Показати зміст статті
- Поради по приготуванню їжі на пару
- Приділяйте пильну увагу часу приготування
- Почніть з простого, щоб зрозуміти, як все працює
- Знайте, що краще готувати
- Овочі
- Морепродукти
- Яловичина і баранина
- Птахи та яйця
- Ретельно все виміряйте
- Приправляйте їжу перед приготуванням на пару
- Додайте приправи в воду
- Дайте воді закипіти
- Забезпечте надійне герметичне закриття кришки
- Розморозьте їжу
Ви напевно чули багато разів, що приготування їжі на пару – ідеальний метод здорового приготування. Ви не додаєте непотрібні калорії під час приготування, а ваша їжа зберігає більше поживних речовин, мінералів і корисних масл. Але є одна заковика. Вивчення правил користування пароваркою, може здатися трохи заплутаним, але ми допоможемо вам розібратися в цьому питанні. У цьому керівництві міститься кілька основних порад, які допоможуть вам швидко знайти кращий спосіб приготування їжі в пароварці.
Поради по приготуванню їжі на пару
Найпоширеніша помилка – додавання занадто великої кількості води. Переборщити дуже легко. Ви знаєте, що готуєте їжу на пару і вам потрібна вода, щоб зробити пар. Так, що більше води означає більше пара, вірно?
Якщо занадто багато води підніметься над кошиком пароварки, то це змусить їжу закипіти, а не приготуватися на пару. Однак якщо ви додасте занадто мало води, вона закінчиться раніше, ніж їжа буде готова.
Приділяйте пильну увагу часу приготування
Визначення ідеального часу приготування має вирішальне значення для того, щоб овочі або м’ясо на пару вийшли повністю готовими. Якщо готувати їх недостатньо довго, ви отримаєте частково сирі продукти, які не встигли приготуватися. Якщо готувати їжу занадто довго, вона може вийти кашоподібною і несмачною.
Перший крок – це спланувати приготування їжі. Приготування на пару – це, як правило, відносно швидкий метод приготування, тому він відмінно підійде, якщо швидко треба щось приготувати. Щоб приготувати овочі на пару з іншою їжею, дочекайтеся спочатку поки буде готова вся їжа, а потім додавайте овочі.
Якщо ви побачили, що овочі приготувалися дуже швидко, не залишайте їх в пароварці. Якщо залишити їх в пароварці, вони будуть продовжувати готуватися, оскільки немає способу зупинити пар, як це можна зробити при звичайному нагріванні. Замість цього покладіть приготовані на пару овочі в чашу з крижаною водою. Це зупинить процес приготування і допоможе зберегти овочі хрусткими.
Якщо ви не впевнені в тому, як довго щось готувати, зупиніться на більш короткому часі. Так ви зможете стежити за ходом приготування. Ви завжди зможете продовжити, але не зможете скасувати приготовану страву, яка вже стала м’якою. Як тільки ви визначите ідеальний час приготування, запишіть його. Поступово ви зможете створити свій міні-альбом рецептів. Потім ви доведете приготування на пару до досконалості і зможете готувати кілька інгредієнтів разом, і всі вони будуть виходити ідеально.
Почніть з простого, щоб зрозуміти, як все працює
Як ви можете зрозуміти з цих порад з приготування їжі на пару, є кілька моментів, які допоможуть приготувати ідеальне блюдо. Щоб спростити завдання, почніть з легкого. Замість того, щоб готувати страву з примхливих морепродуктів, спробуйте спочатку кореневі овочі. Замість того, щоб намагатися приготувати кілька видів овочів разом, почніть з одного виду, поки не досягнете потрібного результату. Таким чином, ви зможете робити більш складні страви розібравшись з кожним компонентом окремо.
Знайте, що краще готувати
Щоб отримати від пароварки все, для початку потрібно вибрати правильні продукти для приготування в ній. Деякі готуються краще, ніж інші, тому ми розглянемо найсмачніші варіанти. Ми згрупували їх за категоріями, щоб було простіше.
Овочі
Найчастіше пароварку використовують для приготування овочів. Хоча більшість людей віддають перевагу готуванню моркви чи броколі, у вас є багато інших варіантів. Ви можете приготувати листкову зелень, коренеплоди, хрестоцвіті (броколі, капусту) і кабачки. Ви також можете спробувати приготувати заморожені овочі.
Морепродукти
В пароварці можна приготувати рибу і молюсків (мідії, креветки, кальмари). Можна використовувати як свіжу, так і заморожену рибу. У випадку з замороженою рибою додавайте 5-10 хвилин до часу, зазначеному в рецепті. Готовність риби перевіряйте ножем: після проколу повинен виділятися прозорий сік, а м’ясо повинно добре відходити від кісток. Молюски мають тенденцію змінювати колір і ставати менш прозорими.
Яловичина і баранина
Більшість людей не замислюються про це, але ніжні шматочки яловичини і баранини можна готувати на пару. М’ясо при цьому залишиться соковитим, насиченим вологою і збереже свій обсяг. Пар обробляє м’ясо при більш низькій температурі, але при цьому воно готується швидше, ніж при використанні гарячого сухого повітря з духовки. Відмовтеся від більш жорстких видів м’яса. Вони вийдуть не такими апетитними.
Птахи та яйця
При бажанні можна приготувати на пару цілу курку. Більшість людей вважають за краще готувати на пару окремо грудку, гомілки, стегенця і крила. Вам просто потрібно використовувати термометр для м’яса, щоб переконатися, що його внутрішня температура досягає мінімум 160 градусів.
Замість того щоб варити яйця, ви можете приготувати їх на пару! Шість хвилин в пароварці – і ви отримаєте варені білки з жовтим рідким центром. Дванадцять хвилин – і ви отримаєте ідеально зварені яйця.
Ретельно все виміряйте
Час приготування страви на пару залежить від її розміру. Це, мабуть, один з найважливіших моментів у використанні пароварки – визначити, скільки часу необхідно для великих продуктів і скільки для дрібних.
Ви повинні враховувати розмір і загальний обсяг продуктів, які ви готуєте. Наприклад, ви можете приготувати курку цілком або приготувати курку, розділену на частини. В обох випадках ви готуєте курку цілком. Однак дрібні шматочки приготуються швидше, ніж ціла курка.
Приправляйте їжу перед приготуванням на пару
Ви ж приправляєте їжу перед приготуванням іншими методами, так чому б не приправити її перед приготуванням на пару? Замість того, щоб просто посипати зеленню овочі, спробуйте зробити суміш оливкового масла із зеленню, так блюдо вийде більш ароматним. Це також допоможе приправі прилипнути до овочів під час приготування.
Що стосується м’яса, дайте йому замаринувати, перш ніж готувати. Це дозволить йому насититися ароматом.
Дотримання цих порад по додаванню приправ допоможе позбутися прісних страв. Ви можете проекспериментувати з додаванням приправ як до їжі, так і до води. Спробуйте змішувати та комбінувати зелень і спеції, щоб отримати різні смакові поєднання.
Додайте приправи в воду
Ви можете додати воді аромат, який буде передаватися продуктам через пар. Замість звичайної води спробуйте змішати воду з курячим або овочевим бульйоном. Чистий кислуватий відтінок можна отримати, додавши лимон.
Якщо ви любите експериментувати зі стравами, киньте у воду трохи трав. Розмарин, часник, лемонграсс і кріп відмінно підходять для цієї мети. Смак вийде більш м’яким, ніж якби ви приправляли продукти безпосередньо.
Дайте воді закипіти
Одна з маловідомих порад по використанню пароварки – не класти продукти в ємність, поки вода не закипить. Це дозволить вам точно визначити час приготування на пару, бо приготування починається вмить. В іншому випадку їжа буде поступово нагріватися в міру того, як холодна вода буде ставати більш гарячою і в кінці кінців закипить і приготується на пару.
Забезпечте надійне герметичне закриття кришки
Для ефективного приготування їжі пар повинен обволікати продукти. Якщо ви не забезпечите герметичність, пар буде виходити. Негерметична пароварка буде готувати довше.
Розморозьте їжу
Заморожені продукти перед приготуванням краще залишити розморожувати на кілька годин. А можна помістити їх в пароварку для швидкого і безпечного розморожування.
Авторизуйтесь через соціальні мережі