Показати зміст статті
Електрична м’ясорубка – незамінна помічниця, за допомогою якої легко зробити фарш і перемолоти багато інших продуктів. Вона відмінно перемелює м’ясо з твердими прожилками, сало, овочі, фрукти, а різноманітність насадок в наборі дозволяє експериментувати з фактурою і консистенцією. Обійтися без м’ясорубки на кухні непросте завдання, особливо, якщо переробка йде в чималих масштабах.
Чому з м’ясорубки виходить чорнота? Це неминуче, якщо після роботи не чистити пристрій вчасно. Зробити це зовсім не так просто, як здається на перший погляд. Але ми знаємо, як це робиться.
Як правильно чистити електром’ясорубку
Жир на шнеку, ножі і решітці, стійкий запах часнику, цибулі, риби – все це неодмінно буде після контакту з продуктами. Залишати м’ясорубку брудною не можна ні в якому разі: органічні фрагменти швидко зіпсуються, покриються цвіллю і почнуть видавати неприємний запах. Для дбайливої господині це неприпустимо! Вона чітко розуміє, що саме правильна експлуатація м’ясорубок продовжує термін їх служби. І всіляко дотримується давно відомих правил: мити і чистити прилад після кожного використання. Як очистити алюмінієву м’ясорубку, або ж пластикову? Розглянемо найпопулярніші і перевірені в народі способи.
Як почистити м’ясорубку від жирного м’яса хлібом?
Найпростіший метод очищення – це, звичайно ж, включити реверс. На зворотному ходу зі шнека віддалиться більшість прожилок і їжі, що налипла. Але жир залишиться. Що робити в таких випадках? Закладаємо кілька шматочків батона, які відмінно вбирають рідкі консистенції: жир, сало, сік овочів і фруктів. Хліб в цьому випадку працює за принципом губки.
Використовувати хліб набагато зручніше, ніж чистити деталі пристрою руками, змивати водою і терти ганчіркою. Після того, як м’ясорубка очищена, її залишається промити теплою водою, добре просушити і протерти до блиску. Так металеві та пластикові елементи довше збережуться.
Чистка м’ясорубки за допомогою картоплі
В даному випадку використовується сира картопля, бажано, соковитих сортів. Спосіб найефективніший, якщо жир і його залишки щільно покрили всі комплектуючі м’ясорубки. Використовуючи почищену картоплину (одну або кілька штук), прилад можна легко відмити.
- Запускаємо м’ясорубку і закладаємо сирий овоч.
- Чекаємо, поки шнек перемеле картоплю і змажемо внутрішні і зовнішні деталі.
- Вимикаємо прилад і промиваємо все проточною водою.
В результаті жир піде, а пристрій залишиться лише ретельно просушити.
Як очистити решітку м’ясорубки?
Не важливо, які електром’ясорубки ви використовуєте вітчизняного або європейського виробництва – найскладніше в них почистити решітку. Запчастина складається з невеликих або зовсім маленьких дірочок, крізь які м’ясо і жир виштовхуються назовні. Природно, решітка забивається м’ясними волокнами, а також прожилками, які сильно на неї намотуються. У підсумку, процес перемелювання ускладнюється, йде навантаження на мотор, що погано для будь-якої електром’ясорубки. Як можна почистити м’ясорубку?
- Перше, що роблять кулінари, ножем зчищають залишки м’яса зовні. Але, це недостатньо дієво – тверді фрагменти продуктів продовжують забивати отвори решітки.
- Можна використовувати зубочистки або сірники. Це ефективніше, тільки решітку потрібно попередньо зняти.
- Перевірений і популярний спосіб – використовувати спеціальну конструкцію. Для цього необхідно взяти невелику дерев’яну дощечку і вбити в неї цвяхи, так, щоб вони збігалися з отворами в решітці м’ясорубки. Тоді, після використання її досить надіти на цвяхи і, таким чином, видавити з неї все зайве. Врахуйте! Для конструкції слід використовувати цвяхи меншого діаметру, ніж отвори. Інакше протягнути їх в грати не вийде. Також рекомендується забити два довгих цвяха, в отвори з боку і центральне, вони будуть служити направляючими.
Коли приготування фаршу закінчене, і у вас є багато часу на прибирання, деталь можна на деякий час помістити в окріп. Під впливом високої температури м’ясо і їжа розм’якнуть і очистяться без особливих зусиль. Можна також використовувати металевий кухонний йоржик для миття посуду, але даний спосіб більш клопіткий і не дуже зручний.
Коли чистка закінчена, електром’ясорубка протирається і поміщається в сухе місце. Знайти таке на кухні не так просто, все ж вологи в цьому приміщенні вистачає. В такому випадку поміщаємо м’ясорубку в коробку з рисом – зерно вбере в себе конденсат, не давши деталям цього пристрою заіржавіти.
Як очистити м’ясорубку від іржі?
Якщо на металевих запчастинах з’явилася корозія, то користуватися ними не можна. Потрібна ретельна очистка від окислення. Пропонуємо кілька перевірених способів.
- Використовуємо звичайний столовий оцет. Наливаємо рідину в посуд і занурюємо в нього деталі м’ясорубки. Через деякий час іржа почне відставати. Як тільки корозія зійде, запчастини необхідно ретельно промити проточною водою і просушити.
- Харчова сода. Беремо ганчірку, занурюємо в соду і добре натираємо нею іржаві деталі. Або з соди можна приготувати пасту, якою з насадки знімається бруднити шар.
- Зубна паста і щітка. З їх допомогою віддаляється незначна іржа, яка не проникає вглиб металу.
- Кока-Кола або Фанта. Багато користувачів говорять, що після того, як іржаві елементи полежать замочені в напої, іржа також зникає.
Щоб запчастини електром’ясорубки не зіпсувати, при складанні вкрай важливо туго затягнути обід. Якщо ніж сяде на вісь нещільно, то в процесі роботи він може затупитися і зламати інші деталі.
Після чищення приладу, незайвим буде обробити його деталі гліцерином. Рідина освіжає зовнішній вигляд складових, при цьому не передає ніяких сторонніх ароматів продуктам, які будуть перероблятися.
Чим можна ефективно очистити м’ясорубку в домашніх умовах?
Отже, жир і м’ясні фрагменти видалені. А якщо це був лук, часник або варена печінка на паштет? Як прибрати запах з м’ясорубки?
- Використовувати соду з лимонним соком. Сумішшю обробляються деталі під час миття, що надає деталям пристрою приємний цитрусовий аромат.
- Спеціальні миючі засоби. Побутова хімія відмінно справляється з поставленим завданням. Після того, як ви її використовували, не полінуйтеся сполоснути деталі в проточній воді, щоб прибрати мильні залишки.
В цілому, неприємний запах в м’ясорубці залишається від того, що вона помита недостатньо добре. Сам метал запчастин аромати не накопичує, тому виконуйте прості поради, як продезінфікувати м’ясорубку, і вона довгий час буде служити вам вірою і правдою. Практично всі лайфхаки прості, не вимагають використання дорогих миючих засобів, більшість інгредієнтів, гарантовано, знайдуться вдома у кожного.
Сушка м’ясорубки
Багато господинь після використання електром’ясорубки намагаються прискорити процес сушіння запчастин, використовуючи варильну поверхню. Робити таке категорично не рекомендується! Від подібної маніпуляції можуть зіпсуватися ріжучі ножі. Куди більш раціональної буде ідея обробити їх маслом і замотати в суху тканину.
В цілому, сушити запчастини м’ясорубки краще природним шляхом: розташувавши десь на миючій поверхні або на столі. Тільки після того, як вони будуть повністю сухі, м’ясорубку можна зібрати назад і відправити в шафку на зберігання.
Авторизуйтесь через соціальні мережі