Показати зміст статті
Літо поступово відходить від нас. Хоча це й трохи сумно, але цей час року щедро забезпечив нас різноманітністю фруктів, овочів і зелені. Бажаючі зберегти більше вітамінів на зиму, починають заготовляти сезонні продукти: консервувати овочі, варити варення з фруктів, заморожувати зелень і таке інше. Ми хочемо поділитися з вами кількома оригінальними рецептами заготівель на зиму – можливо, їх ви ще не куштували 😉
Джем із моркви
Морква – досить солодкий овоч на смак, з нього прекрасно виходять і десертні страви. Пропонуємо вам спробувати приготувати оригінальний і неймовірно смачний рецепт джему.
Для цього знадобиться:
- 1 кг великої солодкої моркви (з невеликою серцевиною);
- 1 кг цукру;
- Лимонна кислота;
- Ванілін;
- Кардамон.
Моркву необхідно вимити й очистити від шкірки. Після чого – дрібно нашаткувати (натерти на дрібній терці). Це легко можна зробити за допомогою насадки-терки в м’ясорубці для овочів – так ви заощадите час і власні сили.
Терту моркву потрібно проварити близько 5 хвилин у киплячій воді (4 склянки). Потім половину рідини необхідно відокремити і до води, що залишилася додати 1 кг цукру. Тушкувати на слабкому вогні регулярно помішуючи, поки цукор не розчиниться і сироп не почне застигати. При цьому морква повинна стати прозорою і відповідно, дуже м’якою. У кінці процесу (за 5 хвилин до готовності) додати 1 чайну ложку лимонної кислоти, дрібку кардамону й ваніліну. Ретельно перемішати варення і в гарячому стані розлити в банки (звичайно, заздалегідь підготовлені для консервації) і закрутити. Стерилізацію банок (і кришок) найзручніше проводити за допомогою пароварки – тримаючи їх на паровій кошику близько 5 хвилин. Джем із моркви готовий!
Морквяний джем
Консервація овочів зазвичай має на увазі використання помідорів і огірків – це найпоширеніші продукти. Рецепти, які будуть описані нижче – оригінальні та нестандартні за смаковими якостями.
Консервовані кабачки зі смаком ананасів
Кабачки – нічого дивного, скажете ви. Але кабачки, які будуть за смаком, як ананаси – вже щось нестандартне. І це буде дійсно смачно, повірте 😉
Для цього рецепта вам знадобиться:
- Кілька великих кабачків – 2-3 шт;
- 1 кг жовтої аличі;
- 600 гр цукру;
- Вода – 3 л;
- 5 чайної ложки лимонної кислоти;
- Гвоздика – 10 шт.
Для початку слід помити й очистити кабачки. За допомогою компактного ножа для чищення це буде дуже зручно. Далі – ріжемо кабачки середніми кружками й вирізаємо з них серцевину. Повинні вийти «колечка». (Форма не принципова – кабачки можна нарізати й кубиками).
У стерилізовані банки (стерилізацію можна зробити за допомогою мультиварки з паровим кошиком або пароварки) викласти колечка кабачків, у порожню серединку кладемо вимиту аличу й кілька гвоздик. (Якщо кабачки нарізані кубиками – просто змішуємо продукти. Звичайно, аличу також необхідно вимити).
Залишилося зовсім небагато 😉. Потрібно приготувати сироп для консервації. Для цього необхідно розчинити у воді цукор, лимонну кислоту й довести рідину до кипіння. Залити готовий сироп у банки з кабачками й аличею і закрити кришкою (але не закручувати). Останній етап – це стерилізація банок (20 хвилин). Її також найкраще провести в чаші мультиварки – це заощадить час. Закрити банки герметично, перевернути вниз кришкою і залишити до повного охолодження.
Оригінальні кабачки зі смаком ананасів готові! Ваші гості зможуть оцінити пікантну закуску в новорічні свята 😊
Консервовані кабачки зі смаком ананаса
Зелень на зиму
Заготувати зелень можна декількома способами.
№1 – заморозка
Чисту й висушену зелень (кріп, петрушка, зелена цибуля, базилік тощо) подрібнити – за допомогою подрібнювача або просто дрібно нарізати; скласти в контейнер або спеціальні пакети для заморозки й викласти в морозильну камеру. Такий спосіб заготівлі дозволяє зберегти 90% вітамінів у зелені.
№2 – зелень у маслі в формах
Цей вид заготівлі зелені дуже популярний серед італійських господинь. Зелень також потрібно ретельно вимити й висушити, скласти у невеликі формочки (можна використовувати форму для льоду) або баночки. Після чого – залити зелень маслом (можна використовувати як оливкову, так і звичайну соняшникову олію). За бажанням, можна додати дрібку солі. Форму поставити в холодильник на нижню полицю (заморожувати не потрібно).
№3 – сушена зелень
Пучок будь-якої зелені можна також і засушити. Сушена зелень прекрасно підійде для використання в супах, салатах і гарнірах. Для заготівлі зелень необхідно вимити, ретельно висушити й подрібнити. Процес висушування легко робити за допомогою спеціальної сушарки для овочів і фруктів.
Зелень у маслі
Овочева ікра
Купувати кабачкову й іншу овочеву ікру в магазинах не обов’язково – набагато приємніше й корисніше зробити ікру власноруч, в домашніх умовах. Пропонуємо рецепт овочевої ікри для консервації. Вам знадобляться:
- Молоді кабачки – 0.5 кг;
- Баклажани – 0.5 кг;
- Солодкий болгарський перець – 0.5 кг;
- Ріпчаста цибуля – 0.5 кг;
- Помідори – 1.5 кг;
- Морква – 0.5 кг (за бажанням);
- Часник (краще використовувати молодий) – кілька зубчиків;
- Оцет – 1 чайна ложка;
- Соняшникова олія – 2-3 столових ложки;
- Спеції – сіль, перець.
Цей рецепт ікри напевно припаде до душі вам і вашим близьким, адже поєднання смаків, яке вийде в результаті приготування, не залишить байдужим нікого.
Отже, приступаємо до приготування. Усі овочі необхідно вимити і очистити від шкірки/лушпиння/насіння. Нарізати овочі середніми шматочками, моркву натерти на терці. Усі овочі (крім цибулі, моркви й часнику) помістити в рукав для запікання і тушкувати в духовці близько півгодини. Паралельно розігріти сковороду з маслом і обсмажити на ній цибулю і моркву до м’якого стану.
Готові запечені овочі витягти з духовки, дати охолонути. З помідор зняти шкірку. Усі інгредієнти пропустити через м’ясорубку. Готову овочеву суміш помістити в каструлю з товстим дном, додати олію і протушкувати на невеликому вогні протягом півгодини. Додати спеції, подрібнений часник і оцет, ще трохи протушкувати, постійно помішуючи.
У підготовлений посуд (термічною обробкою) скласти ікру й туго закрити кришками. Баночки з ікрою перевернути й накрити теплим пледом до повного охолодження. Чудова заготівля на зиму готова 😊 Цей рецепт примітний ще й тим, що запікаючи овочі, ви зберігаєте всі їхні корисні властивості й вітаміни.
Овочева ікра
Сушені овочі та фрукти
Різні овочі та фрукти можна також і засушити. Для цього зручно використовувати спеціальну сушарку. Сушити можна практично все: як ми вже згадували – зелень, гриби і кабачки, помідори і перець. Овочі необхідно попередньо вимити, очистити й нарізати слайсами.
Сушити зручно й фрукти: сливи та груші, яблука і абрикоси… практично всі фрукти можна заготовлювати таким способом. Де можна використовувати сушені заготівлі? Так скрізь! У супі й салаті, овочевому рагу й десерті. Головне – проявити фантазію, і ваші рідні оцінять ваші старання 😊
Сушарка для овочів і фруктів Saturn ST-FP0112
Заморожування
Наостанок, варто сказати про заморозку ягід і фруктів. Ми не будемо виділяти тут окремі категорії, варто згадати тільки правило заморожування і зберігання.
Такі ягоди і фрукти, як смородина, виноград, абрикоси та інші, перед заморожуванням необхідно ретельно промити й висушити. Робити заморожування зручно в спеціальних компактних контейнерах, щоб ягоди не «пом’ялися». Краще використовувати скляні контейнери, адже пластик не дуже добре «впливає» на продукти.
Для заморожування використовуйте холодильники з об’ємними висувними ящиками й системою No Frost. Дана система передбачає заморозку продуктів «без інею» за допомогою холодного повітря.
Краще, якщо у вашому холодильнику є функція «Швидка заморозка» – вона спеціально передбачена для заморожування овочів і фруктів на тривалий період. «Швидка заморозка» сприяє збереженню всіх корисних вітамінів і властивостей продуктів, зберігає їх структуру після розморожування.
Заморожені ягоди, фрукти й овочі
Робити літні заготівлі за допомогою сучасної техніки дуже зручно й швидко. У холодну пору року ви зможете насолодитися натуральним смаком овочів, фруктів і зелені, а також наситити організм вітамінами, яких так не вистачає взимку.
Вдалого процесу готування і смачного 😊
Авторизуйтесь через соціальні мережі