Как выбрать идеальную кофеварку

Показать содержание статьи

  1. Як обрати ідеальну кавоварку
  2. Яку каву ви любите?
  3. Як часто ви пʼєте каву?
  4. Скільки порцій кави ви зазвичай готуєте?
  5. Скільки часу і зусиль ви готові витрачати на приготування кави?
  6. Вам цікаво самим контролювати процес приготування?
  7. Вам важливо пити каву зі свіжозмелених зерен?
  8. На який бюджет ви розраховуєте?
  9. Чи важлива для вас екологічність?
  10. Які додаткові функції ви хотіли б мати?
  11. Турка (джезва)
  12. Переваги приготування кави у турці:
  13. Недоліки приготування кави у турці:
  14. Гейзерна кавоварка (мока)
  15. Переваги гейзерної кавоварки:
  16. Недоліки гейзерної кавоварки:
  17. Крапельна кавоварка
  18. Переваги крапельної кавоварки:
  19. Недоліки крапельної кавоварки:
  20. Еспресо-машина (або ще ріжкова кавоварка)
  21. Переваги еспресо-машини:
  22. Недоліки еспресо-машини:
  23. Капсульна кавоварка
  24. Переваги капсульних кавоварок:
  25. Недоліки капсульних кавоварок:
  26. Кавомашина
  27. Переваги кавомашини:
  28. Недоліки кавомашини:
  29. «Хочу готувати вдома каву, наче у кавʼярні»
  30. «Хочу максимально швидко робити смачну каву»
  31. «Хочу раз на день готувати велику кількість кави»
  32. «Хочу бюджетно готувати каву вдома»
  33. «Хочу готувати різні кавові напої без зусиль»

Детально про усі види кавоварок, щоб кожен ранок починався з неймовірної кави

Чи ви фанатичний поціновувач кави, чи просто іноді любите випити улюблене лате з густою пінкою – важко заперечити, що кава часто робить наш день трішки кращим. 

Тож рано чи пізно у житті кожного зʼявляється думка: як варити каву вдома, наче у кавʼярні? Відповідь – обрати класну кавоварку і насолоджуватися смаком улюбленого напою, не виходячи з дому. Та переглядаючи позиції на сайті Foxtrot.ua можна й розгубитися. Гейзерна чи капсульна, еспресо чи кавомашина – як обрати саме ту, ідеальну, кавоварку? У цьому блозі допомагаємо вам визначитися, що саме підійде вам та розповідаємо про різницю усіх кавоварок.

(Обережно: цей текст поширює густий кавовий аромат крізь екрани, тож вам може захотітися кави)

 

Як обрати ідеальну кавоварку

Щоб точно попасти у яблучко, варто спочатку зрозуміти, яка саме кава смакує вам найкраще. Ковточок міцного еспресо чи ароматне горіхове лате? Поставте собі наступні питання, щоб краще зрозуміти ваші потреби.

 

Яку каву ви любите?

Американо. Якщо ви любите великі порції не дуже міцної кави, тоді хорошим вибором стане крапельна кавоварка.

Еспресо та напої на його основі (капучино, лате, макіато тощо): Якщо ви цінуєте насичений смак еспресо та любите напої з молоком, тоді потрібна (ріжкова) еспресо-машина або кавомашина.

Залежно від настрою. Тут доречно буде обрати кавоварку, де ви зможете регулювати міцність кави та кількість води.

 

Як часто ви пʼєте каву?

Кілька разів на день. Якщо пʼєте багато кави, варто звернути увагу на більш зручні та швидкі варіанти, такі як капсульні або автоматичні кавомашини.

Раз на день або рідше. У цьому випадку можна розглянути простіші та дешевші варіанти, такі як крапельні або гейзерні кавоварки.

Скільки порцій кави ви зазвичай готуєте?

Лише для себе. Для однієї людини зручною буде компактна гейзерна або капсульна кавоварка.

Для кількох людей чи всієї сімʼї. У цьому випадку краще обрати крапельну кавоварку з великою колбою або еспресо чи кавомашину з можливістю одразу готувати дві чи більше порцій.

 

Скільки часу і зусиль ви готові витрачати на приготування кави?

Мінімум. Капсульні та автоматичні кавомашини забезпечують найшвидше приготування кави та найпростіші в обслуговуванні. 

Готовий витратити трохи більше часу. Ріжкові кавоварки потребують трохи більше уваги та навичок.

Вам цікаво самим контролювати процес приготування?

Так! Тоді обирайте спосіб, де ви зможете контролювати процес та навіть трошки побути баристою. Це може бути готування у джезві щоразу з новими спеціями, або приготування в еспресо-машині, де потрібно вміти правильно темперувати каву.

Ні, хочу просто насолоджуватися кавою. Обирайте перевірений автоматизований метод – або капсульну кавоварку, або еспресо-машину, або кавомашину.

 

Вам важливо пити каву зі свіжозмелених зерен?

Так. Тоді варто звернути увагу на кавомашини із вбудованими кавомолками або ж придбати кавомолку окремо.

Не зовсім. Можна розглядати усі варіанти кавоварок.

 

На який бюджет ви розраховуєте?

Обмежений бюджет. Крапельні та гейзерні кавоварки є найдоступнішими за ціною.

Готовий витратити більше. Ріжкові, капсульні та автоматичні еспресо-машини коштують дорожче.

 

Чи важлива для вас екологічність?

Так. У такому разі варто розглянути крапельні кавоварки з багаторазовими фільтрами. Також гейзерні кавоварки та автоматичні еспресо-машини є більш екологічними варіантами, ніж капсульні, адже часто використані капсули не підлягають переробці.

Які додаткові функції ви хотіли б мати?

Капучинатор. Деякі кавоварки мають капучинатор для спінювання та підігрівання молока. Стане в пригоді, якщо ви любите каву з молочною пінкою (капучино, лате).

Регулювання міцності кави. Допоможе налаштовувати смак, якщо протягом дня ви любите пити каву різної міцності, або ж ваші рідні мають індивідуальні вподобання.

Вбудована кавомолка. Якщо ви любите каву зі свіжих зерен, але не маєте бажання перед кожним напоєм молоти зерна, розгляньте кавоварки з вбудованою кавомолкою.

Автоматичне очищення. За кожною кавоваркою потрібен догляд та регулярне очищення. Проте деякі моделі мають вбудовані фільтри та функції самоочищення.

Приготування двох порцій одночасно. Часто еспресо-машини та кавомашини можуть приготувати одночасно лише одну каву. Якщо ви любите пити каву вдвох з коханою людиною, часто готуєте каву для всієї сімʼї або ж для гостей, розгляньте моделі, що одночасно готують дві порції. Тоді можна насолоджуватися напоєм удвох

 

Далі ми розповімо про способи заварювання кави: про переваги та недоліки кожного з них, та на що звернути увагу.

 

Турка (джезва)

Турка – це простий та недорогий спосіб приготування кави з довгою історією. У такий спосіб понад пів століття варять каву у Туреччині та на Близькому Сході – варять на вогні або гарячому піску. Для приготування кави у джезві потрібно засипати необхідну кількість кави та води і варити каву на повільному вогні.

Переваги приготування кави у турці:

Насичений смак та аромат. Оскільки кава вариться без фільтрації, напій отримує насичений смак та аромат.

Можливість експериментувати. Можна додавати спеції (корицю, кардамон, гвоздику), цукор або інші інгредієнти безпосередньо під час приготування.

Традиційність та естетика. Готувати каву в турці – це не просто стародавня традиція, а й певна медитація. 

Компактність. Турка займає мало місця. Її зручно зберігати у кухонній шафі.

Бюджетність. Наразі це один із найдоступніших способів зварити смачну каву.

 

Недоліки приготування кави у турці:

Тривалість приготування. Процес приготування кави в турці займає час. Потрібно не лише засипати каву та залити правильне співвідношення води, а тоді кілька хвилин стояти біля плити. 

Потребує уваги. Потрібно ретельно стежити за процесом приготування, щоб кава не закипіла та не вилилась з турки. Переварена кава матиме гіркуватий присмак, ще й доведеться прибирати плиту.

Прибирання. Після кожного заварювання кави потрібно очистити турку від кавової гущі.

Кавова гуща на дні. Дрібні частинки залишаються у чашці, навіть якщо наливати каву через сито.

Не підходить для приготування великої кількості кави одночасно. Зазвичай об’єм турки розрахований на 1-2 порції.

 

Гейзерна кавоварка (мока)

Вода нагрівається в нижньому резервуарі, під тиском пари підіймається вгору, проходить через шар меленої кави і збирається у верхньому резервуарі. Це популярний вид заварювання кави в Італії. Сьогодні існує великий асортимент гейзерних кавоварок різного обʼєму та дизайну. Рекомендуємо обирати з бакелітовою ручкою, яка не нагрівається. Деякі моделі гейзерних кавоварок не підходять для індукційних плит.

Переваги гейзерної кавоварки:

Компактність. Гейзерна кавоварка зазвичай невелика, тож фактично не займає місце на кухні. Її легко зберігати у кухонній шафі та використовувати коли необхідно.

Кава виходить міцною. Завдяки процесу приготування під тиском пари, смак кави буде більш насиченим, ніж у крапельних кавоварках.

Не потребує електрики. Якщо у вас газова плита, то ви зможете зварити каву у будь-який час, навіть при відключеннях світла. 

Недоліки гейзерної кавоварки:

Каву потрібно варити. А для цього знадобиться плита. За процесор потрібно стежити, щоб кава не википіла та не переварилася. У невеличких кухнях чи, наприклад, в офісі варити каву у гейзері не лише займає чимало часу, а й додає клопоту. 

Потрібно мити після кожного використання. Щоб зварити наступну порцію кави, мокку потрібно помити – а для цього охолодити.

Не підходить для еспресо. Тиск пари недостатній для приготування справжнього еспресо.

Тільки для меленої кави. Якщо ви любите каву зі свіжозмелених зерен, то потрібно мати кавомолку.

Обмежена кількість порцій. Зазвичай готує 1-2 порції кави. Тож, якщо до вас завітали гості, а мокка – одна, приготування кави займе трохи часу. У такому разі обирайте гейзерні кавоварки великого обʼєму.

Складно регулювати міцність. Важко точно контролювати міцність кави, а тому і смак.

 

Крапельна кавоварка

Гаряча вода проходить через паперовий фільтр з меленою кавою, і готовий напій стікає в колбу. Це простий спосіб приготувати велику кількість не дуже міцної кави для всієї сімʼї. Вам сподобається, якщо ви любите пити великі порції неміцної кави. Доволі проста в обслуговуванні.

Переваги крапельної кавоварки:

Це просто і швидко. Потрібно лише насипати каву, налити води, натиснути кнопку – і кава сама готується, без ваших зусиль чи часу.

Доступна ціна. Зазвичай це найдешевші електричні кавоварки.

Можливість приготувати велику кількість кави. Ідеально для великої родини або офісу.

Функція підігріву. Деякі моделі мають функцію підігріву колби з кавою.

Недоліки крапельної кавоварки:

Не дуже міцна кава. Через особливості процесу екстракції, кава виходить менш концентрованою. Смак та аромат кави не такі виразні, як у кави, приготованої іншими способами.

Не підходить для еспресо. Не створює достатнього тиску для приготування еспресо.

Паперові фільтри. Для приготування кави потрібен фільтр. Це може стати додатковими витратами та створювати певну незручність.

 

Еспресо-машина (або ще ріжкова кавоварка)

Гаряча вода під високим тиском проходить через спресовану мелену каву в ріжку, завдяки чому отримується еспресо. Щоб приготувати каву, потрібно засипати мелену каву у спеціальний ріжок і добре його спресувати. Зазвичай ці кавоварки створюють високий тиск води, достатній для класичного еспресо.

Переваги еспресо-машини:

Можливість приготування справжнього еспресо. Завдяки високому тиску (9-15 бар), кава виходить насиченою, з щільною пінкою (крема).

Насичений смак та аромат кави. Екстракція під тиском дозволяє максимально розкрити смак та аромат кавових зерен.

Можливість приготування напоїв з молоком. Багато моделей оснащені капучинатором для збивання молока.

Контроль над процесом приготування. Можна регулювати кількість кави, ступінь помелу, температуру води.

Дизайн. Більшість еспресо-машин мають неймовірно красивий дизайн, тож прикрасять інтерʼєр. Також можна знайти еспресо-машини різних кольорів, доповнивши ансамбль кухні. 

Недоліки еспресо-машини:

Потребують певних навичок у використанні. Для отримання якісного еспресо потрібно правильно темперувати каву в ріжку.

Необхідно регулярно чистити. Для запобігання утворенню накипу та забезпечення якісної роботи.

Можуть бути шумними. Через високий тиск під час роботи помпа створює певний рівень шуму.

 

Капсульна кавоварка

Чи не найпростіша кавоварка. Усередину поміщають каву у герметичній капсулі. Під час приготування вона проколюється, вода під високим тиском проходить через капсулу, а готовий напій стікає в чашку.

Переваги капсульних кавоварок:

Простота та швидкість приготування. Вставив капсулу, натиснув кнопку – готово.

Різноманітність смаків. Є широкий вибір капсул з різними сортами кави та іншими напоями.

Легкість у догляді. Не потрібно чистити від залишків кави, достатньо лише періодично протирати кавоварку.

Компактність. Переважно займають мало місця.

Недоліки капсульних кавоварок:

Вища вартість однієї порції кави. Капсули коштують дорожче, ніж звичайна мелена кава.

Обмежений вибір сортів кави. Залежить від виробника капсул.

Екологічна проблема. Багато капсул не підлягають переробці.

 

Кавомашина

Забезпечує повністю автоматизований процес приготування кави: від помелу зерен до приготування напою та очищення. Вам потрібно лише періодично заливати воду у контейнер та засипати каву. Напій готується натисканням кількох кнопок, більшість моделей мають функції регулювання міцності напою та готують більшість класичних кавових напоїв, такі як еспресо, американо, капучино тощо. 

Переваги кавомашини:

Максимальна зручність. Це повністю автоматизований процес приготування кави.

Підходить для щоденного приготування великої кількості кави. Тому це ідеальний вибір як для великої сімʼї, так і для офісу.

Широкий вибір напоїв. Можуть готувати різні види еспресо, капучино, лате та інші напої.

Висока якість кави. Потужні, тому досягають високого тиску екстракції для отримання насиченого смаку та аромату.

Вбудована кавомолка. Переважно мають вбудовану кавомолку, тож готують одразу зі свіжозмелених зерен.

Недоліки кавомашини:

Найвища ціна. Серед усіх типів це найдорожча кавоварка.

Потребує регулярного обслуговування. Залежно від частоти користування, потребує регулярного обслуговування, очищення від накипу, заміни фільтру для води тощо.

Великі габарити. Займає більше місця на кухні, потребує окремої кухонної тумби, де можна влаштувати справжній кавовий куток. Проте може загромаджувати невеличку кухню.

Висока потужність. Для досягнення найкращого смаку кавомашина готує каву під дуже високим тиском. При перебоях зі світлом можуть потребувати стабілізатора напруги.

То як, обрали свою ідеальну кавоварку? Якщо ні, ось бліц запитання:

 

«Хочу готувати вдома каву, наче у кавʼярні»

У такому разі найкращим вибором буде ріжкова (еспресо-машина) або автоматична кавомашина. Чому?

Річ у тім, що кава в кав’ярнях готується під високим тиском (9-15 бар) з використанням професійних еспресо-машин. Саме цей тиск дозволяє отримати насичений смак, щільну пінку (яку ще називають крема) та ідеальний баланс між кислотністю та гіркотою.

 

«Хочу максимально швидко робити смачну каву»

Вам підійде капсульна кавоварка. Помістіть капсулу та натисніть одну кнопку – і кава вже ллється у вашу чашку. Мінімум часу, зусиль та прибирання.

 

«Хочу раз на день готувати велику кількість кави»

Ваш вибір – крапельна кавоварка, що готує цілу колбу насиченої кави. Не надто міцна, тож можна смакувати протягом дня. 

 

«Хочу бюджетно готувати каву вдома»

Ваш вибір – турка або гейзерна кавоварка. Залежно від моделей та розмірів, ціни коливатимуться від 200 до 800 грн.

 

«Хочу готувати різні кавові напої без зусиль»

Вам підійде кавомашина. Просто залийте воду та засипте каву і обирайте улюблений напій. Не потребує прибирання після кожної кави, більшість мають автоматизоване очищення, щоб зменшити вам обсяг клопотів. А смак та насиченість кави – наче у кавʼярні.

 

Заходьте у розділ Світ кави, де є все для справжніх кавоманів – різні еспресоварки, кавомашини, гейзери, кавомолки та додаткові гаджети – і обирайте саме ту кавоварку, що готуватиме для вас улюблений напій.