Як варити гречку на гарнір: покрокове приготування

Показати зміст статті

  1. Складові
  2. Як варити гречку: покрокове приготування
  3. Крок 1
  4. Крок 2
  5. Крок 3
  6. Крок 4
  7. Поради до рецепта
  8. Овочі
  9. М’ясо
  10. Топінги
  11. Гречка: як варити, якщо немає електрики чи газу

Деякі відвідувачі кулінарних форумів скаржаться, що готова каша на смак дуже суха чи рідка. У цій статті ми розповімо, як смачно зварити гречку, щоб вона була розсипчастою та ароматною. А також розкриємо секрет, як її приготувати без варіння.

Складові

Відповідаємо на найпопулярніше питання: як варити гречку (пропорція), щоб вона вийшла розсипчастою? Золоте правило приготування – це дотримання співвідношення два до одного.

Вам знадобляться:

  • 2 склянки води;
  • 1 склянка крупи;
  • 0,5 чайної ложки солі;
  • рослинна олія або вершкове масло до смаку.

Як варити гречку: покрокове приготування

Крок 1

Промийте під проточною водою, приберіть усі чорні крупинки. Альтернативний варіант – перебрати суху крупу і потім злегка обсмажити на пательні пару хвилин: так вона звариться швидше і буде більш розсипчастою.

Крок 2

Покладіть у каструлю (краще з товстим дном) і залийте холодною водою. Додайте сіль. Прикрийте кришкою, не закриваючи повністю, і поставте на середній вогонь.

Крок 3

Готуйте протягом 15-20 хвилин. Відповідаючи на запитання, як правильно варити гречку, кухарі рекомендують стежити за кількістю рідини: як тільки вона випарується, крупа буде готова.

Крок 4

Коли вода в каструлі не залишиться, зніміть її з вогню і закрийте кришкою. Залишіть на 5-7 хвилин. Потім додайте масло і подавайте на стіл. Можна посипати дрібно порізаним кропом чи петрушкою. Це надасть страві більш апетитного вигляду та аромату.

Поради до рецепта

Овочі

Класичний рецепт, у якому розповідається, як варити гречку на воді, можна за бажанням доповнити овочами чи грибами.
Для цього додайте у зварену крупу подрібнені та обсмажені на олії інгредієнти: морква, цибуля, печериці, зелений горошок, броколі, цвітну капусту, спаржу. Можна вибрати якусь одну добавку, скомбінувати кілька овочів чи покласти все.
Взимку можна додавати готову заморожену суміш, наприклад мексиканську.

М’ясо

Щоб каша перетворилася з гарніру на повноцінне блюдо, додайте до неї тушкованку або м’ясну засмажку.

Для приготування засмажки:

  • почистьте і поріжте цибулину та морквину;
  • обсмажте їх на пательні до золотистого кольору;
  • дрібно нарубайте куряче філе, яловичину чи свинину;
  • додайте м’ясо до овочів;
  • все перемішайте та смажте під кришкою на слабкому вогні 7-10 хвилин.

Готову засмажку перекладіть у каструлю з кашею і дайте страві постояти 5-6 хвилин.

Топінги

Якщо замість солі покласти в кашу цукор, варення чи мед, вийде чудова альтернатива вівсянки на сніданок.

Гречка: як варити, якщо немає електрики чи газу

Йдеться не про варіння, а про запарювання. Пропорції самі: два до одного.

Покрокова інструкція:

  • промийте крупу;
  • залийте окропом;
  • посоліть;
  • накрийте кришкою;
  • щільно обмотайте двома-трьома махровими рушниками;
  • залиште на 2-3 години чи всю ніч.

Така каша не відрізняється на смак від вареної, але зберігає більше корисних мікроелементів.

Вибирайте рецепт, який подобається саме вам, і сміливо приступайте до приготування смачної гречаної каші на гарнір або як окремої страви.

Вам сподобалася стаття?

Залиште коментар
або


Ваша оцінка


Коментарі
Залишити відгук
Поки що немає коментарів