Трохи про барбекю: оригінальні маринади та овочі-гриль

Показати зміст статті

  1. Маринад для курки із соєвого соусу і яблучного соку
  2. Грецький маринад для курячих грудок
  3. Маринад із трав для свинячого ошийка
  4. Маринад із гранатового соку і прянощів для баранини
  5. Медовий маринад для риби
  6. Маринад для овочів

Відпочити на природі із сім’єю і друзями, приготувавши барбекю серед зеленого листя – що може бути краще? Як тільки є вихідний або просто вільний день, усі прагнуть провести його саме так. Особливо тішить думка про приготування барбекю, запах смаженого м’яса й овочів. Існує безліч рецептів маринаду для м’яса й риби, сьогодні ми хочемо поділитися з вами особливими з них, а також рецептом приготування овочів на грилі. Впевнені, що вам сподобається 😉

Маринад для курки із соєвого соусу і яблучного соку

Цей маринад вельми незвичайний за смаком. Він додасть курячому м’ясу соковитість і зробить його ніжним. Інгредієнти рецепта розраховані на 1 кілограм курячих окостів або стегон.

Змішайте:

  • 4–5 столових ложок соєвого соусу;
  • 5 літрів яблучного соку;
  • пару зубчиків часнику;
  • 2 столові ложки цукру.

Курку слід замаринувати на 3–4 години. Після цього можна готувати барбекю: під час смаження м’ясо придбає красиву золотисту скориночку, буде соковитим і м’яким.

Грецький маринад для курячих грудок

Простий і ароматний маринад, який зробить куряче м’ясо соковитим і, звичайно ж, смачним. Для приготування змішайте:

  • ½ склянки оливкової олії;
  • сік 1 лимона;
  • спеції: ½ чайної ложки паприки, 1 чайну ложку солі, трохи чорного меленого перцю і 2 подрібнених зубчики часнику.

За бажанням у маринад можна додати пару гілочок розмарину.

Підготовлені 4 курячих грудки (зробити на м’ясі невеликі надрізи ножем) ретельно перемішати з маринадом і залишити в холодному місці на 6 годин. Після обсмажте курячі грудки з двох сторін до золотистої скоринки (не дуже довго, інакше м’ясо буде пересушеним).

Маринад із трав для свинячого ошийка

Склад маринаду розрахований на 2 кілограми свинячого ошийка. У процесі приготування м’ясо краще нарізати середніми шматками. Змішайте:

  • базилік (червоний або зелений) – 1 пучок;
  • кінза – 1 пучок;
  • чебрець – трохи (на око);
  • розмарин – кілька гілочок;
  • 5 кілограм нарізаної півкільцями ріпчастої цибулі;
  • спеції: запашний перець горошком і сіль.

Трави краще не нарізати, а порвати руками, змішати всі інгредієнти й замаринувати свинину на 4–5 годин. М’ясо вийде соковитим і дуже ароматним.

Маринад із гранатового соку і прянощів для баранини

Баранина має велику перевагу перед іншими видами м’яса, оскільки вона вважається дуже низькокалорійною, але водночас корисною і смачною. У баранині міститься у 2–3 рази менше жиру, ніж у свинині, і в 4 рази менше холестерину, ніж у яловичині. Також у баранячому м’ясі багато фтору. Пропонуємо рецепт маринаду для баранячого шашлику або стейків.

Інгредієнти розраховані на 1.5 кілограма баранини. Змішайте:

  • 5 склянок гранатового соку;
  • ріпчасту цибулю (нарізати дрібно);
  • подрібнені помідори – 2–3 штуки;
  • спеції – сіль і перець;
  • трави і прянощі: гвоздика, базилік, кінза.

Процес маринування баранини трохи відрізняється, якщо порівнювати з попередніми: у цьому випадку всі інгредієнти слід викладати поступово – шарами. Спочатку викладіть шар баранячого м’яса, слідом цибулю, спеції (без гвоздики) і подрібнену зелень. Потім знову кладемо м’ясо й інгредієнти – у тому ж порядку. Додаємо гвоздику й заливаємо все гранатовим соком. Маринувати м’ясо близько 4–5 годин, періодично перемішуючи всі інгредієнти. Готове м’ясо буде соковитим і ароматним.

Медовий маринад для риби

Риба на грилі або приготована за допомогою барбекю – також дуже смачна й корисна страва на природі. Це відмінна альтернатива м’ясу. Даний рецепт розрахований на 400–500 грамів риби. Для приготування медового маринаду вам знадобиться:

  • 15 грамів меду;
  • 1 перець чилі;
  • 2 зубчики часнику;
  • 100 мілілітрів оливкової олії;
  • 2 гілочки свіжого розмарину;
  • сіль за смаком.

Перець чилі дрібно нарізати, часник пропустити через прес. Змішати всі інгредієнти, включаючи мед і оливкову олію, і ретельно перемішувати деякий час – суміш повинна бути однорідною. Замаринувати рибу на 30 хвилин – не більше. Для приготування можна використовувати червону або будь-яку іншу «м’ясисту» рибу, яку перед маринуванням краще розділити на шматки або підготувати філе.

Маринад для овочів

Овочі на грилі або приготовані за допомогою барбекю – не тільки вегетаріанська страва. Овочевий шашлик або овочеві слайси на грилі прекрасно доповнять будь-яке м’ясне меню. Для того щоб овочі були соковитими, ароматними й пікантними на смак, їх слід також попередньо замаринувати. Для маринаду підготуйте:

  • оливкову олію;
  • розмарин;
  • шафран;
  • лавровий лист;
  • сіль перець.

Змішайте всі інгредієнти в глибокій ємності й додайте нарізані овочі: баклажани, цукіні, болгарський перець, помідори, печериці та будь-які інші овочі, які ви любите. За бажанням у маринад можна додати сік лайма. Залишити овочі в маринаді на 20–30 хвилин. Після цього зробити шашлик і викласти на гриль.

Страви на грилі корисні для дітей і дорослих, оскільки під час приготування зберігають усі свої властивості та вітаміни, не містять жир.

Приємного апетиту і проведення часу на природі!