Як вибрати газову плиту: секрети успішної покупки

Показати зміст статті

  1. Як вибрати газову плиту?
  2. Розмір
  3. Матеріали виготовлення
  4. Конфорки
  5. Духовка
  6. Очищення духовки
  7. Управління та додаткові функції
  8. Висновки

Незважаючи на зростаючу популярність електричних плит, газові варильні поверхні не втрачають своїх позицій. Причина затребуваності проста: газові плити швидше готують їжу, а смак страв виходить більш насиченим. Про те, як зорієнтуватися в асортименті сучасної техніки, і як вибрати газову плиту правильно – далі в статті.

Як вибрати газову плиту?

Щоб не помилитися з вибором плити, потрібно врахувати кілька важливих параметрів. До них відносяться:

  • розміри газової плити;
  • матеріал виготовлення панелі;
  • кількість і розміри конфорок;
  • тип духовки;
  • управління і додаткові функції.

Поговоримо про кожний з пунктів списку докладніше.

Розмір

На першому етапі вибору плити слід визначитися з габаритами техніки. Універсальними вважаються розміри 50×50, 50×60 або 60×60 сантиметрів. Такі параметри підійдуть для більшості кухонь і дозволять приготувати страви для всієї родини. Що стосується стандарту висоти, він дорівнює вісімдесят з половиною сантиметрів. Багато виробників пропонують моделі з регульованими ніжками, спеціально для підгонки висоти під конкретне приміщення.

Для тих, кому не вистачає чотирьох стандартних конфорок, існують більш широкі варильні поверхні. Максимальна ширина газової плити – 900 і 1000 мм і, відповідно, 6 конфорок.

Матеріали виготовлення

Основна сировина для виробництва сучасних газових плит – термостійка сталь. Однак панелі плит можуть бути виготовлені з різних матеріалів. Саме від матеріалу будуть залежати властивості техніки.

Так, панелі з емальованим покриттям відрізняються бюджетною вартістю і приємним зовнішнім виглядом. Але в процесі експлуатації і очищення емалі від бруду на поверхні часто утворюються подряпини.

Варильні поверхні з нержавіючої сталі – більш довговічні і міцні. Догляд за такими плитами не викликає ускладнень, тому що сталь не вразлива до подряпин від щіток та абразивних миючих засобів.

Ще один варіант покриття плити – скло або склокераміка. Серед переваг матеріалу – ефектний зовнішній вигляд і стійкість до механічних пошкоджень. Однак підбирати засоби побутової хімії для догляду за такою поверхнею потрібно з обережністю: агресивні порошкові склади можуть подряпати скло.

Конфорки

Вибір кількості конфорок – питання індивідуальних потреб покупця. Для тих, хто рідко готує або живе один, цілком достатньо плити з двома конфорками. Полюбляєте готувати кілька страв одночасно або купуєте плиту для великої родини? Звертайте увагу на варильні поверхні з чотирма конфорками.

Більшість моделей газових плит мають в своєму арсеналі один потужний пальник, дві конфорки з середньою силою горіння і одну малопотужну конфорку. Але задовольнятися стандартним рішенням зовсім не обов’язково. Споживачам доступні плити з багатоконтурними конфорками для приготування складних копчених або тушкованих страв, техніка з конфорками високої потужності для збільшення швидкості готування і не тільки. А в комбінованих плитах є не тільки газові, але і електричні конфорки. Головне – визначитися з пріоритетами. Чітко знаючи, чого ви хочете, буде легко вибрати комплектацію газової плити.

Духовка

Духовка в газовій плиті може бути, як газовою, так і електричною. Газові духовки вибирають ті, для кого на першому місці стоїть економічність техніки. Електричні моделі припадуть до душі прихильникам інновацій. Адже газова плита з електричною духовкою дозволить встановити температуру з точністю до градуса, контролювати рівень нагріву в процесі приготування, і виконувати підпал автоматично, без сірників і запальничок. Правда, вибирати необов’язково. Якщо сумніваєтесь, яка духовка краще, завжди можна вибрати комбіновані газові плити, обладнані газовою духовкою і електричним грилем.

Класичний варіант оснащення і електричних, і газових духовок – кілька режимів нагріву без вентилятора (конвекції). Більш сучасні і дорогі плити оснащені електронним дисплеєм, грилем, листами, режимом конвекції.

Як же зробити вибір? Якщо ви не плануєте створення кулінарних шедеврів, а використовуєте духовку для приготування найпростіших блюд, моделі з декількома режимами нагріву, підсвічуванням і таймером буде досить. Ретельно стежте за харчуванням, обожнюєте запечені страви і хотіли б, щоб продукти готувалися в духовці максимально рівномірно? Тоді не обійтися без технології конвекції, яка забезпечить рівномірний розподіл повітря всередині духовки. Гриль – необхідність для тих, хто часто запікає невеликі порції яловичини, риби або курки.

Говорячи про духовки, не можна не згадати про особливості конструкції дверцят. Вона може відкриватися вручну або виїжджати разом з листами. Ще один важливі нюанс про двері духовки: товсте скло – захист від перегріву повітря на кухні.

Очищення духовки

Важливий аспект при виборі духовки – тип очищення. Сучасні моделі можуть бути оснащені однією з трьох систем:

  • гідроліз або очищення паром;
  • каталітична очистка;
  • піролітична система очищення.

Суть гідролізу полягає у розм’якшенні нальоту всередині духовки. Користувач наповнює деко водою і запускає цикл очищення, нагріваючи духовку до 70-90 градусів Цельсія. В кінці процедури (після охолодження духовки) необхідно протерти внутрішні поверхні чистою ганчіркою.

Принцип каталітичної чистки полягає в наявності спеціального покриття, яке не боїться бруду і нальоту від запікання їжі. Щоправда, з часом покриття стирається, а дно такої духовки доведеться мити вручну.

Піроліз – система для тих, хто готує часто і не хоче мити духовку самостійно. Режим піролітичного чищення за півтори-дві години позбавить духовку навіть від найменших часточок жиру, перетворивши їх в золу. Варто зазначити, що під час такої процедури корпус плити і повітря в приміщенні будуть помітно нагріватися.

Що стосується дверцят, їх доведеться очищати вручну. Тому самий практичний варіант – знімні дверцята, які можна мити під проточною водою.

Управління та додаткові функції

Звичним для більшості споживачів є механічний тип управління з поворотними перемикачами і стандартними кнопками. Якщо оберете газову плиту з електродуховкою, то швидше за все техніка буде оснащена сенсорною панеллю і дисплеєм, за допомогою яких здійснюється установка температури, часу приготування страви, тощо.

На які додаткові функції варто звернути увагу, вибираючи газову плиту?

  • Електропідпал – зручна опція, що дозволяє запалити газ від п’єзоелемента або електричної свічки; користувачу такої плити не потрібно шукати сірники і можна не боятися опіків.
  • Таймер – можливість вказувати час включення і відключення конфорок.
  • Господарський відсік – спеціальний ящик для зберігання кухонного приладдя.
  • Чавунні решітки – в рази міцніше емальованих, отже, служать набагато довше.
  • Додаткові аксесуари – кілька листів з різних матеріалів, крутив, тощо.

У кожній якісній плиті повинен бути передбачений ряд функцій, що забезпечують користувачеві безпеку. Мова йде про:

  • систему контролю, яка відключає подачу газу, в разі якщо вогонь заливається в процесі приготування страви, або ж людина просто забула підпалити конфорку;
  • тепловий індикатор, що дозволяє безпомилково визначити температуру поверхні і уникнути опіку;
  • систему блокування панелі управління – особливо корисно батькам маленьких дітей.

Перш ніж купувати газову плиту з електричною духовкою або стандартну газову плиту, ознайомтеся з відгуками покупців. Особливу увагу варто приділити ступеню нагріву корпусу плити під час активного готування. Перевірити цей параметр прямо в магазині не вийде, так що слід заздалегідь подивитися відгуки користувачів.

Висновки

Щоб покупка була успішною, підходите до вибору плити слід поетапно. Спочатку визначитеся з розмірами техніки. Універсальний варіант – плита 50×60 сантиметрів з регульованими ніжками. Далі потрібно визначитися з кількістю конфорок і їх потужністю. Наступний крок – вибір духовки. Віддаєте перевагу консервативним методам готування? Зверніть увагу на газові духові шафи з механічним управлінням. Якщо ви бажаєте контролювати температуру під час готування і часто запікаєте в духовці м’ясо і рибу, хороший вибір – газові плити з електричною духовкою, конвекцією і грилем.

Пам’ятайте, що дизайн плити – другорядний критерій, набагато корисніше звертати увагу на матеріали виготовлення корпусу та конфорки. Склокерамічні або сталеві плити служать довше, в порівнянні з емальованими моделями. Для безпеки під час експлуатації також важлива товщина матеріалу корпусу (особливо якщо плита зроблена зі сталі) і скла на дверцятах духовки.

Вам сподобалася стаття?

Залиште коментар
або


Ваша оцінка


Коментарі
Залишити відгук
Поки що немає коментарів