Класичний рецепт солянки

Показати зміст статті

  1. Опис страви
  2. Харчова цінність страви
  3. Складові
  4. Етапи приготування
  5. Етап 1
  6. Етап 2
  7. Етап 3
  8. Етап 4
  9. Етап 5
  10. Етап 6
  11. Етап 7
  12. Поради до рецепта
  13. Калорійність продуктів у складі страви

Солянка – популярна перша страва на основі наваристого рибного, грибного або м’ясного бульйону з гострим, солоним, кислим присмаками та насиченим приємним ароматом. Вперше класичний рецепт солянки з’явився у середині XV століття. Готували солянку жирною, солоною чи гострою, залежно від переваг господарів.

Опис страви

Технологія приготування будь-якого рецепта солянки практично однакова. Залежно від основи та інгредієнтів виділяють такі види страви:

  1. Класичний на м’ясному бульйоні. До її складу входять різного роду м’ясо та ковбаси. Цей рецепт передбачає використання великої кількості картоплі.
  2. М’ясна. Основні складові – варене, копчене та смажене м’ясо, шинка та ковбаси. Можна додати смажені гриби.
  3. Рибна. Основою є рибний бульйон. У рибну кладуть варену, солону та копчену рибу, морепродукти та раки.
  4. Грибна. Готується на основі грибного бульйону з додаванням різноманітних грибів.

Кисло-солоний і гострий смак страві надають постійні компоненти – кислі огірки, оливки або маслини, лимон, натуральні прянощі. Універсальність страви дозволяє додавати до рецепта збірної солянки різні інгредієнти та доповнювати смакові якості.

Харчова цінність страви

Через насиченість і жирність солянка має високу харчову цінність.

Залежно від інгредієнтів, що використовуються, калорійність 100 грамів готового супу становить:

  1. Для класичної з картоплею – 92 ккал. Для м’ясної – 70 ккал. Ці види містять велику кількість білка, магнію, калію та вітамінів груп В, С, Р.
  2. Калорійність рибної складає 97 ккал. Готова страва містить велику кількість вітамінів груп А, В, С, Е та корисних мікроелементів – калію, магнію, фосфору.
  3. Грибна має найменший показник калорійності – 25 ккал. Користь полягає у змісті моно та дисахаридів, які є джерелом вуглеводів та глюкози для синтезу енергії.

Кількість БЖВ в солянці на 100 г готового продукту можна визначити лише приблизно, в силу різноманітності інгредієнтів та їх кількості.

Регулярне вживання цієї страви сприяє покращенню роботи серцево-судинної системи, прискорює процеси травлення, стабілізує рівень глюкози в крові. Мікроелементи сприяють зміцненню кісткової тканини.

Складові

Пропонуємо до вашої уваги рецепт м’ясної солянки.

Необхідні інгредієнти для приготування 7 порцій ситного супу на всю сім’ю:

  • Вода – 3 літри.
  • М’ясо яловичини відварене – 500 гр.
  • М’ясо копчене – 200 гр.
  • Ковбаса копчена – 200 гр.
  • Кислі огірки – 4 шт. Тим, хто не любить кислий присмак, можна взяти — мариновані.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква сира – 1 шт.
  • Томатна паста – 2 ст. ложки.
  • Соняшникова олія – 2 ст. ложки.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець чорний мелений і сіль за смаком.
  • Оливки без кісточки.
  • Слайси лимона для подачі.

У рецепт м’ясної солянки також додають варену ковбасу, смажені чи консервовані гриби, каперси.

Етапи приготування

Покрокова інструкція приготування м’ясної солянки:

Етап 1

Добре промите м’ясо помістіть у каструлю з водою і відваріть бульйон. Під час закипання додайте лавровий лист. Пінку з бульйону необхідно знімати спеціальним приладом або столовою ложкою.

Етап 2

Варене м’ясо наріжте середнього розміру тонкою соломкою. Бульйон бажано процідити та повернути на повільний вогонь.

Етап 3

Наріжте копчене м’ясо та ковбасу соломкою. Бажано одного розміру. Рецепт солянки простий, але вимагає певної спритності – чим рівномірніше ви ріжете інгредієнти, тим смачнішою та красивішою буде готова страва.

Етап 4

Подрібніть заздалегідь підготовлені огірки та оливки. Оливки з кісточкою містять велику кількість корисних елементів.

Етап 5

Подрібнені продукти відправте в бульйон і варіть на повільному вогні, посоліть, поперчіть. Можна додати базилік, копчену паприку або шафран.

Етап 6

Очищену цибулю та моркву подрібніть і відправте на розпечену сковороду з олією, обсмажте до появи рум’янцю. Моркву можна потерти на тертці. Потім додайте 2 ст. ложки томатної пасти та приблизно 100 грамів бульйону з каструлі. Додайте чайну ложку цукру, сіль, перець, прянощі на смак. Загасіть на 4 хвилини.

Етап 7

Додайте готову засмажку до каструлі, доведіть до кипіння, прикрутіть вогонь і залиште ще на 8 хвилин. Суп має настоятися. Прикрасити готову страву можна слайсом лимона, оливками та свіжою зеленню.

Поради до рецепта

Корисні поради до рецепта солянки:

  1. Готуйте страву завжди зі свіжих продуктів.
  2. Копчене м’ясо необхідно вибирати з характерним димним запахом.
  3. Інші інгредієнти можна додавати за смаком та особистими уподобаннями.
  4. За 6 хвилин до готовності можна додати сік лимона – одну столову ложку.
  5. Подавайте страву гарячою, можна зі сметаною.

Ці рекомендації допоможуть повністю розкрити смакові якості готової страви.

Калорійність продуктів у складі страви

Кожен інгредієнт у складі солянки має свою калорійність:

  • М’ясо яловичини – 250 ккал.
  • Копчене м’ясо – 337 ккал.
  • Копчені ковбаси – 325 ккал.
  • Кислі огірки – 11 ккал.
  • Свіжа морква – 41 ккал.
  • Цибуля ріпчаста – 41 ккал.
  • Томатна паста – 82 ккал.
  • Цукор – 387 ккал.
  • Оливки – 115 ккал.
  • Лимон – 29 ккал.

Найбільш калорійним буде рецепт солянки з ковбасою, але саме цьому варіанту віддають перевагу в традиційній українській кухні.