Показати зміст статті
Класичні та сучасні рецепти: налисники з сиром, млинці з бананом, пухкі панкейки, домашні сирники
Цьогоріч Україна відзначає Масницю із 24 лютого до 2 березня. Це особливий тиждень, який ще називають сирним, адже останній період перед Великим постом, коли ще можна їсти молочні продукти й яйця.
Тож давайте скористаймося можливістю і напечемо цілу гірку смаколиків?
Для приготування ідеальних млинців можна використовувати спеціальні млинниці, але достатньо і звичайної сковорідки з антипригарним покриттям.
Класичні налисники з сиром
Інгредієнти:
Молоко — 500 мл
Яйця — 2 шт.
Цукор — 2 ст. л.
Сіль — 1/2 ч. л.
Борошно — 250 г
Сир — 500 г
Ванільний цукор — 1 ч. л.
Рослинна олія — 2 ст. л.
Приготування:
Спочатку готуємо млинці. Для тіста легко збиваємо яйця з цукром, додаємо дрібку солі. До маси поступово доливаємо молоко і досипаємо борошно, постійно перемішуючи. Додайте ложку олії. Тісто має нагадувати рідку сметану.
Розігрійте сковороду чи млинницю, змастіть її олією. Налийте невелику кількість тіста на сковороду, розподіліть його тонким шаром.Смажте млинці з обох сторін до золотистого кольору.
Для начинки розмішайте сир (за бажанням можна перебити його блендером до однорідної консистенції), додайте ванільний цукор за смаком. Викладіть начинку на млинець, загорніть. За бажанням готові налисники можна ще підсмажити на сковороді. Можна подавати зі сметаною, сиропом, фруктами і ягодами. Смачного!
Шоколадні млинці з бананом
Інгредієнти:
Молоко — 500 мл
Яйця — 2 шт.
Борошно — 250 г
Какао-порошок — 2 ст. л.
Рослинна олія — 2 ст. л.
Цукор — 2 ст. л.
Дрібка солі
Банан для начинки
Приготування:
Легко збийте яйця, додайте цукор та сіль. Додайте половину молока, потім поступово всипте борошно і какао-порошок, постійно помішуючи. Для більш рівномірного перемішування можна використати міксер на низьких оборотах. Влийте решту молока та олію, ретельно перемішайте.
Добре розігрійте сковороду, легко змастіть її олією. Налийте невелику кількість тіста на сковороду, розподіліть його тонким шаром – для цього можна використовувати ложку, звичайну лопатку чи спеціальну лопатку для млинців.
Смажте млинці з обох сторін до готовності.
Банан поріжте кружечками і викладіть на кожен млинець, загорніть. До смаку можна додати какао, шоколадну чи арахісову пасту, посипати цукровою пудрою. Смачного!
Класичні пухкі панкейки
Інгредієнти:
Борошно — 200 г
Молоко — 250 мл
1 яйце
Цукор — 2 ст. л.
Розпушувач — 1 ч. л.
Дрібка солі
Рослинна олія — 2 ст. л.
Приготування:
У великій мисці змішайте сухі інгредієнти: борошно, цукор, розпушувач та сіль. В окремій мисці збийте (можна міксером чи блендером) молоко, яйце та олію.
Влийте рідкі інгредієнти до сухих і ретельно перемішайте до однорідності. Для аромату можна додати ванільний цукор чи корицю. Тісто не варто переміщувати занадто довго, щоб панкейки не були жорсткими.
Розігрійте сковороду на середньому вогні. Використовуйте суху сковорідку без додавання олії, або додайте дуже малу кількість. Налийте невелику кількість тіста на сковороду. Коли на поверхні панкейка з’являться бульбашки, переверніть його і смажте до золотистого кольору з іншого боку.
Подавайте панкейки гарячими з улюбленими додатками: медом, кленовим сиропом, варенням, ягодами, фруктами, згущеним молоком тощо. Смачного!
Домашні сирники
Інгредієнти:
Сир кисломолочний – 500 г
1 яйце
Цукор – 2-3 ст. л. (для солодких сирників)
Борошно – 3-4 ст. л.
Ванільний цукор – 1 ч. л. (за бажанням)
Дрібка солі
Приготування:
Для сирників краще брати сир з високим вмістом жиру. Якщо сир вологий, відіжміть його через марлю або сито, тоді розімкніть виделкою чи у блендері для однорідності.
До сирної маси додайте яйце, цукор, ванільний цукор (за бажанням) і дрібку солі. Замішуйте тісто, поступово додаючи 3-4 ложки борошна.
Сформуйте невеликі кульки, обваляйте в борошні й приплюсніть, щоб надати сирникам форму.
Розігрійте сковороду, викладіть сирники на сковороду та смажте на середньому вогні до золотистої скоринки з обох боків.
Або ж сирники можна запекти в духовці. Для цього викладіть їх на деко, застелене пергаментом, і запікайте при 180°C протягом 20-25 хвилин.
Сирники можна подавати зі сметаною, варенням, медом чи з улюбленим сиропом. Смачного!
Авторизуйтесь через соціальні мережі