Як смачно приготувати гарбуз – 5 простих рецептів

Показати зміст статті

  1. Гарбузовий крем-суп з кокосовим молоком
  2. Хрусткі гарбузові чипси
  3. Ароматний гарбузовий пиріг
  4. Корисне гарбузове смузі
  5. Гарбузовий хліб у хлібопічці

Швидкі та прості рецепти, щоб посмакувати оранжевим смаколиком

26 жовтня – День гарбуза. Цей день почали відзначати у США, а згодом свято поширилося, і сьогодні його щороку святкують у цілому світі. Тож це хороша нагода приготувати щось смачненьке з гарбуза. 

Ось кілька ідей простих та корисних страв:

Гарбузовий крем-суп з кокосовим молоком

Інгредієнти:

Гарбуз – 1 кг

Цибуля – 1 шт.

Часник – 2-3 зубчики

Кокосове молоко (також можна використати коровʼячі вершки) – 400 мл

Імбир, куркума, мускатний горіх, чорний перець, сіль – за смаком

Приготування:

Гарбуз очистити та нарізати кубиками. Дрібно нарізати цибулю і часник, а імбир – дрібно натерти.

Обсмажити цибулю до золотистого кольору, додати часник і імбир, смажити ще 30 секунд.

В окремій каструлі поставити варити гарбуз, додати спеції за смаком і варити до готовності, приблизно 20-30 хвилини.

Збити блендером до однорідної консистенції. Додати кокосове молоко, ще раз збити.

Подавати суп гарячим, прикрасивши свіжою зеленню, насінням, горіхами і грінками.

Хрусткі гарбузові чипси

Інгредієнти:

Гарбуз – 1 шт.

Оливкова олія

Сіль, перець, інші улюблені спеції

Приготування:

Гарбуз очистити і нарізати тонкими кружечками або слайсами. Рекомендуємо використовувати овочерізку, адже чим тонші будуть кружальця, тим скоріше вийдуть чипси.

Змішати оливкову олію зі спеціями за смаком і обмазати кружечки гарбуза. Можна зробити як солодкі чипси з цукром і корицею, так і солоні з сіллю і травами.

Розкласти кружечки на деку сушарки чи духовки і сушити при температурі 60-70 градусів протягом 8-12 годин або до хрусткої скоринки.

Ароматний гарбузовий пиріг

Інгредієнти:

Для тіста:

Борошно – 250 г

Масло – 100 г

Холодна вода – 90 мл

Цукор – 1 ст. л

Дрібка солі

 

Для начинки:

Гарбуз – 500 г

Яйця – 2 шт.

Цукор – 150 г

Вершки – 150 мл

Спеції (кориця, мускатний горіх, імбир, ванільний цукор) – за смаком

Приготування:

Очистіть гарбуз, наріжте шматочками і поставте запікати в духовці до м’якості при 180 градусах. Тим часом готуємо тісто. Можна використати як готове тісто, так і приготувати своє власне. Для цього натріть масло, змішайте його з борошном та водою. Додайте цукор та сіль, ретельно замішайте і викладіть у форму. Найкраще використовувати круглу форму, діаметром 20-22 см.

Щоб тісто не виросло при випіканні, накрийте його пергаментом і додайте вантаж, наприклад, фасолю чи боби. Витягаємо готовий гарбуз і ставимо запікати форму для пирога. Корж випікати приблизно 25 хвилин при 180 градусах.

Готовий гарбуз можна розім’яти виделкою до стану пюре або ж перебити занурювальним блендером. Паралельно збити 2 яйця з цукром, додати гарбузове пюре, спеції та вершки. Ретельно перемішати.

Витягніть з духовки готовий корж і залийте гарбузове пюре. Випікайте до готовності приблизно 60 хвилин. Смачного!

Корисне гарбузове смузі

Інгредієнти:

Гарбуз – 200 г

Банан – 1 шт.

Яблуко – 1 шт.

Йогурт натуральний – 200 мл

Мелений льон – 1 ст.л.

Мед – за смаком

Приготування:

Гарбуз очистити від шкірки, нарізати на шматочки і запекти або відварити. Почистити банан та яблуко, нарізати шматочками. Збити інгредієнти в блендері до однорідної маси, додаючи йогурт та мед до смаку. Можна додавати також горіхи, сухофрукти та прянощі. Прикрасити гарбузовим насіння.

Гарбузовий хліб у хлібопічці

Інгредієнти:

Гарбуз – 500 г

Дріжджі сухі – 7 г

Борошно пшеничне – 400 г

Цукор – 2 ст.л.

Дрібка солі

Оливкова олія – 2 ст.л.

Спеції, насіння (соняшника, гарбуза) – за смаком

Приготування:

Гарбуз очистити, нарізати шматками і відварити в пароварці – так буде менше вологи. Можна також відварити у каструлі. Готове пюре перетерти через сито.

Зʼєднати гарбузове пюре з борошном, дріжджами, додати сіль, цукор і ложку оливкової олії. До смаку можна додати подріблені волоські горіхи чи насіння. Замісити тісто і перекласти у хлібопіч, зверху можна прикрасити соняшниковим та гарбузовим насінням. 

Вибрати програму “Цільнозерновий хліб” або “Хліб з горіхами”.