Показати зміст статті
Швидкі та прості рецепти, щоб посмакувати оранжевим смаколиком
26 жовтня – День гарбуза. Цей день почали відзначати у США, а згодом свято поширилося, і сьогодні його щороку святкують у цілому світі. Тож це хороша нагода приготувати щось смачненьке з гарбуза.
Ось кілька ідей простих та корисних страв:
Гарбузовий крем-суп з кокосовим молоком
Інгредієнти:
Гарбуз – 1 кг
Цибуля – 1 шт.
Часник – 2-3 зубчики
Кокосове молоко (також можна використати коровʼячі вершки) – 400 мл
Імбир, куркума, мускатний горіх, чорний перець, сіль – за смаком
Приготування:
Гарбуз очистити та нарізати кубиками. Дрібно нарізати цибулю і часник, а імбир – дрібно натерти.
Обсмажити цибулю до золотистого кольору, додати часник і імбир, смажити ще 30 секунд.
В окремій каструлі поставити варити гарбуз, додати спеції за смаком і варити до готовності, приблизно 20-30 хвилини.
Збити блендером до однорідної консистенції. Додати кокосове молоко, ще раз збити.
Подавати суп гарячим, прикрасивши свіжою зеленню, насінням, горіхами і грінками.
Хрусткі гарбузові чипси
Інгредієнти:
Гарбуз – 1 шт.
Оливкова олія
Сіль, перець, інші улюблені спеції
Приготування:
Гарбуз очистити і нарізати тонкими кружечками або слайсами. Рекомендуємо використовувати овочерізку, адже чим тонші будуть кружальця, тим скоріше вийдуть чипси.
Змішати оливкову олію зі спеціями за смаком і обмазати кружечки гарбуза. Можна зробити як солодкі чипси з цукром і корицею, так і солоні з сіллю і травами.
Розкласти кружечки на деку сушарки чи духовки і сушити при температурі 60-70 градусів протягом 8-12 годин або до хрусткої скоринки.
Ароматний гарбузовий пиріг
Інгредієнти:
Для тіста:
Борошно – 250 г
Масло – 100 г
Холодна вода – 90 мл
Цукор – 1 ст. л
Дрібка солі
Для начинки:
Гарбуз – 500 г
Яйця – 2 шт.
Цукор – 150 г
Вершки – 150 мл
Спеції (кориця, мускатний горіх, імбир, ванільний цукор) – за смаком
Приготування:
Очистіть гарбуз, наріжте шматочками і поставте запікати в духовці до м’якості при 180 градусах. Тим часом готуємо тісто. Можна використати як готове тісто, так і приготувати своє власне. Для цього натріть масло, змішайте його з борошном та водою. Додайте цукор та сіль, ретельно замішайте і викладіть у форму. Найкраще використовувати круглу форму, діаметром 20-22 см.
Щоб тісто не виросло при випіканні, накрийте його пергаментом і додайте вантаж, наприклад, фасолю чи боби. Витягаємо готовий гарбуз і ставимо запікати форму для пирога. Корж випікати приблизно 25 хвилин при 180 градусах.
Готовий гарбуз можна розім’яти виделкою до стану пюре або ж перебити занурювальним блендером. Паралельно збити 2 яйця з цукром, додати гарбузове пюре, спеції та вершки. Ретельно перемішати.
Витягніть з духовки готовий корж і залийте гарбузове пюре. Випікайте до готовності приблизно 60 хвилин. Смачного!
Корисне гарбузове смузі
Інгредієнти:
Гарбуз – 200 г
Банан – 1 шт.
Яблуко – 1 шт.
Йогурт натуральний – 200 мл
Мелений льон – 1 ст.л.
Мед – за смаком
Приготування:
Гарбуз очистити від шкірки, нарізати на шматочки і запекти або відварити. Почистити банан та яблуко, нарізати шматочками. Збити інгредієнти в блендері до однорідної маси, додаючи йогурт та мед до смаку. Можна додавати також горіхи, сухофрукти та прянощі. Прикрасити гарбузовим насіння.
Гарбузовий хліб у хлібопічці
Інгредієнти:
Гарбуз – 500 г
Дріжджі сухі – 7 г
Борошно пшеничне – 400 г
Цукор – 2 ст.л.
Дрібка солі
Оливкова олія – 2 ст.л.
Спеції, насіння (соняшника, гарбуза) – за смаком
Приготування:
Гарбуз очистити, нарізати шматками і відварити в пароварці – так буде менше вологи. Можна також відварити у каструлі. Готове пюре перетерти через сито.
Зʼєднати гарбузове пюре з борошном, дріжджами, додати сіль, цукор і ложку оливкової олії. До смаку можна додати подріблені волоські горіхи чи насіння. Замісити тісто і перекласти у хлібопіч, зверху можна прикрасити соняшниковим та гарбузовим насінням.
Вибрати програму “Цільнозерновий хліб” або “Хліб з горіхами”.