Смачні різдвяні страви з усього світу

Смачні різдвяні страви з усього світу

Показати зміст статті

  1. Запечений окіст
  2. Різдвяний пудинг
  3. Гусак з яблуками
  4. Імбирні пряники (печиво)
  5. Глінтвейн

Різдвяні та новорічні свята заведено проводити вдома, в колі сім’ї та близьких друзів. Затишна атмосфера цих днів спонукає до спілкування, веселим іграм та зимовим прогулянкам. Звичайно, жодне свято не обходиться без святкового столу, де виділяються особливо приготовані страви. У кожній країні є свої звичаї та традиції, які стосуються і святкового меню. Сьогодні ми хочемо поділитися з вами оригінальними рецептами різдвяних і новорічних страв, які готують в різних країнах світу. Пропонуємо випробувати дане меню в приготуванні будинку, щоб здивувати ваших рідних і близьких людей.

Запечений окіст

Почнемо, мабуть, з основних страв меню. Одне з них — запечений окіст, дане блюдо заведено готувати в Фінляндії на Різдво, там воно називається «Kinkku». Фіни використовують свинячий попередньо просолений окіст (десь від 5 до 8 кілограмів), роблять для нього панірування з гірчиці: 2-4 столові ложки, стільки ж жовтого цукру-піску і дрібних сухарів для панірування. Для початку, окіст запікають у духовці при температурі 125-150 градусів близько 40 хвилин (це не точний час — він залежить від розміру і стану м’яса, але після першого разу запікання його температура повинна бути 77 градусів — використовуйте спеціальний щуп для м’яса). Після — вийняти м’ясо з духовки та дати йому трохи охолонути, якщо є бажання видалити зайвий жир. Після чого, обмазати окіст паніруванням і знову помістити в духовку на 10 хвилин при температурі 225 градусів (для утворення рум’яної скоринки). Соковитий запечений окіст вважається головним блюдом на фінському столі під час зимових свят.

Смачні різдвяні страви з усього світу

Різдвяний пудинг

Готувати пудинг на Різдво — старовинна англійська традиція. Рецепт передається з покоління в покоління, ще в Середньовіччя англійці заздалегідь готувалися до християнського свята і напередодні пекли це смачна страва. Процес приготування різдвяного пудингу не так і простий — для цього буде потрібно витратити майже цілий день. Але, спробувавши нове оригінальне блюдо ви зрозумієте, що воно того варте. 🙂

Для приготування тіста вам знадобиться 175 грамів звичайного борошна, стільки ж білих хлібних крихт, коричневого цукру, вершкового масла і 2 яйця. Окремо готується фруктова начинка: для неї потрібні всілякі сухофрукти (родзинки, зацукровані вишні, суміш нарізаної цедри, різні види горіхів, кориця, гвоздика, цедра 1 лимона та алкоголь: 100 мілілітрів бренді, 4 столових ложки імбирного (іншого) вина або апельсинового соку. Інгредієнти змішати та залити соком (вином), залишити на 1 ніч, щоб настоялися.

Для тіста потрібно змішати крихти та борошно, втерти вершкове масло, додати яйця, цукор і готову фруктову начинку. Змастити форму жиром і викласти масу для пудингу. Далі — накрити форму фольгою, закріпити зверху мотузкою і томити на пару протягом 6 годин. Після — пудинг остудити та залишити в прохолодному сухому місці як мінімум на 1 тиждень. Це робиться для повного «дозрівання» пудингу. Коли необхідний період закінчився, пудинг в ємності потрібно встановити у велику каструлю з холодною водою, і довести до кипіння на невеликому вогні. Перед подачею на стіл поверхню пудингу поливається коньяком і підпалюється. Ефект буде приголомшливий. Ваші гості напевно оцінять ваші старання.

Смачні різдвяні страви з усього світу

Гусак з яблуками

Гуся на свято Різдва готують у багатьох країнах: у Данії, Швеції, Німеччини… Рецепти цих країн трохи відрізняються, як і подача гарнір до м’яса. Ми пропонуємо вам традиційний класичний рецепт запеченого гусака з яблуками.

Для великої родини знадобиться і великий птах — гусак, вагою близько 3-х кілограмів. І до нього потрібно підготувати 1 кілограм зелених твердих яблук з кислинкою. Гуся якщо потрібно слід  осмолити, вимити та натерти всередині та зовні спеціями: чорний і білий перець, паприка, сіль. Яблука вимити та нарізати великими часточками, закласти їх в середину підготовленої птиці. Зверху радимо скріпити дерев’яними шпажками, щоб в процесі приготування сік від яблук не вилився. Птицю помістити в рукав для запікання і викласти в глибоке деко, попередньо налив трохи води. До кінця процесу приготування води повинна повністю випарується. Запікати гусака слід протягом 1.5 -2 години — ви зможете перевірити готовність ножем або шпажкою. М’ясо повинно бути дуже м’яке і соковите, а аромат, який ви відчуєте з духовки, відразу налаштує на святковий лад. 🙂

Смачні різдвяні страви з усього світу

Імбирні пряники (печиво)

Цей рецепт — класика для свята Різдва для багатьох країн світу. Імбирне печиво або пряники, як його ще називають, люблять і дорослі, і діти. Рецепт приготування печива нескладний. Для початку необхідно просіяти 300 грамів борошна з розпушувачем, додати дрібку меленої гвоздики, імбир — 1 чайна ложка сушеного і свіжого подрібненого, корицю і ретельно перемішати всі інгредієнти. Розділити отриману суміш на 2 рівні частини. Окремо просіяти какао (на свій смак).

Далі, беремо 100-150 грам м’якого вершкового масла, додаємо до нього 1 яйце і тертий імбир, також – 200 грамів цукру, змішати дані інгредієнти міксером. Додаємо 2 рівні частини готової суміші: одну в шоколадне борошно, іншу — в біле. Замісити два види тіста (по консистенції має бути «туге»), загорнути в харчову плівку і прибрати в холодильник на 1 годину.

Коли призначений час пройде, дістаємо тісто, розгортаємо його і вирізаємо спеціальними формами пряники. Викласти їх на деко і випікати в попередньо розігрітій духовці (140 градусів) протягом 10-15 хвилин.

За бажанням, можна приготувати крем для пряників: збити 1 білок з дрібкою солі, збиваючи поступово додати цукор. Готовим кремом прикрасити імбирні пряники та помістити в духовку для застигання на 2-3 хвилини (при 100 градусах).

Смачні різдвяні страви з усього світу

Глінтвейн

Ну і, звичайно, ми не забули про традиційний зігріваючий напій взимку — це глінтвейн. Рецептів приготування існує досить багато. Пропонуємо вам приготувати класичний рецепт глінтвейну.

Для приготування краще використовувати червоне напівсухе або сухе вино. Не варто брати занадто міцний алкоголь — під час приготування він може випромінювати неприємний запах. Отже, вам знадобиться близько 400 мілілітрів червоного вина і спеції: цедра цитрусових, 1/8 чайної ложки мускатного горіха, 1 або 2 столових ложки цукру, 0,5 чайної ложки імбиру, кориця в паличках – 1-2 штучки, 3 гвоздики та 2 квітки анісу. Виберіть об’ємний посуд з товстим дном (каструлю), налийте в неї вино і нагрійте на невеликому вогні. Після — додаємо всі спеції та цукор (мед за бажанням). Перемішати, накрити кришкою і дати напою добре нагрітися, але не доводити до кипіння. В кінці — зняти каструлю з вогню, додати цедру апельсина або лимона (мандарина) і накривши кришкою знову, залишити напій настоюватися — близько 15 хвилин. Перед подачею на стіл, процідити глінтвейн через дрібне сито.

Смачні різдвяні страви з усього світу

Вищеописані страви та напій стануть яскравим доповненням вашого святкового столу. Вони не тільки прикрасять меню, але і порадують гостей, близький своїми смаковими якостями. Бажаємо вам смачних і затишних свят!

Вам сподобалася стаття?

Залиште коментар
або


Ваша оцінка


Коментарі
Залишити відгук
Миша
18.12.2020

Хороші рецепти, чекаєм на новенькі))

Відповісти