Правильний догляд за кавоваркою

У наш час, щоб порадувати себе запашною кавою, не обов’язково відвідувати спеціальний заклад. Сучасні кавоварки стали максимально функціональними, що дозволяє нам створити вдома майже міні-кав’ярню. А правильна експлуатація та нескладний догляд за кавоваркою забезпечать вашій техніці довгу службу.

Ми розповімо, як повинна використовуватися кавоварка, щоб стати довгожителькою на вашій кухні.

Існує безліч видів кавоварок: кавомашини типу «еспресо», краплинні, капсульні. І зрозуміло, що вони можуть істотно відрізнятися одна від одної конструкцією та обладнанням, а, отже, необхідними заходами з експлуатації та догляду.

Звичайно, ми рекомендуємо уважно вивчити інструкцію до вашого кавового апарата перш ніж розібрати його на запчастини для очищення. А поки ми зібрали ключові пункти, на які важливо звернути увагу при експлуатації практично будь-якої кавомашини:

  1. Регулярно оглядайте ємність кавомолки на наявність засмічень і стежте, щоб у неї не потрапляла вода.
  2. У капсульних кавоварках намагайтеся вчасно міняти фільтр: паперові фільтри вимагають щоденної заміни, а ось нейлонові можна міняти через 50-60 заварювань.
  3. Слідкуйте за наповненням контейнера для жмиху. Вчасно невидалена кавова гуща може не тільки зіпсувати смак свіжозвареної кави, але й призвести до поломки апарата.
  4. Перед приготуванням чергової чашки кави оглядайте піддон для крапель, якщо в ньому є рідина, то відразу зливайте її.
  5. З утворенням накипу можна боротися за допомогою спеціальних засобів, які проводять декальцінацію обладнання. До речі, в більшості сучасних кавоварок присутня функція «автоочищення», яка робить повну чистку від накипу, вам просто потрібно додати спеціальний засіб для чищення.
  6. При приготуванні кави у кавоварці залишається кавові масла, які при накопиченні можуть зіпсувати запах і смак напою. Профілактичну промивку виробники рекомендують робити після кожних 220 чашок кавового напою. У нових кавоварках присутній лічильник приготованих порцій, який допоможе вам простежити, коли варто очистити кавоварку від кавових масел.
  7. Промивайте заварювальний блок раз на місяць. Щоб зробити цю операцію, вам просто потрібно витягти його з машини та помити під проточною водою. Перед використанням обов’язково висушіть блок природним способом.
  8. Велика кількість кавомашин обладнана функцією для приготування капучино. Якщо ваша кавоварка оснащена цією можливістю, то слід перевіряти капучинатор або панарелло на наявність нальоту від молока після кожної нової чашки капучино. Не чекайте, що капучинатор засохне та засмітиться, це може сильно вплинути на запах і смак напою. А для того щоб очистити кавоварку від молочного нальоту, вам потрібно під’єднати резервуар з водою до системи подачі молока та проганяти її до тих пір, поки вода не позбудеться від мутного осаду.

І на завершення, для тих, хто вважає себе гурманом і бажає урізноманітнити своє меню новими кавовими рецептами, пропонуємо кілька простих, але оригінальних способів приготувати каву:

ФРАПУЧИНО

Те, що смачна кава обов’язково повинна бути гарячою – стереотип. Якщо ви хоч раз куштували справжню каву Фрапе або капучино фредо, то знаєте, наскільки це смачно.

Кава-фраппе або капучіно-фреддо

Інгредієнти:

  • 1 порція «еспресо»
  • 3 десертні ложки цукру
  • 50 мл молока (бажано двохвідсоткового)
  • карамельний або шоколадний сироп, можна і те, і інше
  • кубики льоду
  • збиті вершки

Приготування

  • Готуємо традиційний еспресо
  • Додаємо цукор у приготовану каву
  • Беремо блендер і приблизно півхвилини активно розмішуємо
  • Додаємо холодне молоко, кидаємо пару кубиків льоду та продовжуємо перемішувати до тих пір, поки лід не подрібниться в крихти
  • Додаємо сироп за смаком
  • Прикрашаємо вершками

КРЕМ-КАВА ПО-ФРАНЦУЗЬКИ

Кава по-французьки – прекрасна відповідь «еталонним» рецептам із Бразилії. Спробуйте приготувати цей напій з ніжною пінкою, ви відразу відчуєте, як перенеслися в затишну кав’ярню з видом на Ейфелеву вежу.

Кава по-французьки з печивом

Інгредієнти (на 2 порції кави):

  • 200 мл готової кави (регулюйте міцність за смаком)
  • 250 мл молока
  • 3 ст. л. цукру
  • 2 ст. л. вершків

Приготування

  • Кип’ятимо молоко разом з цукром
  • Знімаємо молоко з вогню та вливаємо в нього вершки – ретельно перемішуємо або збиваємо
  • У молочно-вершкову суміш вливаємо, заздалегідь приготовлену, гарячу каву, перемішуємо та розливаємо по чашках

КЛАСИЧНИЙ МАКІАТО

«Заплямована кава» готується з однієї порції еспресо, в яку додається невелика кількість молока. Цей напій чимось нагадує латте, але він більш міцний.

Класичний макиато зі спеціями

Інгредієнти:

  • 50 мл молока
  • 1 порція готового «еспресо»
  • цукор – за бажанням
  • сироп – за бажанням

Приготування

  • Збиваємо молоко за допомогою парової насадки, як для приготування капучино (гаряче молоко можна збити міксером, якщо в кавомашині немає капучинатора) до утворення густої піни.
  • Переливаємо піну в келих або стакан і повільно заливаємо свіжозвареним «еспресо».
  • Отримуємо вишуканий тришаровий напій: внизу – гаряче молоко, посередині – міцний еспресо, а зверху – білосніжна повітряна молочна піна.
КАВОМОЛКИ БЛЕНДЕРИ ФІЛЬТРИ ДЛЯ ВОДИ

Вам сподобалася стаття?

Залиште коментар
або


Ваша оцінка


Коментарі
Залишити відгук
Поки що немає коментарів