Показати зміст статті
Складно уявити собі квартиру або будинок, де повністю відсутні так звані «помічники». Йдеться про всілякі пристрої, придбані в магазинах побутової техніки. Ми настільки до них звикли, що уявити собі побут без їх участі практично неможливо. І якщо без кавоварки, блендера і мікрохвильовки ще можна обійтися, то без холодильника господині буде дуже важко. А якщо вже він такий важливий, тоді і догляд за холодильником потрібен особливий. Який саме? Поговоримо в статті.
Різниця в догляді за холодильниками, які потребують і не потребують розморожування
Вся техніка ділиться на два типи: в одних моделях є функція розморожування, інші – необхідно розморожувати власноруч.
В контексті розморожування холодильника мова йде про систему «No frost». Наявність системи означає, що користувачеві не доведеться періодично виймати все з холодильної камери і морозильника, щоб прибрати іній. No frost здійснить розмороження самостійно, за допомогою спеціальної нагрівальної деталі. Вода, яка утворюється в ході розплавлення льоду, стікає по дренажу і, за рахунок тепла, виробленого компресором, перетворюється на пару.
Якщо ж технологія охолодження холодильної та морозильної камери не передбачена, вам потрібно час від часу самостійно звільняти холодильник від крижаних утворень. Від чого всередині пристрою з’являється лід? Все просто: продукти, які в нього поміщаються, випаровують вологу, яка накопичується на робочих вузлах. Звичайно, шар льоду навряд чи призведе до поломки холодильника. Але, якщо його довго ігнорувати, то з часом шар ущільнюється, отже, щоб охолодити продукти, буде потрібно більше електроенергії і часу. Подбайте про те, щоб шар снігу на стінках морозилки і основної камери не перевищував 5-6 мм. Важливо! Розморожувати холодильник краще в холодну пору, а після процедури – включати ввечері або рано вранці, тоді система швидше досягне потрібного вам температурного режиму.
Загалом, нескладно здогадатися, що догляд за холодильником No frost набагато простіший, ніж за системою, яка не має даної технології.
Як правильно розморозити і помити холодильник
Очистити лід і сніг всередині рефрижератора – не означає, просто взяти і відключити його від розетки, а потім чекати, поки все розтане. Потрібен правильний підхід.
- По-перше, необхідно оглянути вміст холодильника і переконатися, що жоден з продуктів, коли нагріється до кімнатної температури, не зіпсується. В ідеалі, перемістити все в інший холодильник.
- По-друге, якщо на кухні дуже жарко, краще відкласти розмороження на потім. При високій температурі холодильник позбудеться від криги швидше, але потім буде набагато довше охолоджуватися, що може негативно позначитися на довговічності його агрегатів.
- По-третє, вимкніть пристрій, використовуючи регулятор, а потім з мережі. Далі можна вилучити продукти. Якщо іншого холодильника, щоб тимчасово їх розмістити, у вас немає, спробуйте скласти всю провізію в прохолодному місці, і накрийте ковдрами.
Більшість сучасних пристроїв оснащені піддоном для води, яка утворюється під час розморожування. Також виробники можу передбачити отвори для підключення спеціальної трубки для відведення вологи. Але, якщо цих опцій не передбачено, досить підставити якусь ємність. Бажано, широку, щоб вона покривала весь периметр нижньої частини холодильника і, таким чином, мінімізувала можливість розливання талої води. В іншому випадку, вологу, що скупчилася, можна зібрати мочалкою або ганчіркою.
Остання дія безпосередньо перед розморожуванням – витягнути полки, ящики, лотки та решітки.
Сам процес розморожування йде природно – за допомогою системи автоматичного розморожування, або в умовах кімнатної температури. Але, і тут слід пам’ятати про деякі моменти.
- Щоб прискорити процес, в холодильник можна помістити ємність з окропом. Лід буде танути швидше і від впливу феном, або тепловентилятором.
- Якщо ви бачите, що від стінок відокремлюються крижані брили, їх бажано відразу прибирати. Так і розморожування пройде швидше, і води буде менше. До слова, брили можна просто покласти в мийку. Однак врахуйте, що насильно зчищати сніг зі стінок холодильника вкрай небажано! Мало того, що ви можете подряпати стінки, зробивши їх непривабливими, так ще і ризикуєте порушити герметичність агрегатів з холодоагентом. Ні в якому разі не відрізайте нічого ножом, для цього є спеціальні лопатки з гумовим наконечником, схожі на ті, якими знімають полій з лобового скла авто. Але і такою лопаткою слід прибирати виключно підталий лід.
- Коли лід розтанув, камери холодильника можна мити. Ретельно обробіть стінки, полиці і контейнери водою, використовуючи засіб для догляду за холодильником. У магазинах побутової хімії досить засобів для чищення – дорогих і більш доступних. Але краще віддати перевагу кремоподібним, рідким або гелевим препаратам. Засоби такої текстури не залишають на поверхні дрібних подряпин.
- Поки всередині простір рефрижератора висохне, включати його не бажано. Багато господинь рекомендують прискорити процес, випарувавши воду феном. Але це не завжди виправдано, оскільки пластик нагрівається, і при включенні пристрою буде довше охолоджуватися.
- Перед включенням холодильника в розетку, перевірте, щоб він був сухий не тільки зсередини, але і зовні. А також, щоб під ним не було калюж.
Далі справа за малим: коли система як слід охолоне, поверніть продукти назад на зберігання.
Як прибрати запах з холодильника
Відкрили дверцята холодильника, а звідти неприємний запах? Якщо вам знайома така ситуація, ось кілька порад, як доглядати за холодильником, щоб в ньому не з’являвся сморід.
Неприємний запах часто може виникати з таких причин:
- зіпсувався якийсь продукт;
- лежить один або кілька нещільно упакованих продуктів;
- порушені умови або термін зберігання вмісту;
- відсутня функція очищення запаху в моделі холодильника, що призводить до розвитку бактерій і утворенню цвілі;
- дренажний (зливний) отвір забився залишками їжі;
- пошкоджений ущільнювач на дверцятах холодильника;
- холодильник новий і має специфічний «хімічний» запах.
Позбавляємося запахів
Почнемо з самого легкого: якщо холодильник новий і в ньому змішалися запахи гуми, пластмаси та металу, промийте його розчином води і соди, потім добре провітріть і висушіть.
Як правильно доглядати за холодильником, якщо пошкоджений ущільнювач на двері? Його треба замінити, інакше це може закінчитися не тільки неприємним запахом, але і необхідністю ремонту. Дренажний отвір потрібно періодично прочищати і перевіряти.
Найкращий холодильник на сьогоднішній день – з функцією очищення або іонізації повітря, яка позбавить від появи неприємних ароматів.
Якщо запах виникає через продукти, то, перш за все треба зробити ревізію в холодильнику:
- повністю звільніть холодильник від продуктів;
- помийте полички і стінки спеціальним засобом;
- витріть все насухо;
- протріть стінки пристрою перекисом водню, а потім ще витріть насухо і провітріть з відчиненими дверцятами протягом півгодини – запах повинен зникнути;
- поки холодильник провітрюється, перевірте, чи немає серед продуктів, які ви зберігали в ньому, зіпсованих;
- зіпсовані продукти викиньте, а інші щільно упакуйте;
- дотримуйтесь рекомендацій по термінах зберігання продуктів, час від часу перевіряйте рефрижератор і не дозволяйте його вмісту зіпсуватися.
Запобігаємо появі нових «ароматів»
Щоб неприємний аромат в холодильнику не з’являвся знову, можна скористатися поглиначами запаху з магазину – це найпростіший варіант. Або ж – народними засобами боротьби з запахом, які нічим не гірше, також прості, а до всього ще й дешеві. Ось найпростіші.
- Насипте в контейнер, склянку або інший посуд кілька ложок соди і поставте її на полицю в холодильнику. Ємність повинна бути відкритою. Соду міняйте раз в тиждень.
- Помістіть в декількох посудинах потовчене активоване вугілля. Міняйте з такою ж періодичністю.
- Насипте в ємність кавову гущу і поставте на полицю в холодильнику. Міняти гущу потрібно, коли вона стане сухою. Можна використовувати мелену кави – розташуйте на полиці у відкритій ємності.
- Покладіть у посуд кілька пробок від винних пляшок і поставте в холодильник. Міняйте кожні два тижні.
- Налийте в чашку або склянку свіжий лимонний сік і помістіть в холодильну камеру.
- Насипте в ємність сіль, додайте трохи лимонного соку.
- Покладіть на полицях апельсинові скоринки.
- Поставте в холодильник посуд з висівками.
- Розкладіть на полицях шматочки чорного житнього хліба.
- Також добре вбирають запахи спеції: кориця, куркума, гвоздика.
Як бачите, варіантів, як правильно доглядати за холодильником, безліч. І всі вони доступні.
Як розподілити продукти в холодильнику
Оптимально – по групах зверху-вниз. Кожна полку має свій температурний режим, а значить, розміщувати продукти слід з розумом. Ось приблизна схема, як правильно зберігати продукти в холодильнику.
- Дверцята рефрижератора найтепліші (+10 градусів), тому в них небажано зберігати ємності з молоком. А ось соуси, яйця, соки і алкоголь – в самий раз.
- Верхня полиця (+8 градусів). Ідеальне місце для зелені, ягід і салатів.
- Друга полка зверху. Тут розміщують молочні продукти, а також готові страви та десерти.
- Нижня полиця. Найхолодніша (+2-3 градуси). Створює оптимальні умови для зберігання м’яса, риби, птиці, а також ковбасних виробів.
- Контейнери знизу. У них найвища вологість, що необхідно для тривалого перебування овочів і фруктів.
Зверніть увагу! Незалежно від місця в холодильнику, продукти слід розміщувати нещільно один до одного, дозволяючи повітрю циркулювати.
Головний принцип зберігання продуктів в морозилці – чим нижче, тим холодніше. Тобто, в ящику знизу краще тримати м’ясо і рибу, в середньому – морозиво та напівфабрикати, зверху – ягоди. До речі, крім очевидних продуктів (креветки, пельмені, тощо), в морозилку можна поміщати і інші продукти, наприклад, свіжий хліб, яйця (як сирі, так і варені), вино (заздалегідь розлив у спеціальні форми), банани.
Термін зберігання продуктів
Не новина, що різні продукти зберігаються в холодильнику різний час. Якщо консерви можуть лежати дуже довго, то кулінарія стає непридатною для вживання вже до кінця дня. Розглянемо найпопулярніші види продуктів.
- М’ясо та продукти з його вмістом: свіжі – не більше 48 годин в холодильній камері, фарш краще відразу відправляти в морозилку.
- Риба: свіжа – не більше 12 годин, солона – 24 години, копчена – 72 години, сушена – до 2-х місяців. Консерви з риби – 3-6 місяців.
- Молочні продукти: в залежності від конфігурації (свіже, кип’ячене, пастеризоване), твердий сир – до 2-х тижнів, сир – 72 години.
- Овочі: томати, редис, перець солодкий – 10 днів, огірки і баклажани – 15 діб, картопля – до 3-х місяців, капуста – 20 днів.
- Фрукти і ягоди: продукт швидкопсувний, тому зберігається протягом декількох днів максимум. Абрикос – до 12 годин, яблуко – 15 діб, банан – 3 дні, баштанні – не більше 12 годин з моменту зрізу.
- Термін зберігання готових страв залежить від найменування. Якщо, наприклад, пироги зберігають свіжість до 48 годин, то бутерброди з ковбасою і сиром – всього 4 години.
Щоб уникнути харчових отруєнь та подовжити термін придатності, часом, недешевих продуктів, знати хоча б приблизні терміни їх зберігання повинна кожна людина. Детальну інформацію щодо зберігання кожного виду продуктів можна знайти на етикетці або в інструкції до холодильника.