Показати зміст статті
Різдвяні та новорічні свята заведено проводити вдома, в колі сім’ї та близьких друзів. Затишна атмосфера цих днів спонукає до спілкування, веселим іграм та зимовим прогулянкам. Звичайно, жодне свято не обходиться без святкового столу, де виділяються особливо приготовані страви. У кожній країні є свої звичаї та традиції, які стосуються і святкового меню. Сьогодні ми хочемо поділитися з вами оригінальними рецептами різдвяних і новорічних страв, які готують в різних країнах світу. Пропонуємо випробувати дане меню в приготуванні будинку, щоб здивувати ваших рідних і близьких людей.
Запечений окіст
Почнемо, мабуть, з основних страв меню. Одне з них — запечений окіст, дане блюдо заведено готувати в Фінляндії на Різдво, там воно називається «Kinkku». Фіни використовують свинячий попередньо просолений окіст (десь від 5 до 8 кілограмів), роблять для нього панірування з гірчиці: 2-4 столові ложки, стільки ж жовтого цукру-піску і дрібних сухарів для панірування. Для початку, окіст запікають у духовці при температурі 125-150 градусів близько 40 хвилин (це не точний час — він залежить від розміру і стану м’яса, але після першого разу запікання його температура повинна бути 77 градусів — використовуйте спеціальний щуп для м’яса). Після — вийняти м’ясо з духовки та дати йому трохи охолонути, якщо є бажання видалити зайвий жир. Після чого, обмазати окіст паніруванням і знову помістити в духовку на 10 хвилин при температурі 225 градусів (для утворення рум’яної скоринки). Соковитий запечений окіст вважається головним блюдом на фінському столі під час зимових свят.
Різдвяний пудинг
Готувати пудинг на Різдво — старовинна англійська традиція. Рецепт передається з покоління в покоління, ще в Середньовіччя англійці заздалегідь готувалися до християнського свята і напередодні пекли це смачна страва. Процес приготування різдвяного пудингу не так і простий — для цього буде потрібно витратити майже цілий день. Але, спробувавши нове оригінальне блюдо ви зрозумієте, що воно того варте. 🙂
Для приготування тіста вам знадобиться 175 грамів звичайного борошна, стільки ж білих хлібних крихт, коричневого цукру, вершкового масла і 2 яйця. Окремо готується фруктова начинка: для неї потрібні всілякі сухофрукти (родзинки, зацукровані вишні, суміш нарізаної цедри, різні види горіхів, кориця, гвоздика, цедра 1 лимона та алкоголь: 100 мілілітрів бренді, 4 столових ложки імбирного (іншого) вина або апельсинового соку. Інгредієнти змішати та залити соком (вином), залишити на 1 ніч, щоб настоялися.
Для тіста потрібно змішати крихти та борошно, втерти вершкове масло, додати яйця, цукор і готову фруктову начинку. Змастити форму жиром і викласти масу для пудингу. Далі — накрити форму фольгою, закріпити зверху мотузкою і томити на пару протягом 6 годин. Після — пудинг остудити та залишити в прохолодному сухому місці як мінімум на 1 тиждень. Це робиться для повного «дозрівання» пудингу. Коли необхідний період закінчився, пудинг в ємності потрібно встановити у велику каструлю з холодною водою, і довести до кипіння на невеликому вогні. Перед подачею на стіл поверхню пудингу поливається коньяком і підпалюється. Ефект буде приголомшливий. Ваші гості напевно оцінять ваші старання.
Гусак з яблуками
Гуся на свято Різдва готують у багатьох країнах: у Данії, Швеції, Німеччини… Рецепти цих країн трохи відрізняються, як і подача гарнір до м’яса. Ми пропонуємо вам традиційний класичний рецепт запеченого гусака з яблуками.
Для великої родини знадобиться і великий птах — гусак, вагою близько 3-х кілограмів. І до нього потрібно підготувати 1 кілограм зелених твердих яблук з кислинкою. Гуся якщо потрібно слід осмолити, вимити та натерти всередині та зовні спеціями: чорний і білий перець, паприка, сіль. Яблука вимити та нарізати великими часточками, закласти їх в середину підготовленої птиці. Зверху радимо скріпити дерев’яними шпажками, щоб в процесі приготування сік від яблук не вилився. Птицю помістити в рукав для запікання і викласти в глибоке деко, попередньо налив трохи води. До кінця процесу приготування води повинна повністю випарується. Запікати гусака слід протягом 1.5 -2 години — ви зможете перевірити готовність ножем або шпажкою. М’ясо повинно бути дуже м’яке і соковите, а аромат, який ви відчуєте з духовки, відразу налаштує на святковий лад. 🙂
Імбирні пряники (печиво)
Цей рецепт — класика для свята Різдва для багатьох країн світу. Імбирне печиво або пряники, як його ще називають, люблять і дорослі, і діти. Рецепт приготування печива нескладний. Для початку необхідно просіяти 300 грамів борошна з розпушувачем, додати дрібку меленої гвоздики, імбир — 1 чайна ложка сушеного і свіжого подрібненого, корицю і ретельно перемішати всі інгредієнти. Розділити отриману суміш на 2 рівні частини. Окремо просіяти какао (на свій смак).
Далі, беремо 100-150 грам м’якого вершкового масла, додаємо до нього 1 яйце і тертий імбир, також – 200 грамів цукру, змішати дані інгредієнти міксером. Додаємо 2 рівні частини готової суміші: одну в шоколадне борошно, іншу — в біле. Замісити два види тіста (по консистенції має бути «туге»), загорнути в харчову плівку і прибрати в холодильник на 1 годину.
Коли призначений час пройде, дістаємо тісто, розгортаємо його і вирізаємо спеціальними формами пряники. Викласти їх на деко і випікати в попередньо розігрітій духовці (140 градусів) протягом 10-15 хвилин.
За бажанням, можна приготувати крем для пряників: збити 1 білок з дрібкою солі, збиваючи поступово додати цукор. Готовим кремом прикрасити імбирні пряники та помістити в духовку для застигання на 2-3 хвилини (при 100 градусах).
Глінтвейн
Ну і, звичайно, ми не забули про традиційний зігріваючий напій взимку — це глінтвейн. Рецептів приготування існує досить багато. Пропонуємо вам приготувати класичний рецепт глінтвейну.
Для приготування краще використовувати червоне напівсухе або сухе вино. Не варто брати занадто міцний алкоголь — під час приготування він може випромінювати неприємний запах. Отже, вам знадобиться близько 400 мілілітрів червоного вина і спеції: цедра цитрусових, 1/8 чайної ложки мускатного горіха, 1 або 2 столових ложки цукру, 0,5 чайної ложки імбиру, кориця в паличках – 1-2 штучки, 3 гвоздики та 2 квітки анісу. Виберіть об’ємний посуд з товстим дном (каструлю), налийте в неї вино і нагрійте на невеликому вогні. Після — додаємо всі спеції та цукор (мед за бажанням). Перемішати, накрити кришкою і дати напою добре нагрітися, але не доводити до кипіння. В кінці — зняти каструлю з вогню, додати цедру апельсина або лимона (мандарина) і накривши кришкою знову, залишити напій настоюватися — близько 15 хвилин. Перед подачею на стіл, процідити глінтвейн через дрібне сито.
Вищеописані страви та напій стануть яскравим доповненням вашого святкового столу. Вони не тільки прикрасять меню, але і порадують гостей, близький своїми смаковими якостями. Бажаємо вам смачних і затишних свят!
Авторизуйтесь через соціальні мережі