Показати зміст статті
Запечена курка, картопля по-сільському, сирна запіканка, пиріжки, еклери — у рецептах безлічі апетитних страв вказано «готувати в режимі конвекції». У цій статті ми розповімо про принципи роботи духової шафи, природну та примусову конвекцію, а також переваги цієї функції.
Принцип роботи духової шафи
За типом живлення сучасні духовки поділяються на два види: газові та електричні. У першому випадку нагрівання забезпечують внутрішні пальники. Розташовуються вони лише у нижній частині камери. У другому — ТЕНи. Нагрівальні елементи знаходяться знизу та зверху, іноді — з боків. Активувати їх можна окремо. Одночасне включення сприяє швидкому, більш рівномірному нагріванню. Ця температура підтримується до кінця готування.
У газовій духовці температура підіймається нерівномірно. Важливо правильно вибрати рівень. Поставите лист занадто низько або високо — страва підгорить або погано пропечеться. В електричній духовці необхідно включити відповідний режим, щоб їжа рум’янилася з усіх боків однаково. Іноді форму для випічки доводиться переставляти чи повертати з боку на бік, відчиняти дверцята. Конвекція у духовках позбавляє незручностей. Режим спрощує та прискорює приготування їжі.
Коли треба включати конвекцію в духовці
В будь-якій печі є природна конвекція. Нагріте повітря легше за холодне, тому воно підіймається. Повітряні маси, які трохи остигли, опускаються. І так по колу, доки температура не досягне потрібної позначки. Сам собою процес нерівномірний, вимагає часу.
Режим конвекції — це активація вентилятора, вбудованого в задню стінку камери. Легкі лопаті швидко обертаються, тепло у робочій камері розподіляється рівномірно. Функція потрібна, щоб:
- пропеклися товсті шматки м’яса та великі пироги;
- скоринка на блюді вийшла хрусткою;
- готувати на кількох деках одночасно, не побоюючись, що їжа підгорить чи залишиться сирою;
- швидко розморозилися фрукти чи овочі;
- висушити продукти завдяки швидкому випаровуванню вологи;
- прискорити процес приготування, заощадити час.
Режим необхідний, якщо ви хочете приготувати еклери, профітролі, шу. Завдяки конвекції всередині заварного тіста утворюється порожнина, а оболонка приємно хрумтить. Цей принцип використовується у багатьох рецептах. Тертий пиріг, шарлотка з яблуками чи персиками, запіканки та штруделі, риба та буженина — лише деякі з них.
Принцип роботи режиму «Конвекція» в духових шафах
Вибираючи між духовкою з конвекцією та без неї, віддайте перевагу першому варіанту. Функцію оцінять професійні кухарі, любителі високої кухні, прихильники здорового харчування. Складні десерти, соковите м’ясо з апетитною скоринкою, ніжні сирники готуватимуться простіше, ніж будь-коли.
Конвекція — це запорука того, що їжа пропечеться однаково з усіх боків. Вентилятор перемішує повітряні маси, температура у всіх частинах робочої камери однакова. Більше не доведеться переставляти та міняти місцями деко, залишати дверцята відчиненими. Подібні маніпуляції загрожують опіками. Деяка їжа приходить у непридатність — бісквіт печуть із закритими дверцятами, адже через різкі перепади температури тісто опадає.
Режим «Конвекція» в духовці — що це простими словами
Примусова конвекція — це «вітер», піднятий вентилятором. Робота лопатей полягає у змішуванні повітряних мас. Незалежно від розташування пальників та їх кількості камера однаково нагрівається з усіх боків. Температура зверху та знизу, біля передньої та задньої стінки збігаються. А продукти швидше поглинають тепло.
Функція скорочує час випікання на 25%. Режим «верх-низ» працює інакше. Щоб отримати ефект, подібний до конвекції, потрібно задати температуру на 15 градусів вище. Замінити обдув відкриттям дверцят не найкраща ідея. Це порушує природну конвекцію, в деякі ділянки тепло не доходить.
Не завжди потрібно активовувати режим. Безе, бісквіт, суфле печуть без конвекції у духовках. Якщо працюватиме вентилятор, поверхня десертів потріскається. Перед початком приготування звіряйтеся з рецептом. Наприклад, для торта «Павлова», який хоч і готується на основі меренги, конвекція потрібна. Білок встигає схопитися ззовні, залишиться ніжним усередині.
Яка буває конвекція
Вище ми говорили про природну та примусову конвекцію. Зупинимося на особливостях кожної та розглянемо ще один вид.
- Природна — природний процес циркуляції розігрітих повітряних мас. Тепло підіймається, холод осідає. Це само собою відбувається у будь-якій печі. Контролювати нагрівання складно.
- Примусова — рівномірний розподіл жару за допомогою вентилятора. Їжа добре пропікається з усіх боків, покривається хрусткою скоринкою.
- Парова, або волога — у робочій камері є відсік для води. Парогенератор подає пар у різних напрямках. Час та напрямок подачі регулюються. Страви не підсмажуються та не пересихають. Режим підходить для випікання хліба та приготування корисної їжі. Пропарені м’ясо, риба, овочі краще зберігають корисні властивості.
Якщо потрібно приготувати великі порції або ви експериментуєте з високою кухнею, потрібна плита з вентилятором. Із парогенератором ще краще.
Переваги режиму «Конвекція» в духовці
Відповідь на запитання, чи потрібна ця функція, проста. Якщо любите смачну та різноманітну їжу та не хочете надто багато часу проводити біля плити — обов’язково.
Ось переваги вбудованого вентилятора:
- можна приготувати більше складних рецептів;
- газ та електрика витрачаються економніше;
- час приготування помітно скорочується;
- хрумка скоринка утворюється з усіх боків;
- кількості жиру у рецепті можна скоротити;
- можна запікати відразу на всіх рівнях духовки.
Якщо потрібно простерилізувати посуд, ємності для дитячого харчування, можна зробити це в режимі примусової або парової конвекції.
Функція корисна, з нею розморожування продуктів, готування та стерилізація забирають менше сил та часу. Перед використанням прочитайте інструкцію до плити, щоб ознайомитись з усіма нюансами.
Авторизуйтесь через соціальні мережі