Показати зміст статті
Деякі відвідувачі кулінарних форумів скаржаться, що готова каша на смак дуже суха чи рідка. У цій статті ми розповімо, як смачно зварити гречку, щоб вона була розсипчастою та ароматною. А також розкриємо секрет, як її приготувати без варіння.
Складові
Відповідаємо на найпопулярніше питання: як варити гречку (пропорція), щоб вона вийшла розсипчастою? Золоте правило приготування – це дотримання співвідношення два до одного.
Вам знадобляться:
- 2 склянки води;
- 1 склянка крупи;
- 0,5 чайної ложки солі;
- рослинна олія або вершкове масло до смаку.
Як варити гречку: покрокове приготування
Крок 1
Промийте під проточною водою, приберіть усі чорні крупинки. Альтернативний варіант – перебрати суху крупу і потім злегка обсмажити на пательні пару хвилин: так вона звариться швидше і буде більш розсипчастою.
Крок 2
Покладіть у каструлю (краще з товстим дном) і залийте холодною водою. Додайте сіль. Прикрийте кришкою, не закриваючи повністю, і поставте на середній вогонь.
Крок 3
Готуйте протягом 15-20 хвилин. Відповідаючи на запитання, як правильно варити гречку, кухарі рекомендують стежити за кількістю рідини: як тільки вона випарується, крупа буде готова.
Крок 4
Коли вода в каструлі не залишиться, зніміть її з вогню і закрийте кришкою. Залишіть на 5-7 хвилин. Потім додайте масло і подавайте на стіл. Можна посипати дрібно порізаним кропом чи петрушкою. Це надасть страві більш апетитного вигляду та аромату.
Поради до рецепта
Овочі
Класичний рецепт, у якому розповідається, як варити гречку на воді, можна за бажанням доповнити овочами чи грибами.
Для цього додайте у зварену крупу подрібнені та обсмажені на олії інгредієнти: морква, цибуля, печериці, зелений горошок, броколі, цвітну капусту, спаржу. Можна вибрати якусь одну добавку, скомбінувати кілька овочів чи покласти все.
Взимку можна додавати готову заморожену суміш, наприклад мексиканську.
М’ясо
Щоб каша перетворилася з гарніру на повноцінне блюдо, додайте до неї тушкованку або м’ясну засмажку.
Для приготування засмажки:
- почистьте і поріжте цибулину та морквину;
- обсмажте їх на пательні до золотистого кольору;
- дрібно нарубайте куряче філе, яловичину чи свинину;
- додайте м’ясо до овочів;
- все перемішайте та смажте під кришкою на слабкому вогні 7-10 хвилин.
Готову засмажку перекладіть у каструлю з кашею і дайте страві постояти 5-6 хвилин.
Топінги
Якщо замість солі покласти в кашу цукор, варення чи мед, вийде чудова альтернатива вівсянки на сніданок.
Гречка: як варити, якщо немає електрики чи газу
Йдеться не про варіння, а про запарювання. Пропорції самі: два до одного.
Покрокова інструкція:
- промийте крупу;
- залийте окропом;
- посоліть;
- накрийте кришкою;
- щільно обмотайте двома-трьома махровими рушниками;
- залиште на 2-3 години чи всю ніч.
Така каша не відрізняється на смак від вареної, але зберігає більше корисних мікроелементів.
Вибирайте рецепт, який подобається саме вам, і сміливо приступайте до приготування смачної гречаної каші на гарнір або як окремої страви.