маринувати груші не так популярно, як інші фрукти, і даремно – цей рецепт дивовижний за смаком. Мариновані груші можна використовувати як самостійну страву – закуску, або ж їх можна подати як гарнір до м’яса або птиці. Поєднання смаків вийде незабутнім!
Щоби приготувати мариновані груші, потрібно основний інгредієнт – стиглі груші, цукор, оцет, лимон, а також спеції. На початку необхідно вимити й очистити груші від шкірки, розрізати на дві частини й видалити серцевину. У каструлю налити трохи води – так, щоби вона покривала груші, додати цедру й сік 1 лимона. На невеликому вогні доводимо до кипіння й готуємо 5-7 хвилин. Далі – потрібно злити воду з-під груш, додати в неї цукор, спеції: лавровий лист, аніс, запашний перець горошком, розмарин, корицю (за смаком), також цедру лимона й довести до кипіння. Кип’ятимо 7-10 хвилин. Додаємо оцет – ще 5 хвилин кип’ятимо і знімаємо з вогню.
У стерилізовані банки викласти груші, залити маринадом до верху (можна вийняти спеції) і закрутити. Оригінальна консервація готова.
Мариновані груші
Пиріг із грушею й сиром «Дор Блю»
Неймовірно вишуканий рецепт. Цей пиріг стане прекрасним частуванням на святковому столі, і готувати його абсолютно не складно. За основу можна взяти вже готове листкове тісто. Для начинки знадобиться 2 стиглі груші, 250 г сиру «Дор Блю», 1 яйце і 2 ст. л. коричневого цукру.
Листкове тісто має бути бездріжджовим, уже розмороженим. Трохи розкачати його, посипавши борошном, і викласти на деко (звичайно, деко краще застелити пергаментним папером). Далі – готуємо начинку.
Груші вимити, очистити від шкірки, серцевини й нарізати скибочками середньої товщини. Викласти слайси груш на лист тіста впритул, залишивши краї. Тепер – сформувати бортики, «защіпнув» краї тіста. Сир «Дор Блю» розкришити на дрібні шматочки й викласти поверх груш, посипати коричневим цукром. Останній етап – необхідно змастити жовтком «бортики» пирога, щоби вони «підрум’янились» у духовці.
Усю цю красу необхідно випікати при 180 градусах протягом 30 хвилин.
Пиріг із грушею й сиром «Дор Блю»
Цвітна капуста
Надзвичайно корисний продукт! Хоч цвітну капусту не всі люблять і «розуміють», вона є джерелом безлічі корисних речовин і вітамінів. Цей овоч містить Омега 3, вітамін К, С, фолієву кислоту, служить підтримкою для серцево-судинної системи, благотворно впливає на шлунково-кишковий тракт і служить профілактикою раку. Крім того, цвітна капуста – зовсім не калорійна, і страв, які можна з неї приготувати – безліч.
Гратен із цвітної капусти
Красива назва страви «гратен» – французького походження, воно означає страву, запечену в духовці до рум’яної скоринки. Гратен із цвітної капусти в готовому вигляді виглядає дуже апетитно, ця страва стане кращою прикрасою столу.
Щоби приготувати цей рецепт, знадобиться 2 головки цвітної капусти, 1 літр молока, 200 мілілітрів вершків середньої жирності, сир грюйер – 200 грамів (можна замінити іншим сиром, який добре плавиться), часник, вершкове масло, спеції.
Перед початком приготування капусту слід вимити й розібрати руками на суцвіття. Змішати молоко й воду – у рівних пропорціях, поставити на невеликий вогонь, щоби довести до кипіння. Як тільки рідина закипить, додати дрібку солі й помістити суцвіття капусти – проварити приблизно 10 хвилин. Капусту витягнути й остудити.
На великій терці натерти сир, половину змішати з вершками, додати дрібно нарізаний часник, білий мелений перець і мускатний горіх. Форму для випікання змастити вершковим маслом, викласти капусту й залити підготовленою вершково-сирною сумішшю. Випікати 10 хвилин за температури 200 градусів. Сир, що залишився, висипати на запіканку і тримати в духовці ще 5 хвилин. Гратен можна подавати до столу.
Гратен із цвітної капусти
Кабачки й цукіні
За принципом попередніх продуктів хочеться спочатку перерахувати корисні властивості й вітаміни цих овочів. Кабачки багаті вітамінами А, В1, В2, С, кальцієм, калієм, магнієм і цинком, залізом, фосфором, натрієм … .перелік дуже довгий. Хто б міг подумати, що цей простий на вигляд овоч має настільки широкий список корисних речовин?! Саме так. Цукіні також не відстають у такому списку. Тому пропонуємо не відкладати й терміново готувати смачні страви з цих овочів.
Суп-пюре з кабачків
Ви любите суп-пюре? А якщо він приготований із кабачків? Так, ви не помилилися – саме рецепт кабачкового супу-пюре ми хочемо вам запропонувати. Спочатку розберемося з інгредієнтами. З овочів знадобиться 2 середніх за розміром кабачка (краще молодих), 2 головки ріпчастої цибулі, 2 картоплини. Далі: м’ята – невеликий свіжий пучок (приблизно 15 гілочок), оливкова олія, вершкове масло, підготовлений овочевий бульйон – 600 мл і 150 мл вершків.
Щоби приготувати суп-пюре з кабачків, підготуйте овочі: вимийте, очистіть і наріжте. У глибокій сковороді розігріти олію, додати картоплю, цибулю і 5 хвилин обсмажити (до прозорості лука). Додати готовий бульйон і довести до кипіння.
Як тільки бульйон закипів – додаємо кабачки й варимо приблизно 10 хвилин (до м’якого стану овочів). Під кінець – додати вершки й м’яту, остудити. Готовий суп збити https://www.foxtrot.com.ua/uk/shop/blendery.html”>блендером до однорідної маси.
Суп-пюре з кабачків
Паста з цукіні
Звучить неймовірно. Зазвичай, коли ми чуємо слово «паста», то уявляємо собі вироби з борошна – різні макарони. Але ж паста може бути й більш корисною, особливо, якщо вона приготована з цукіні. Ви знали, що цукіні – це європейський вид наших кабачків? Родом цей овоч зі Сполучених Штатів Америки. У ньому багато вуглеводів (відмінна заміна солодкому;)), калію, клітковини, фосфору, кальцію, а також вітамінів А і С. Пропонуємо вам приготувати класичний рецепт пасти «Карбонара».
Щоби приготувати пасту, візьміть 3 середніх цукіні й наріжте їх тонкими смужками так, щоби вийшло схожим на локшину. Для цього процесу краще використовувати кухонний комбайн зі спеціальними насадками – це значно полегшить і прискорить процес приготування. Далі – розігрійте 1 ст.л оливкової олії на сковороді, додайте туди подрібнений зубчик часнику, трохи червоного перцю чилі (на краєчку чайної ложки), нарізану цибулю, й обсмажуйте кілька хвилин. Далі потрібно додати на сковороду нарізаний бекон – смажити 5 хвилин.
Локшину з цукіні викласти на сковороду й перемішати з зажаркою, додати тертий сир пармезан і зняти з вогню. Страва дня готова. Вона прекрасно підійде для ситного обіду й порадує ваших близьких 😊
Паста «Карбонара» з цукіні
Ось така підбірка надзвичайно смачних рецептів. Ми розуміємо, що у вас уже «прокинулися» всі смакові рецептори… Не втрачайте часу – біжіть готувати!
Смачного😉
Авторизуйтесь через соціальні мережі