Показати зміст статті
Солянка – популярна перша страва на основі наваристого рибного, грибного або м’ясного бульйону з гострим, солоним, кислим присмаками та насиченим приємним ароматом. Вперше класичний рецепт солянки з’явився у середині XV століття. Готували солянку жирною, солоною чи гострою, залежно від переваг господарів.
Опис страви
Технологія приготування будь-якого рецепта солянки практично однакова. Залежно від основи та інгредієнтів виділяють такі види страви:
- Класичний на м’ясному бульйоні. До її складу входять різного роду м’ясо та ковбаси. Цей рецепт передбачає використання великої кількості картоплі.
- М’ясна. Основні складові – варене, копчене та смажене м’ясо, шинка та ковбаси. Можна додати смажені гриби.
- Рибна. Основою є рибний бульйон. У рибну кладуть варену, солону та копчену рибу, морепродукти та раки.
- Грибна. Готується на основі грибного бульйону з додаванням різноманітних грибів.
Кисло-солоний і гострий смак страві надають постійні компоненти – кислі огірки, оливки або маслини, лимон, натуральні прянощі. Універсальність страви дозволяє додавати до рецепта збірної солянки різні інгредієнти та доповнювати смакові якості.
Харчова цінність страви
Через насиченість і жирність солянка має високу харчову цінність.
Залежно від інгредієнтів, що використовуються, калорійність 100 грамів готового супу становить:
- Для класичної з картоплею – 92 ккал. Для м’ясної – 70 ккал. Ці види містять велику кількість білка, магнію, калію та вітамінів груп В, С, Р.
- Калорійність рибної складає 97 ккал. Готова страва містить велику кількість вітамінів груп А, В, С, Е та корисних мікроелементів – калію, магнію, фосфору.
- Грибна має найменший показник калорійності – 25 ккал. Користь полягає у змісті моно та дисахаридів, які є джерелом вуглеводів та глюкози для синтезу енергії.
Кількість БЖВ в солянці на 100 г готового продукту можна визначити лише приблизно, в силу різноманітності інгредієнтів та їх кількості.
Регулярне вживання цієї страви сприяє покращенню роботи серцево-судинної системи, прискорює процеси травлення, стабілізує рівень глюкози в крові. Мікроелементи сприяють зміцненню кісткової тканини.
Складові
Пропонуємо до вашої уваги рецепт м’ясної солянки.
Необхідні інгредієнти для приготування 7 порцій ситного супу на всю сім’ю:
- Вода – 3 літри.
- М’ясо яловичини відварене – 500 гр.
- М’ясо копчене – 200 гр.
- Ковбаса копчена – 200 гр.
- Кислі огірки – 4 шт. Тим, хто не любить кислий присмак, можна взяти — мариновані.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква сира – 1 шт.
- Томатна паста – 2 ст. ложки.
- Соняшникова олія – 2 ст. ложки.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Перець чорний мелений і сіль за смаком.
- Оливки без кісточки.
- Слайси лимона для подачі.
У рецепт м’ясної солянки також додають варену ковбасу, смажені чи консервовані гриби, каперси.
Етапи приготування
Покрокова інструкція приготування м’ясної солянки:
Етап 1
Добре промите м’ясо помістіть у каструлю з водою і відваріть бульйон. Під час закипання додайте лавровий лист. Пінку з бульйону необхідно знімати спеціальним приладом або столовою ложкою.
Етап 2
Варене м’ясо наріжте середнього розміру тонкою соломкою. Бульйон бажано процідити та повернути на повільний вогонь.
Етап 3
Наріжте копчене м’ясо та ковбасу соломкою. Бажано одного розміру. Рецепт солянки простий, але вимагає певної спритності – чим рівномірніше ви ріжете інгредієнти, тим смачнішою та красивішою буде готова страва.
Етап 4
Подрібніть заздалегідь підготовлені огірки та оливки. Оливки з кісточкою містять велику кількість корисних елементів.
Етап 5
Подрібнені продукти відправте в бульйон і варіть на повільному вогні, посоліть, поперчіть. Можна додати базилік, копчену паприку або шафран.
Етап 6
Очищену цибулю та моркву подрібніть і відправте на розпечену сковороду з олією, обсмажте до появи рум’янцю. Моркву можна потерти на тертці. Потім додайте 2 ст. ложки томатної пасти та приблизно 100 грамів бульйону з каструлі. Додайте чайну ложку цукру, сіль, перець, прянощі на смак. Загасіть на 4 хвилини.
Етап 7
Додайте готову засмажку до каструлі, доведіть до кипіння, прикрутіть вогонь і залиште ще на 8 хвилин. Суп має настоятися. Прикрасити готову страву можна слайсом лимона, оливками та свіжою зеленню.
Поради до рецепта
Корисні поради до рецепта солянки:
- Готуйте страву завжди зі свіжих продуктів.
- Копчене м’ясо необхідно вибирати з характерним димним запахом.
- Інші інгредієнти можна додавати за смаком та особистими уподобаннями.
- За 6 хвилин до готовності можна додати сік лимона – одну столову ложку.
- Подавайте страву гарячою, можна зі сметаною.
Ці рекомендації допоможуть повністю розкрити смакові якості готової страви.
Калорійність продуктів у складі страви
Кожен інгредієнт у складі солянки має свою калорійність:
- М’ясо яловичини – 250 ккал.
- Копчене м’ясо – 337 ккал.
- Копчені ковбаси – 325 ккал.
- Кислі огірки – 11 ккал.
- Свіжа морква – 41 ккал.
- Цибуля ріпчаста – 41 ккал.
- Томатна паста – 82 ккал.
- Цукор – 387 ккал.
- Оливки – 115 ккал.
- Лимон – 29 ккал.
Найбільш калорійним буде рецепт солянки з ковбасою, але саме цьому варіанту віддають перевагу в традиційній українській кухні.
Авторизуйтесь через соціальні мережі