Як вибрати кавоварку?

Показати зміст статті

  1. Види кавоварок
  2. Крапельна кавоварка
  3. Кавоварка еспресо
  4. Капсульна кавоварка
  5. Гейзерна кавоварка
  6. Для кави по-турецьки
  7. Автоматична кавомашина
  8. Додаткові функції і оснащення
  9. Тиск і обсяг резервуара для води

«Є речі, які варті того, щоби їм зберігали вірність. Наприклад, кава».

Джон Голсуорсі

Як ви починаєте свій день? Можливо, з чашки ароматної, гарячої кави? Саме цей напій «робить» наш день. Після чашки свіжозвареної кави ми відчуваємо себе більш бадьорими й повними сил. Справжні кавомани дозволяють собі й не одну порцію кави на день. Адже вона дійсно – дуже смачна! І мова йде не про розчинний напій, який за смаком дуже відрізняється від натурального. Ми говоримо про справжню заварну каву з незрівнянним ароматом і насиченим смаком.

Дехто готує каву тільки за допомогою турки, іншим не є принциповим цей момент – сучасні прилади дозволяють зробити справжню каву без особливих зусиль. Пропонуємо поговорити про таку професійну техніку, як кавоварка, – про її типи і про те, як вибрати цей прилад.

Види кавоварок

Для того, щоби приготувати каву в кавоварці, звичайно ж, потрібен цей інгредієнт. Каву можна використовувати відразу мелену або в зернах – залежить від того, чи є у вас кавомолка. Справжні гурмани вважають за краще готувати напій із зерен, попередньо перемелюючи їх.

Кава в зернах і мелена

Крапельна кавоварка

Дуже популярний вид кавоварки – крапельна. Покупці часто звертають увагу саме на цей прилад, тому що він простий в управлінні й порівняно недорого коштує. У крапельній кавоварці використовується тільки мелена кава, процес приготування напою наступний: гаряча вода проходить через фільтр із кавою, «отримує» колір, смак, аромат і після – подається у встановлений нижче кавник.

Крапельна кавоварка найчастіше використовується в офісах, ми також можемо побачити такі пристрої в популярних американських фільмах і серіалах. Саме такий тип кавоварки називають «дешево й сердито», адже вартість крапельної моделі не дуже висока, але на виході вона виробляє велику кількість напою за один раз, що зручно для великої компанії. Смак такої кави не надто насичений, і, якщо ви хочете спробувати справжню каву, краще звернути увагу на більш дорогі види кавоварок.

Кавоварка MOULINEX FG 1 528
MOULINEX FG 1 528 в розібраному вигляді

Кавоварка MOULINEX FG 1528

При виборі крапельної кавоварки слід звернути увагу на наступні пункти:

  • матеріал колби (резервуар для готової кави) – може бути зі скла або пластику. Скляна колба не впливає на смак напою, але також вона й менш міцна. Колба з пластику довговічніша, але при цьому властивості матеріалу не дуже позитивно впливають на напій;
  • потужність – важливий критерій, про який ми детально поговоримо далі. Забігаючи трохи вперед слід сказати, що оптимальна потужність для крапельної кавоварки – 750-800 Ватт;
  • фільтр – у кавоварці крапельного типу використовується фільтр для води, який може бути одноразовим, нейлоновим і «золотим». Про перший вид багато не доведеться говорити – такий фільтр виконаний із паперу й розрахований тільки на одне використання, після чого його залишається тільки викинути. Нейлонові фільтри більш популярні – вони розраховані на 50-60 заварювань кави. «Золоті» – найдорожчі. Це – багаторазовий вдосконалений нейлоновий фільтр, поверхня якого вкрита нітридом титану. Це забезпечує міцність аксесуара й більш тривалий термін його служби;
  • регулювання міцності кави– дуже важлива функція для крапельної кавоварки. Вона дає можливість самостійно виставити ступінь насиченості кави, що дуже зручно.

Кавоварка еспресо

Наступний за популярністю вид кавоварки – еспресо. Їх ще називають ріжкові. Такі кавоварки діляться на два підвиди за принципом роботи: парові й помпові.

Парові еспресо-кавоварки працюють за допомогою пари: вода, нагріваючись, утворює пару, яка досягає до клапана й відкриває його. Після цього, пара проходить крізь відділення з меленою кавою й на виході виходить усіма нами улюблений напій.

Помпові кавоварки-еспресо працюють за таким же принципом, тільки замість пари використовується дуже гаряча вода. Явна відмінність у цих двох видах еспресо-кавоварок виражається в тиску: менше 15 бар – це парові прилади, понад 15 бар – помпові.

Еспресо – той напій, який допомагає швидше прокинутися з ранку. Він має насичений і яскравий смак, а також більш тривалий ефект після (ви будете почувати себе бадьоро досить довго).

DELONGHI ECP 33.21 вид збоку
Еспрессо-кавоварка DELONGHI ECP 33.21
DELONGHI ECP 33.21 готує еспрессо

Еспресо-кавоварка DELONGHI ECP 33.21

Під час вибору еспресо-кавоварки слід звернути увагу на наступні пункти:

  • матеріал ріжка для кави – буває пластиковий або залізний. Останній матеріал краще впливає на каву, допомагаючи їй прогрітися, і зберігає всю насиченість смаку;
  • ступінь помелу кави – кожен вид еспресо-кавоварки розрахований на певний ступінь помелу кави, слід це враховувати;
  • кількість «носиків» (сопло) – у різних моделях кавоварок для еспресо буває одне або два сопла. З їх допомогою кава розливається в заздалегідь підготовлені чашки.

Якщо у вашій родині двоє й більше людей, краще придбати кавоварку з двома «носиками».

В еспресо-кавоварках можна готувати не тільки напій під назвою еспресо, але й кава-лунго або ристрето (в залежності від моделі).

Капсульна кавоварка

У цій кавоварці виходить не менш смачна кава. Для приготування використовуються спеціальні готові капсули з меленою кавою. Їх можна придбати в магазинах, але на сьогоднішній день бувають проблеми з тим, щоби знайти такі капсули. Іноді в капсульній кавоварці використовуються пакетики-чалди – це пакетики з пористого паперу, які наповнені кавою.

У процесі приготування ароматного напою за допомогою капсул всередині кавоварки є спеціальний гострий носик, який пробиває пакетик і його вміст одразу в капсулі заливається гарячою водою. У підсумку, готовий напій із капсули потрапляє в чашку. У випадку з пакетиком-чалдою, процес приготування кави проходить, як в еспресо-кавоварці, тільки замість ріжка з кавою, гарячою водою заливається готовий пакетик.

Головним недоліком такого роду кавоварок є те, що окрім капсул або спеціальних пакетиків не можна нічого використовувати. Смак кави – скажімо звичайний, але ось швидкість приготування – практично миттєва. У цьому істотний плюс капсульних кавоварок.

Капсульна кавоварка KRUPS KP 1000
KRUPS KP 1000 с відкритим капсулоприймачем

Капсульна кавоварка KRUPS KP 1000

Гейзерна кавоварка

У гейзерній кавоварці використовується мелена кава. Цей прилад складається з двох відсіків: у нижній наливається вода, у верхній засипається кава. У процесі роботи вода закипає й піднімається нагору, проходить через мелену каву і знову потрапляє в нижню частину кавоварки. Таким чином, виходить напій.

Гейзерні кавоварки можуть бути електричними і звичайними. В останньому випадку, кавоварки варять каву за допомогою плити – вони ставляться безпосередньо на конфорку. Багато любителів благородного напою вважають гейзерні кавоварки кращим варіантом для себе.

Набір для сніданку з гейзерній кавоваркою ARIETE 1344
Гейзерна кавоварка ARIETE 1 344

Набір для сніданку з гейзерною кавоваркою ARIETE 1344

Під час вибору гейзерної кавоварки слід звернути увагу на наступні пункти:

  • ручка – зручніше, щоби вона була виготовлена ​​з теплоізоляційного (того, що не нагрівається) матеріалу;
  • індикатор заповнення – наявність індикатора допоможе визначити необхідну кількість води;
  • обсяг – резервуар кавоварки може бути, як маленьким, так і побільше. Вибирайте оптимальний варіант для своєї сім’ї.

Для кави по-турецьки

Цей напій відомий своїми оригінальними смаковими якостями. Кава по-турецьки готується особливим способом, саме тому її смак більш насичений. Традиційно, така кава вариться в джезві й доводиться до кипіння кілька разів. Але в цьому випадку потрібно стежити за тим, щоби пінка не «втекла» й гуща збереглася. З кавоваркою все набагато простіше – тут усі процеси налагоджені автоматично. Потрібно тільки завантажити ємність із кавою і водою (в правильних пропорціях) у машину, і процес приготування кави почнеться. При цьому нічого не википить і не «втече».

Вибір кавоварок для приготування кави по-турецьки насправді не такий уже великий. Їхня вартість зазвичай вище середньої.

Кавоварка для кави по-турецьки BEKO BKK 2113
BEKO BKK 2113 вид збоку

Кавоварка для кави по-турецьки BEKO BKK 2113

Автоматична кавомашина

Такий кавовий апарат може мати різні варіації комбінацій. Буває варіант крапельної й еспресо-кавоварки, у такому випадку апарат називається комбінованим.

Автоматична кавомашина не потребує в приготуванні напою вашої участі. Весь процес повністю автоматизований, і в цьому принципова відмінність кавомашини від кавоварки.

Кавомашина – прилад багатофункціональний, у ньому може бути безліч додаткових функцій і можливостей. Наприклад, є кавомашини з вбудованою кавомолкою, з окремою ємністю для молока, вбудованим капучинатором, термосом і з великою кількістю різноманітних додаткових функцій. Залежно від можливостей кавомашини, з її допомогою можна приготувати капучіно, каву-crema, еспресо, лунго, латте, ристрето, макіато й інші вишукані кавові напої.

Кавомашина може бути розрахована на одну або дві чашки одночасно. Більш функціональні моделі можуть мати відразу кілька варіантів приготування кави та безліч функцій. Бувають моделі, якими можна керувати з допомогою програми на смартфоні – дистанційно.

Вибираючи такий тип кавомашини треба звернути увагу на всі зазначені в ній функції та характеристики – може якісь із них вам необхідні, або навпаки – не потрібні.

Кофемашина DELONGHI ECAM650.75.MS
DELONGHI ECAM650.75.MS готує латте
Сенсор в DELONGHI ECAM650.75.MS
Кнопки управління DELONGHI ECAM650.75.M

Кавомашина DELONGHI ECAM650.75.MS

Додаткові функції і оснащення

Як ми вже згадували вище, в апаратах для приготування кави зустрічається багато додаткових функцій і можливостей, якими їх оснащує виробник.

Автовідключення– зручна функція, яка дає можливість розслабитися й не стежити за приготуванням кави. Процес буде запрограмований на конкретний час, після чого машина автоматично відключиться.

Швидка пара – додаткова нагрівальна система в кавоварці, яка забезпечує швидке нагрівання води й дозволяє без паузи перейти з режиму подачі води (еспресо) у режим подачі пари (капучино).

Підігрів кавника й чашок – підставка, на якій знаходяться кавник або чашки підтримується в гарячому стані, підігріваючи напій.

Регулювання ступеня помелу (міцності кави) – функція дозволяє з допомогою окремого регулятора вибирати ступінь міцності напою. Зазвичай, є «м’яка» й «міцна» кава.

Крапля-стоп– з допомогою цієї функції можна зупинити процес приготування кави в будь-який зручний для вас момент. У цей час спеціальний затвор моментально припиняє подачу кави, запобігаючи проливанню напою.

Самоочищення від накипу – зручна система, завдяки якій вам не доведеться самостійно прочищати кавоварку. Спеціальна система «зробить усе сама» – потрібно тільки натиснути відповідну кнопку.

Промивання системи подачі кави – важлива функція, яка запобігає забрудненню системи кавоварки. Під час приготування кави в системі кавоварки залишаються осад і наліт від інгредієнтів, через що після багаторазового використання кавоварки, смак кави стає вже не таким натуральним – з’являються домішки. Щоби не розбирати й не промивати кавоварку вручну, виробник вмонтував зручну систему промивання, яка автоматично очищає прилад.

Відкладений старт – якщо ви вже завантажили інгредієнти для кави й готові запустити процес приготування, але раптово вам потрібно піти й часу не залишилося – буває й таке. У такому випадку функція «відкладений старт» прийде на допомогу – вона дозволяє відкласти початок приготування кави на певний час.

Програмування налаштувань кавоварки – дає можливість особисто налаштовувати певні функції в пристрої, наприклад, жорсткість води, її кількість, вибрати 1 або 2 порції кави одночасно.

Управління зі смартфона – у деяких кавоварках є можливість управляти процесом за допомогою смартфона. Для цього необхідний спеціальний додаток і підключення до апарата, після чого ви можете, перебуваючи на відстані, управляти всіма процесами в кавоварці.

Тиск і обсяг резервуара для води

Наостанок, варто сказати про два пункти, які також важливі при виборі кавоварки.

У характеристиках моделей кавоварок завжди вказується рівень тиску. Що це і як впливає на процес приготування? Тиск відноситься до пари, саме він впливає на «правильність» приготування напою і його смакові якості. Коротко кажучи, пара під високим тиском проходить через кавову масу, у результаті виходить напій із кави.

Рівень тиску можна регулювати. Для приготування досить міцного напою вважається прийнятним рівень тиску в 15 бар. Загалом, тиск регулюється в широкому діапазоні: від 3.5 до 20 бар. Чим вище рівень тиску в кавоварці – тим більш якісну й насичену каву ви отримаєте.

Резервуар для води може мати різний обсяг. Тут усе просто: чим більше ви плануєте готувати кави за один раз, тим більшого обсягу повинен бути резервуар.

Бажаємо всім бадьорого стану й гарного настрою за чашкою гарячої та ароматної кави 😉