Догляд за мультиваркою та 5 рецептів смачних страв

Показати зміст статті

  1. Корпус і нагрівальний елемент
  2. Чаша
  3. Кришка
  4. Клапан випуску пари і влагосборнік
  5. У сухому залишку
  6. Бонус: 5 рецептів смачних страв
  7. Гуляш
  8. Овочеве рагу
  9. Фаршировані перці з ковбасою
  10. Кукурудза на пару
  11. Кекс

Мультиварка, як і будь-яка інша кухонна техніка, потребує обережного ставлення та експлуатації. Ще більшої цінності їй додає той факт, що особливого догляду механізм не вимагає. Проте, це не означає, що пристрій можна експлуатувати без перерви, ігноруючи елементарні правила по догляду. Йдеться про періодичне очищення мультиварки від забруднень, адже якщо цього не робити, поломки не уникнути.

Корпус і нагрівальний елемент

Догляд за мультиваркою неможливий без її миття. Для цього знадобляться спеціальні засоби, купити які сьогодні не складає труднощів. Однак не варто вибирати для приладу абразивні речовини, порошки або хімію на жорсткій основі – ризикуєте завдати шкоди зовнішньому вигляду приладу. Ту ж ганчірку або губку слід брати нежорстку, наприклад, з мікрофібри, щоб запобігти пошкодженню робочих елементів. Найчастіше господині використовують засіб для миття посуду, і не рекомендують розчинники!

З самого початку мультиварка відключається від мережі. Якщо перед цим в ній щось готувалося, то необхідно почекати, поки чаша і нагрівач охолонуть. Потім приступити до очищення корпусу від пилу. Найкраще для цього підходять ганчірки з мікрофібри, які відмінно прибирають забруднення і не залишають розводів.

Дуже часто в корпус мультиварки потрапляє вода. Бажано, щоб такого не відбувалося, але якщо рідина вже там, робимо наступне:

  • акуратно повертаємо і струшуємо прилад на всі боки, при цьому намагаємося, щоб електронний бік був спрямований вгору – таким чином, вода не потрапить на електроніку;
  • обсушуємо поверхні, до яких можна дістатися, серветками або паперовим рушником;
  • для ще більшого ефекту грубку можна просушити феном для волосся, але не допускати попадання води в електроніку;
  • залишити мікрохвильовку на добу, поки все остаточно не висохне.

Далі пристрій розбирається на складові деталі, знімається кришка, ємність, а також паровий клапан і нагрівальний елемент. Останньому потрібно приділити особливу увагу.

Нагрівач розташований на дні приладу, і дуже важливо, щоб він завжди залишався чистим. При вилученні чаші або при завантаженні в неї продуктів для готування, дрібні частинки потрапляють на нагрівач. Нерідко трапляється таке, що при закипанні вміст чаші переливається і утворюється нагар. В такому випадку правильний догляд за мультиваркою полягає в наступних діях: слід протерти дно і стінки мультиварки тканиною, попередньо замочивши у воді. А також спробувати видалити всі фрагменти їжі, жир, накип, які можуть подряпати чашу, і потім протерти все ще раз сухою ганчіркою. У разі сильних забруднень, які не прибрати звичайною водою, нагрівач протирається оцтом.

Чаша

Отже, корпус і нагрівач вже в порядку. Наступна – чаша. Незалежно від моделі мультиварки, її чаша завжди виймається і очищається окремо. Ємність сучасних пристроїв покрита спеціальним антипригарним шаром (кераміка, тефлон), тому мити її треба обережно – в ідеалі вручну. Або обрати спеціальний режим в посудомийній машині. Незважаючи на міцність покриття, якщо чаша впаде, то на ній найімовірніше з’являться дрібні відколи. Очищати посуд вручну слід м’якою губкою з миючим розчином для посуду, але, ні в якому разі не содою!

Багатьох цікавить питання, а як доглядати за мультиваркою, якщо на чаші скупчився жир, і він погано відмивається? Елементарно. Беремо чашу і замочуємо у воді на пару годин, після чого нагар легко зійде.

Тефлонові ємності також не потрібно мити абразивними щітками і прикладати максимум сили – краще мити акуратно, використовуючи м’які ганчірки. Очищення в посудомийній машині можливе, але тільки на дуже делікатному режимі. А краще і зовсім від подібної витівки відмовитися. Також не потрібно починати миття чаші, якщо вона все ще гаряча.

Важливо! Перед тим, як повертати посуд назад в мультиварку, прослідкуйте, щоб на ньому не залишалися краплі води: чаша ставиться зверху нагрівача, і при контакті з водою може перегоріти. Краще витратити більше часу і просушити ємність, ніж потім витрачати кошти на ремонт.

Кришка

Якщо в старих моделях мультиварок верхня частина не знімається, то в більшості нових – дана функція передбачена, що зручно для очищення.

Як і інші деталі, кришка миється з застосуванням кухонної хімії: гелю або мила для посуду. Протріть її м’якою мочалкою, обсушити паперовим рушником і поверніть на колишнє місце. Мультиварки з кришкою, що не знімається, миються по-особливому. Досвідчені користувачі роблять наступне.

  • У склянку наливають воду і додають трохи лимонного соку (однієї дольки буде достатньо). Цитрус відрізняється відмінними очисними характеристиками.
  • Включіть мультиварку на режим приготування їжі паром (на 15 хвилин). Жир та інші забруднення пом’якшають, після чого їх буде легко змити з кришки. Крім цього, залишиться приємний запах, який переб’є сморід.

Деякі гурмани застосовують замість лимона шматочок імбиру – різниці особливої немає, головне відмінний і запрограмований результат.

Клапан випуску пари і влагосборнік

Коли головні деталі мультиварки помиті, переходимо до другорядних. Насамперед перевіряємо паровий клапан. Його завдання – стравлювати зайві пари і гази, які утворюються при готуванні. Якщо цього не зробити, то з часом отвір закупориться. Що з того? Ваші улюблені каші і молоко будуть «тікати». Мити клапан випускання пари слід після кожного циклу готування. Жирний наліт легко видаляє засіб для миття посуду, або інша побутова хімія зі знежирюючим ефектом.

Щоб кришка мультиварки залишалася чистою, на ній встановлюється збірник вологи. Він збирає весь конденсат. В кінці кожного приготування їжі дану ємність необхідно знімати і споліскувати в воді.

У сухому залишку

Ось, власне, і всі поради, як доглядати за мультиваркою після готування. Робіть перелічені дії періодично, і ваша «домашня помічниця» буде максимально готова до нових циклів. А ви – задоволені її роботою. Як би там не було, а даний електроприлад набагато простіше в експлуатації, ніж та сама духовка або мікрохвильова піч. Ставтеся до мультиварки дбайливо, і вона буде регулярно радувати всю сім’ю смачними і корисними стравами.

Бонус: 5 рецептів смачних страв

Працювати з мультиваркою – одне задоволення, їжа в ній готується практично без участі господині і точно призначений час. До того ж, готувати в ній можна що завгодно: від легкого сніданку, до ситної вечері.

Продовжуючи тему мультиварок, ми не могли не запропонувати вам кілька цікавих рецептів.

Гуляш

Ця страва готувати дуже просто. Серед господинь вона популярна тому, що до неї можна підібрати будь-який гарнір, підігріти, коли потрібно а, головне, все будуть ситі.

Інгредієнти:

  • Яловича вирізка – 700 г
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Томатна паста – 4 ст. л.
  • Морква – 1 шт.
  • Яловичий бульйон – 2 ст. л.
  • Соняшникова олія – 3 ст. л.
  • Перець, сіль.

Готується гуляш так.

  • Яловичу вирізку ретельно промити під проточною водою і обсушити. Якщо потрібно, видалити зайвий жир, жилки і плівку. Нарізати м’ясо кубиками середнього розміру.
  • На дно мультиварки влити 2 великі ложки соняшникової олії.
  • Помістити м’ясо в каструлю.
  • Включити режим «Випічка», закрити кришку мультиварки. Включити на 20 хвилин.
  • М’ясо обсмажити 8 хвилин, потім додати борошно, перемішати і смажити ще 5 хвилин. Після – перекласти в інший посуд.
  • Влити в каструлю 1 велику ложку соняшникової олії. Цибулю і моркву очистити. Цибулю нарізати дрібно, а моркву нашинкувати на дрібній терці. Помістити овочі в каструлю, і смажити ще 7 хвилин. Кришка повинна бути закрита.
  • У каструлю додати обсмажене м’ясо, перець, сіль, спеції за смаком, яловичий бульйон і томатну пасту.
  • Всі інгредієнти перемішати і включити режим «Гасіння» на 1,5 години. Гуляш готовий.

Овочеве рагу

Цю страву добре готувати влітку або восени, коли є багато свіжих овочів на городі і на ринку. Всі вони готуються при одній температурі, тому і виходять такими смачними. Спробуйте!

Інгредієнти:

  • Перець болгарський – 1 штука
  • Морква – 2 штуки
  • Цибуля ріпчаста – 2 штуки
  • Капуста – 200 грам
  • Картопля – 5 штук
  • Рослинна олія – 50 мл
  • Сіль, перець.

Приступаємо до готування.

  • Всі овочі помити, порізати шматочками. Чашу мультиварки змастити олією.
  • Покласти в чашу картоплю і капусту, додати 50 грам рослинного масла і включити режим «Тушіння» на 20 хвилин.
  • Додати цибулю, моркву, перець, посолити, поперчити.
  • Включити на мультиварці режим «Тушіння» на півгодини. Готову страву можна прикрасити зеленню.

Фаршировані перці з ковбасою

Традиційно перці фарширують м’ясним фаршем і рисом, ми ж пропонуємо приготувати страву з пресованим м’ясом і ковбасою. Вийде дуже смачно і незвично!

Інгредієнти:

  • Пресоване м’ясо – 100 г
  • Ковбаса – 100 г
  • Помідор – 1 шт.
  • Рис – 70 г
  • Половинка лука
  • Солодкий перець – 7 шт.
  • Часник – 3 зубчики
  • Соєвий соус – 30 г
  • Вода – 170 мл
  • Томатна паста – 3 ст.л.

Перці готуємо наступним чином.

  • Моєму солодкі перці, очищаємо їх від насіння і серцевини.
  • Варимо до повної готовності рис, охолоджуємо, змішуємо з м’ясом і ковбасою, нарізаними кубиками.
  • Нарізаємо дрібно помідор. Чистимо цибулю, часник, подрібнюємо. У рис додаємо помідор, часник, кришечки від перцю і цибулю. Фаршируємо перці отриманою начинкою.
  • Змішуємо томатну пасту, воду і соєвий соус.
  • Кладемо фарширований перець в чашу мультиварки, заливаємо томатною сумішшю. Залишками начинки фаршируємо помідор, видаливши з нього серцевину і насіння.
  • Готуємо фаршировані перці 1.5 години в режимі «Тушіння».

Інструкцію з покроковими фото, як готувати страву в пароварці, можна знайти в інтернеті.

Кукурудза на пару

Кукурудза знову вийшла жорсткою і несмачною? Приготуйте її «на пару», це ж так швидко і просто!

Інгредієнти:

  • Кукурудза – 3-4 качана;
  • Вода;
  • Сіль;
  • Вершкове масло.

Спосіб приготування

  • Чистимо кукурудзу від листя, миємо, кладемо в піддон пароварки.
  • Наливаємо в чашу окріп, включаємо режим «Варка на пару» на 25 хвилин.
  • Готову кукурудзу змащуємо маслом, солимо і подаємо до столу. Кукурудза виходить дуже м’якою.

Кекс

Трохи солодкого на десерт. Готуємо кекс в домашніх умовах, швидко і смачно.

Інгредієнти:

  • Борошно – 2,5 склянки;
  • Цукор – 1 склянка;
  • Яйця – 4 штуки;
  • Маргарин вершковий – 160 грам;
  • Сир – 300 грам;
  • Розпушувач тіста – 1 упаковка (10 г);
  • Цедра 1 лимона.

Процес приготування

  • Дістати продукти за 2 години до приготування тіста. Розім’яти маргарин з цукром.
  • Додати сир, попередньо розім’явши в блендері, потім додати маргарин і цукор, перемішати.
  • Додати яйця і збити все міксером, після – натерту цедру лимона і розпушувач з борошном.
  • Всю масу перемішати ложкою.
  • Перекласти в чашу для готування (попередньо змастивши її маслом) і поставити в каструлю.
  • Виставити режим «Випічка», включити старт і випікати 60 хвилин + ще 30 хвилин.
  • Кекс посипати цукровою пудрою, розрізати і подавати на стіл з чаєм або кавою.

Смачного!

Вам сподобалася стаття?

Залиште коментар
або



Коментарі
Залишити відгук
Поки що немає коментарів
Вам може бути цікаво