Показати зміст статті
Незважаючи на зростаючу популярність електричних плит, газові варильні поверхні не втрачають своїх позицій. Причина затребуваності проста: газові плити швидше готують їжу, а смак страв виходить більш насиченим. Про те, як зорієнтуватися в асортименті сучасної техніки, і як вибрати газову плиту правильно – далі в статті.
Як вибрати газову плиту?
Щоб не помилитися з вибором плити, потрібно врахувати кілька важливих параметрів. До них відносяться:
- розміри газової плити;
- матеріал виготовлення панелі;
- кількість і розміри конфорок;
- тип духовки;
- управління і додаткові функції.
Поговоримо про кожний з пунктів списку докладніше.
Розмір
На першому етапі вибору плити слід визначитися з габаритами техніки. Універсальними вважаються розміри 50×50, 50×60 або 60×60 сантиметрів. Такі параметри підійдуть для більшості кухонь і дозволять приготувати страви для всієї родини. Що стосується стандарту висоти, він дорівнює вісімдесят з половиною сантиметрів. Багато виробників пропонують моделі з регульованими ніжками, спеціально для підгонки висоти під конкретне приміщення.
Для тих, кому не вистачає чотирьох стандартних конфорок, існують більш широкі варильні поверхні. Максимальна ширина газової плити – 900 і 1000 мм і, відповідно, 6 конфорок.
Матеріали виготовлення
Основна сировина для виробництва сучасних газових плит – термостійка сталь. Однак панелі плит можуть бути виготовлені з різних матеріалів. Саме від матеріалу будуть залежати властивості техніки.
Так, панелі з емальованим покриттям відрізняються бюджетною вартістю і приємним зовнішнім виглядом. Але в процесі експлуатації і очищення емалі від бруду на поверхні часто утворюються подряпини.
Варильні поверхні з нержавіючої сталі – більш довговічні і міцні. Догляд за такими плитами не викликає ускладнень, тому що сталь не вразлива до подряпин від щіток та абразивних миючих засобів.
Ще один варіант покриття плити – скло або склокераміка. Серед переваг матеріалу – ефектний зовнішній вигляд і стійкість до механічних пошкоджень. Однак підбирати засоби побутової хімії для догляду за такою поверхнею потрібно з обережністю: агресивні порошкові склади можуть подряпати скло.
Конфорки
Вибір кількості конфорок – питання індивідуальних потреб покупця. Для тих, хто рідко готує або живе один, цілком достатньо плити з двома конфорками. Полюбляєте готувати кілька страв одночасно або купуєте плиту для великої родини? Звертайте увагу на варильні поверхні з чотирма конфорками.
Більшість моделей газових плит мають в своєму арсеналі один потужний пальник, дві конфорки з середньою силою горіння і одну малопотужну конфорку. Але задовольнятися стандартним рішенням зовсім не обов’язково. Споживачам доступні плити з багатоконтурними конфорками для приготування складних копчених або тушкованих страв, техніка з конфорками високої потужності для збільшення швидкості готування і не тільки. А в комбінованих плитах є не тільки газові, але і електричні конфорки. Головне – визначитися з пріоритетами. Чітко знаючи, чого ви хочете, буде легко вибрати комплектацію газової плити.
Духовка
Духовка в газовій плиті може бути, як газовою, так і електричною. Газові духовки вибирають ті, для кого на першому місці стоїть економічність техніки. Електричні моделі припадуть до душі прихильникам інновацій. Адже газова плита з електричною духовкою дозволить встановити температуру з точністю до градуса, контролювати рівень нагріву в процесі приготування, і виконувати підпал автоматично, без сірників і запальничок. Правда, вибирати необов’язково. Якщо сумніваєтесь, яка духовка краще, завжди можна вибрати комбіновані газові плити, обладнані газовою духовкою і електричним грилем.
Класичний варіант оснащення і електричних, і газових духовок – кілька режимів нагріву без вентилятора (конвекції). Більш сучасні і дорогі плити оснащені електронним дисплеєм, грилем, листами, режимом конвекції.
Як же зробити вибір? Якщо ви не плануєте створення кулінарних шедеврів, а використовуєте духовку для приготування найпростіших блюд, моделі з декількома режимами нагріву, підсвічуванням і таймером буде досить. Ретельно стежте за харчуванням, обожнюєте запечені страви і хотіли б, щоб продукти готувалися в духовці максимально рівномірно? Тоді не обійтися без технології конвекції, яка забезпечить рівномірний розподіл повітря всередині духовки. Гриль – необхідність для тих, хто часто запікає невеликі порції яловичини, риби або курки.
Говорячи про духовки, не можна не згадати про особливості конструкції дверцят. Вона може відкриватися вручну або виїжджати разом з листами. Ще один важливі нюанс про двері духовки: товсте скло – захист від перегріву повітря на кухні.
Очищення духовки
Важливий аспект при виборі духовки – тип очищення. Сучасні моделі можуть бути оснащені однією з трьох систем:
- гідроліз або очищення паром;
- каталітична очистка;
- піролітична система очищення.
Суть гідролізу полягає у розм’якшенні нальоту всередині духовки. Користувач наповнює деко водою і запускає цикл очищення, нагріваючи духовку до 70-90 градусів Цельсія. В кінці процедури (після охолодження духовки) необхідно протерти внутрішні поверхні чистою ганчіркою.
Принцип каталітичної чистки полягає в наявності спеціального покриття, яке не боїться бруду і нальоту від запікання їжі. Щоправда, з часом покриття стирається, а дно такої духовки доведеться мити вручну.
Піроліз – система для тих, хто готує часто і не хоче мити духовку самостійно. Режим піролітичного чищення за півтори-дві години позбавить духовку навіть від найменших часточок жиру, перетворивши їх в золу. Варто зазначити, що під час такої процедури корпус плити і повітря в приміщенні будуть помітно нагріватися.
Що стосується дверцят, їх доведеться очищати вручну. Тому самий практичний варіант – знімні дверцята, які можна мити під проточною водою.
Управління та додаткові функції
Звичним для більшості споживачів є механічний тип управління з поворотними перемикачами і стандартними кнопками. Якщо оберете газову плиту з електродуховкою, то швидше за все техніка буде оснащена сенсорною панеллю і дисплеєм, за допомогою яких здійснюється установка температури, часу приготування страви, тощо.
На які додаткові функції варто звернути увагу, вибираючи газову плиту?
- Електропідпал – зручна опція, що дозволяє запалити газ від п’єзоелемента або електричної свічки; користувачу такої плити не потрібно шукати сірники і можна не боятися опіків.
- Таймер – можливість вказувати час включення і відключення конфорок.
- Господарський відсік – спеціальний ящик для зберігання кухонного приладдя.
- Чавунні решітки – в рази міцніше емальованих, отже, служать набагато довше.
- Додаткові аксесуари – кілька листів з різних матеріалів, крутив, тощо.
У кожній якісній плиті повинен бути передбачений ряд функцій, що забезпечують користувачеві безпеку. Мова йде про:
- систему контролю, яка відключає подачу газу, в разі якщо вогонь заливається в процесі приготування страви, або ж людина просто забула підпалити конфорку;
- тепловий індикатор, що дозволяє безпомилково визначити температуру поверхні і уникнути опіку;
- систему блокування панелі управління – особливо корисно батькам маленьких дітей.
Перш ніж купувати газову плиту з електричною духовкою або стандартну газову плиту, ознайомтеся з відгуками покупців. Особливу увагу варто приділити ступеню нагріву корпусу плити під час активного готування. Перевірити цей параметр прямо в магазині не вийде, так що слід заздалегідь подивитися відгуки користувачів.
Висновки
Щоб покупка була успішною, підходите до вибору плити слід поетапно. Спочатку визначитеся з розмірами техніки. Універсальний варіант – плита 50×60 сантиметрів з регульованими ніжками. Далі потрібно визначитися з кількістю конфорок і їх потужністю. Наступний крок – вибір духовки. Віддаєте перевагу консервативним методам готування? Зверніть увагу на газові духові шафи з механічним управлінням. Якщо ви бажаєте контролювати температуру під час готування і часто запікаєте в духовці м’ясо і рибу, хороший вибір – газові плити з електричною духовкою, конвекцією і грилем.
Пам’ятайте, що дизайн плити – другорядний критерій, набагато корисніше звертати увагу на матеріали виготовлення корпусу та конфорки. Склокерамічні або сталеві плити служать довше, в порівнянні з емальованими моделями. Для безпеки під час експлуатації також важлива товщина матеріалу корпусу (особливо якщо плита зроблена зі сталі) і скла на дверцятах духовки.
Авторизуйтесь через соціальні мережі