Зберігаємо вітаміни: смачні літні заготівлі

Показати зміст статті

  1. Джем із моркви
  2. Консервовані кабачки зі смаком ананасів
  3. Зелень на зиму
  4. Овочева ікра
  5. Сушені овочі та фрукти
  6. Заморожування

Літо поступово відходить від нас. Хоча це й трохи сумно, але цей час року щедро забезпечив нас різноманітністю фруктів, овочів і зелені. Бажаючі зберегти більше вітамінів на зиму, починають заготовляти сезонні продукти: консервувати овочі, варити варення з фруктів, заморожувати зелень і таке інше. Ми хочемо поділитися з вами кількома оригінальними рецептами заготівель на зиму – можливо, їх ви ще не куштували 😉

Джем із моркви

Морква – досить солодкий овоч на смак, з нього прекрасно виходять і десертні страви. Пропонуємо вам спробувати приготувати оригінальний і неймовірно смачний рецепт джему.

Для цього знадобиться:

  • 1 кг великої солодкої моркви (з невеликою серцевиною);
  • 1 кг цукру;
  • Лимонна кислота;
  • Ванілін;
  • Кардамон.

Моркву необхідно вимити й очистити від шкірки. Після чого – дрібно нашаткувати (натерти на дрібній терці). Це легко можна зробити за допомогою насадки-терки в м’ясорубці для овочів – так ви заощадите час і власні сили.

Терту моркву потрібно проварити близько 5 хвилин у киплячій воді (4 склянки). Потім половину рідини необхідно відокремити і до води, що залишилася додати 1 кг цукру. Тушкувати на слабкому вогні регулярно помішуючи, поки цукор не розчиниться і сироп не почне застигати. При цьому морква повинна стати прозорою і відповідно, дуже м’якою. У кінці процесу (за 5 хвилин до готовності) додати 1 чайну ложку лимонної кислоти, дрібку кардамону й ваніліну. Ретельно перемішати варення і в гарячому стані розлити в банки (звичайно, заздалегідь підготовлені для консервації) і закрутити. Стерилізацію банок (і кришок) найзручніше проводити за допомогою пароварки – тримаючи їх на паровій кошику близько 5 хвилин. Джем із моркви готовий!

Морквяний джем

Консервація овочів зазвичай має на увазі використання помідорів і огірків – це найпоширеніші продукти. Рецепти, які будуть описані нижче – оригінальні та нестандартні за смаковими якостями.

Консервовані кабачки зі смаком ананасів

Кабачки – нічого дивного, скажете ви. Але кабачки, які будуть за смаком, як ананаси – вже щось нестандартне. І це буде дійсно смачно, повірте 😉

Для цього рецепта вам знадобиться:

  • Кілька великих кабачків – 2-3 шт;
  • 1 кг жовтої аличі;
  • 600 гр цукру;
  • Вода – 3 л;
  • 5 чайної ложки лимонної кислоти;
  • Гвоздика – 10 шт.

Для початку слід помити й очистити кабачки. За допомогою компактного ножа для чищення це буде дуже зручно. Далі – ріжемо кабачки середніми кружками й вирізаємо з них серцевину. Повинні вийти «колечка». (Форма не принципова – кабачки можна нарізати й кубиками).

У стерилізовані банки (стерилізацію можна зробити за допомогою мультиварки з паровим кошиком або пароварки) викласти колечка кабачків, у порожню серединку кладемо вимиту аличу й кілька гвоздик. (Якщо кабачки нарізані кубиками – просто змішуємо продукти. Звичайно, аличу також необхідно вимити).

Залишилося зовсім небагато 😉. Потрібно приготувати сироп для консервації. Для цього необхідно розчинити у воді цукор, лимонну кислоту й довести рідину до кипіння. Залити готовий сироп у банки з кабачками й аличею і закрити кришкою (але не закручувати). Останній етап – це стерилізація банок (20 хвилин). Її також найкраще провести в чаші мультиварки – це заощадить час. Закрити банки герметично, перевернути вниз кришкою і залишити до повного охолодження.

Оригінальні кабачки зі смаком ананасів готові! Ваші гості зможуть оцінити пікантну закуску в новорічні свята 😊

Консервовані кабачки зі смаком ананаса

Зелень на зиму

Заготувати зелень можна декількома способами.

№1 – заморозка

Чисту й висушену зелень (кріп, петрушка, зелена цибуля, базилік тощо) подрібнити – за допомогою подрібнювача або просто дрібно нарізати; скласти в контейнер або спеціальні пакети для заморозки й викласти в морозильну камеру. Такий спосіб заготівлі дозволяє зберегти 90% вітамінів у зелені.

№2 – зелень у маслі в формах

Цей вид заготівлі зелені дуже популярний серед італійських господинь. Зелень також потрібно ретельно вимити й висушити, скласти у невеликі формочки (можна використовувати форму для льоду) або баночки. Після чого – залити зелень маслом (можна використовувати як оливкову, так і звичайну соняшникову олію). За бажанням, можна додати дрібку солі. Форму поставити в холодильник на нижню полицю (заморожувати не потрібно).

№3 – сушена зелень

Пучок будь-якої зелені можна також і засушити. Сушена зелень прекрасно підійде для використання в супах, салатах і гарнірах. Для заготівлі зелень необхідно вимити, ретельно висушити й подрібнити. Процес висушування легко робити за допомогою спеціальної сушарки для овочів і фруктів.

Зелень у маслі

Овочева ікра

Купувати кабачкову й іншу овочеву ікру в магазинах не обов’язково – набагато приємніше й корисніше зробити ікру власноруч, в домашніх умовах. Пропонуємо рецепт овочевої ікри для консервації. Вам знадобляться:

  • Молоді кабачки – 0.5 кг;
  • Баклажани – 0.5 кг;
  • Солодкий болгарський перець – 0.5 кг;
  • Ріпчаста цибуля – 0.5 кг;
  • Помідори – 1.5 кг;
  • Морква – 0.5 кг (за бажанням);
  • Часник (краще використовувати молодий) – кілька зубчиків;
  • Оцет – 1 чайна ложка;
  • Соняшникова олія – ​​2-3 столових ложки;
  • Спеції – сіль, перець.

Цей рецепт ікри напевно припаде до душі вам і вашим близьким, адже поєднання смаків, яке вийде в результаті приготування, не залишить байдужим нікого.

Отже, приступаємо до приготування. Усі овочі необхідно вимити і очистити від шкірки/лушпиння/насіння. Нарізати овочі середніми шматочками, моркву натерти на терці. Усі овочі (крім цибулі, моркви й часнику) помістити в рукав для запікання і тушкувати в духовці близько півгодини. Паралельно розігріти сковороду з маслом і обсмажити на ній цибулю і моркву до м’якого стану.

Готові запечені овочі витягти з духовки, дати охолонути. З помідор зняти шкірку. Усі інгредієнти пропустити через м’ясорубку. Готову овочеву суміш помістити в каструлю з товстим дном, додати олію і протушкувати на невеликому вогні протягом півгодини. Додати спеції, подрібнений часник і оцет, ще трохи протушкувати, постійно помішуючи.

У підготовлений посуд (термічною обробкою) скласти ікру й туго закрити кришками. Баночки з ікрою перевернути й накрити теплим пледом до повного охолодження. Чудова заготівля на зиму готова 😊 Цей рецепт примітний ще й тим, що запікаючи овочі, ви зберігаєте всі їхні корисні властивості й вітаміни.

Овочева ікра

Сушені овочі та фрукти

Різні овочі та фрукти можна також і засушити. Для цього зручно використовувати спеціальну сушарку. Сушити можна практично все: як ми вже згадували – зелень, гриби і кабачки, помідори і перець. Овочі необхідно попередньо вимити, очистити й нарізати слайсами.

Сушити зручно й фрукти: сливи та груші, яблука і абрикоси… практично всі фрукти можна заготовлювати таким способом. Де можна використовувати сушені заготівлі? Так скрізь! У супі й салаті, овочевому рагу й десерті. Головне – проявити фантазію, і ваші рідні оцінять ваші старання 😊

Овочі в сушарці Saturn

Сушарка для овочів і фруктів Saturn ST-FP0112

Заморожування

Наостанок, варто сказати про заморозку ягід і фруктів. Ми не будемо виділяти тут окремі категорії, варто згадати тільки правило заморожування і зберігання.

Такі ягоди і фрукти, як смородина, виноград, абрикоси та інші, перед заморожуванням необхідно ретельно промити й висушити. Робити заморожування зручно в спеціальних компактних контейнерах, щоб ягоди не «пом’ялися». Краще використовувати скляні контейнери, адже пластик не дуже добре «впливає» на продукти.

Для заморожування використовуйте холодильники з об’ємними висувними ящиками й системою No Frost. Дана система передбачає заморозку продуктів «без інею» за допомогою холодного повітря.

Краще, якщо у вашому холодильнику є функція «Швидка заморозка» – вона спеціально передбачена для заморожування овочів і фруктів на тривалий період. «Швидка заморозка» сприяє збереженню всіх корисних вітамінів і властивостей продуктів, зберігає їх структуру після розморожування.

Заморожені ягоди, фрукти й овочі

Робити літні заготівлі за допомогою сучасної техніки дуже зручно й швидко. У холодну пору року ви зможете насолодитися натуральним смаком овочів, фруктів і зелені, а також наситити організм вітамінами, яких так не вистачає взимку.

Вдалого процесу готування і смачного 😊

Вам сподобалася стаття?

Залиште коментар
або


Ваша оцінка


Коментарі
Залишити відгук
Поки що немає коментарів