Показати зміст статті
Варення яєць — один із найпоширеніших способів їх приготування. У правильно приготовлених необхідна консистенція білка, жовтка та приємний смак. Яйця необхідно вміти правильно зварити, щоб захиститися від можливого зараження бактеріями — сальмонельозу. А переварений продукт втрачає достатню кількість поживних речовин. Сказати точно, скільки варять яйця неможливо. Час залежить від бажаного ступеня готовності — від м’якого до твердого. У цій статті ми розглянемо основні способи, щоб ви отримали смачну страву.
Як зварити яйце в мішечок
Покрокові етапи приготування:
- Вам знадобиться яйце, сіль та чорний перець на смак.
- Для приготування зробіть мішечок із харчової плівки та покладіть у нього головний інгредієнт. Потім додайте сіль та перець.
- Ретельно зав’яжіть мішечок ниткою, щоб не було протікання.
- У металеву ємність налийте води та доведіть до кипіння.
- Помістіть мішечок в окріп і варіть протягом 6-7 хвилин.
- Дістаньте яйце з окропу та обережно вийміть його з мішечка. Прикрасити блюдо можна свіжою зеленню.
Яйце в мішечок може бути використане як добавка до салатів, бутербродів або як окрема страва.
Як зварити яйце некруто
Етапи приготування:
- Підготуйте каструлю з водою та поставте її на вогонь. Для варіння яєць досить середнього розміру ємності, наповненої на 2/3 обсягу.
- Доведіть до кипіння та опустіть яйце в каструлю за допомогою шумівки або перфорованої ложки.
- На середньому вогні варіть продукт від 3 до 5 хвилин залежно від бажаного ступеня готовності. Для отримання рідкого жовтка — 3-4 хвилини, для щільного — близько 5 хвилин.
- Після варіння вийміть яйця з ємності за допомогою шумівки або перфорованої ложки, перекладіть їх у ємність із холодною водою на кілька хвилин — це дозволить зупинити процес приготування та полегшити очищення.
Страву можна подавати на сніданок і як закуску.
Як зварити яйце круто
Етапи приготування:
- Візьміть свіже яйце та обережно помістіть його в металеву ємність.
- Повністю покрийте продукт холодною водою.
- Поставте каструлю на плиту та увімкніть середній вогонь.
- Доведіть до кипіння, вимкніть вогонь і накрийте кришкою.
- Залишіть яйце в окропі на 9–12 хвилин залежно від бажаного ступеня готовності.
- Потім вийміть яйце та охолодіть його під струменем холодної води.
- Очистіть від шкаралупи та наріжте бажаним способом.
Таке яйце використовують для приготування салатів, закусок.
Як ідеально зварити яйце
Ми підготували кілька лайфхаків із приготування яєць залежно від бажаного ступеня готовності:
- Некруто. Покладіть продукт у холодну воду, а потім поставте на середній вогонь. Доведіть до кипіння, вимкніть вогонь та накрийте кришкою, залиште на 4-5 хвилин.
- Середньої готовності. Опустіть продукт у холодну воду, поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння, вимкніть вогонь і накрийте кришкою, залиште на 7-8 хвилин.
- Круто. Опустіть продукт у холодну воду, потім поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння, вимкніть і накрийте кришкою, залиште на 9-12 хвилин.
Після варіння, швидко охолодіть продукт у холодній воді та видаліть шкаралупу. Якщо ви хочете, щоб жовток залишався рідким, не переварюйте яйця на сильному вогні. Також пам’ятайте, що час приготування може змінюватись в залежності від розміру та свіжості яєць. Тепер ви точно знаєте, скільки вариться яйце некруто та круто.
Топ 5 порад з варіння яєць
Ці поради допоможуть вам отримати ідеальну страву:
- Використовуйте свіжі яйця — вони краще триматимуть форму та не розвалюватимуться під час варіння.
- Холодна вода має покривати яйця на 1-2 сантиметри.
- Не дайте холодній воді закипіти занадто швидко. Підвищуйте вогонь поступово. Яйця повинні варитися в воді, що слабо кипить.
- Охолодіть продукт після варіння в холодній рідині — це полегшує очищення від шкаралупи, зупиняє процес приготування.
Експериментуйте з часом варіння, щоб отримати ідеальну страву. Смачного!
Авторизуйтесь через соціальні мережі