Як вибрати сушарку для овочів та фруктів

Показати зміст статті

  1. Типи сушарок
  2. Обсяг, потужність, кількість секцій
  3. Матеріал корпуса
  4. Температура
  5. Керування
  6. Зручні функції
  7. Що можна сушити

Зміст:

Вступ
Типи сушарок
Обсяг, потужність, кількість секцій
Матеріал корпуса
Температура
Керування
Зручні функції
Що можна сушити

У розпалі літо – час смачних ягід, різних фруктів і овочів. Дуже хочеться максимально зберегти всі їхні вітаміни й корисні властивості. Але як це зробити, якщо сезон так швидко закінчується? Усе просто – можна легко засушити фрукти й овочі. Раніше багато господинь робили це за допомогою духовки й дека, але зараз є більш зручний і швидкий спосіб – це електронна сушарка. На сьогодні серед них існує досить великий вибір. У цій статті ми розкриємо основні моменти, які важливі під час вибору цього приладу.

Типи сушарок

Сушарки бувають різні – їх розрізняють за принципом роботи: є інфрачервоні й конвекційні моделі. У чому різниця?

Перший тип працює за допомогою інфрачервоних променів: повітря у внутрішньому просторі, де сушаться продукти, нагрівається за допомогою променів. У цьому процесі зайва волога видаляється зі шматочків фруктів і овочів. Інфрачервона сушарка забезпечує прискорену сушку, продукти зберігають свій колір, запах, у них зберігаються всі вітаміни. Цей тип сушарок дорожчий.

Інфрачервона сушарка

Конвекційні сушарки працюють за допомогою гарячого повітря: вбудований тен за допомогою тепла нагріває внутрішній простір, після чого – волога в продуктах випаровується. Такий спосіб сушіння повільніший. Деякі моделі сушарок мають вбудований вентилятор, який прискорює процес висушування. Конвекційні сушарки більш дешеві, порівняно з першим типом.

Конвекційна сушарка

Сказати напевно, якийсь тип сушарки краще – складно. Переваги має кожен вид. У цьому випадку кожен користувач визначає для себе, що для нього важливіше і практичніше.

Обсяг, потужність, кількість секцій

Наступний за важливістю критерій для вибору сушарки – її обсяг, від чого напряму залежить і місткість. Бувають невеликі моделі з об’ємом на 4-5 літрів. Як правило, у таких сушарках розташовано близько 5 секцій (лотків). Саме в секціях і сушаться нарізані продукти. Потужність цих моделей відповідно невелика – 200-300 Ватт.

Компактна сушарка

Як правило, секції сушарок прозорі – у процесі сушіння можна легко спостерігати за процесом. Варіант сушарок із прозорими лотками вважається найоптимальнішим для вибору. Бувають моделі сушарок обсягом на 10-11 літрів. У даному випадку кількість лотків становить від 4 до 8 штук, потужність – 450-600 Ватт. З такою сушаркою можна приготувати набагато більше фруктів і овочів за один раз. Габарити цих моделей, відповідно, більше.

Об’ємна сушарка

Під час вибору сушарки слід також звертати увагу на висоту бортиків лотка. Для тонкої нарізки продуктів слайсами підійдуть не дуже глибокі лотки, якщо ж планується заготівля великих фруктів і овочів цілком, краще вибирати сушилку з більш глибокими лотками.

Матеріал корпуса

Сьогодні можна побачити у продажу пластикові та металеві сушарки. Щоб вибрати оптимальний варіант, слід знати важливі моменти:

  • пластикові моделі набагато легші, їх простіше транспортувати і мити;
  • металеві моделі більш важкі, але їхня перевага полягає в більш якісному сушінні: піддони з металу краще прогріваються і здатні довше утримувати тепло, за рахунок чого продукти будуть висушені ретельно й рівномірно. Вартість сушарок із металу вище, ніж моделей із пластика.

Сушарка з пластика

Важливо ще знати, що основа лотків сушарки може бути виконана із сітки або бути суцільною. Сітчасті лотки набагато краще пропускають потоки гарячого повітря, що логічно. Лотки із суцільною основою відмінно підходять для висушування рослинної сировини, а також для приготування окремих страв: наприклад, пастили з фруктів, заправки для супу/борщу та інших смачних заготовок.

Температура

Практично всі сучасні сушарки для овочів і фруктів дозволяють самостійно встановлювати рівень температури сушки за допомогою регулятора. Це моделі з вбудованим термостатом. Найчастіше користувачів цікавить питання: якою повинна бути температура під час сушіння тих чи інших продуктів? Важливо пам’ятати, що рівень температури повинен забезпечувати «м’який» вплив на продукт. У такому випадку овочі і фрукти будуть поступово «тушкуватися», і всі їхні корисні властивості зберігатися. Наприклад, під час сушіння яблук досить встановити температуру на рівні 70-75 градусів за Цельсієм, тоді продукт буде м’яким і не пересушеним.

Керування

Спосіб керування в сушарках може бути механічним і електронним. Перший тип передбачає наявність у сушарці регулятора, за допомогою якого вручну виставляється рівень температури. Сама сушарка вмикається окремою кнопкою.

Моделі з електронним керуванням дорожчі, у них зазвичай є дисплей і кнопкова або сенсорна панелі. Вибір першого або другого типу керування повністю залежить від користувача, щоб процес експлуатації сушки був для нього максимально зручний.

Механічне керування

Зручні функції

Крім того, що сушарка для фруктів і овочів виконує своє основне призначення – висушує продукти, у ній є додаткові функції, за допомогою яких процес експлуатації стає простіше.

Таймер – ця вбудована функція дозволить запрограмувати прилад на певний час роботи. Зазвичай максимальний час складає 48 годин. Завдяки таймеру процес роботи сушки можна призупинити, а пізніше запустити знову.

Автовідключення – зручна функція, яка звільнить користувача. Не потрібно буде стежити за процесом сушіння, щоб переконатися, коли він закінчиться. З цією функцією сушарка після закінчення роботи вимкнеться автоматично.

Захист від перегріву – ця функція захистить техніку від надмірного перегріву, запобігши тим самим поломці сушарки.

Режим холодного повітря – забезпечує рівномірне й більш тривале висушування продуктів, не пересушує їх.

Що можна сушити

Вибираючи сушилку, багато покупців задаються питанням: які продукти можна в ній сушити? Відповідь проста – практично всі! Сушити можна не тільки сезонні фрукти або овочі, але також ягоди, зелень і навіть м’ясо та рибу! Виходять відмінні закуски.

Як ми вже згадували вище, у сушарці можна заготовлювати асорті: наприклад, заправки для супів, борщів, робити солодку пастилу й багато чого іншого. Тут уже залежить від фантазії користувача😊

Засушені продукти потрібно зберігати в темному, сухому й добре провітрюваному місці. Температура зберігання – від 0 до 10 градусів за Цельсієм.

Різноманітний вибір сушарок у нас на сайті.