Показати зміст статті
Морозильні камери – дуже корисна техніка для власників приватних будинків, а також всіх тих, хто піклується про власний раціон і прагне заощадити час. Морозильна камера виручає, коли потрібно зробити запаси м’яса і риби для великої родини, або заготовити улюблені фрукти і ягоди на зиму без особливих зусиль. Про те, як вибрати морозильну камеру правильно, – далі в статті.
Вибираємо тип морозильної камери
Морозильні камери ділять на вертикальні і горизонтальні. Перший тип – більш поширений. Завдяки висоті (від 80 см до 2 метрів) і зовнішньому вигляду в цілому, їх часто плутають зі звичайними холодильниками. А ось у камер горизонтального типу є ще одна назва – морозильні ларі.
Як влаштована техніка всередині? Вертикальні камери оснащені полицями з відкидними кришками і зручними висувними ящиками. Всі відділення ізольовані один від одного, що перешкоджає змішуванню запахів і гарантує тривале зберігання. Місткість таких морозилок варіюється від 60 до 360 літрів.
Горизонтальні камери – це скрині з верхньою кришкою. Об’єм морозильних скринь коливається від 100 до 500 літрів. Єдиний засіб внутрішньої організації – навісні кошики, які можуть трохи спростити пошук потрібного продукту. Зате в скринях зручніше зберігати продукти великих розмірів.
Визначаємося з місцем
Вибирати морозильну камеру потрібно не тільки виходячи з типу пристрою, а й з оглядкою на локацію, в якій буде встановлено техніку. Якщо ви економите кожен сантиметр простору, придивіться до вбудованих моделей, які впишуться в ваш кухонний гарнітур і забезпечать необхідний корисний об’єм.
Морозильні ларі – ідеальний вибір для тих, хто не задоволений обсягом морозильної камери в звичайному холодильнику і готовий пожертвувати невеликою горизонтальною площею в приміщенні. Корисний об’єм такої камери великий, а сама техніка займає не так багато місця.
У вашому будинку високі стелі і досить простору? Швидше за все, вам припадуть до душі морозильні камери вертикального типу. Вони досить затратні в плані розміщення, але зі своїми завданнями щодо заморожування справляються чудово: безліч відділень і технологія сухої заморозки зберігають продукти ідеально свіжими.
Основні параметри морозильної камери
Серед основних параметрів морозилок виділяють:
- потужність;
- енергоспоживання;
- кліматичний клас.
Розглянемо кожен з пунктів списку докладно.
Один з головних параметрів морозилки – потужність заморожування. Ця величина показує, скільки кілограм продуктів техніка зможе заморозити протягом доби. Мінімальна потужність сучасних морозилок становить 5 кілограм на добу, максимальна – 25 кілограм. При виборі потужності керуйтеся власними уподобаннями і звичками. Чим більше ви плануєте використовувати техніку – тим вище повинна бути потужність.
Ще один важливий критерій – енергоспоживання пристрою. У більшості випадків морозильні камери працюють практично безперервно, а це значить, що витрата електроенергії має велике значення. Орієнтуйтеся на спеціальну шкалу з літерним позначенням енергоефективності. Чим вище клас – тим менше електрики споживає пристрій. Кращий вибір – морозилки класу А і А+.
Кліматичний клас морозильної камери – це параметр, який вказує на допустиму температуру зовнішнього середовища. Якщо ви плануєте встановлювати камеру в неопалювальній літній кухні або, навпаки, в дуже теплому приміщенні, на цей критерій варто звернути пильну увагу. Всього існує чотири кліматичних класи:
- нормальний (N) – від 16 до 32 градусів Цельсія;
- помірний (SN) – від 10 до 32 градусів;
- субтропічний (ST) – від 18 до 38 градусів;
- тропічний (Т) – від 18 до 43 градусів.
У наших широтах найбільшим попитом користуються моделі для нормального і помірного клімату.
Корисний об’єм
Об’єм – індивідуальний параметр в процесі вибору морозильної камери. Місткість техніки повинна бути обумовлена вашими потребами, наявністю вільного простору в будинку, а також кількістю осіб в сім’ї. Наприклад, якщо в сім’ї 3-4 людини, радимо вибрати морозильну камеру об’ємом 150-250 літрів. Наймісткіші морозилки – це, безумовно, морозильні ларі. Найбільші з них здатні вмістити 572 літра і заморозити 33 кг продовольства на добу. Якщо супероб’єми вам не потрібні, придивіться до вертикальних моделей, серед яких є і міні-варіанти, укомплектовані трьома зручними полицями.
Система заморозки
У більшості морозильних камер горизонтального типу впроваджена статична система заморозки. Головна перевага такої системи – оптимальний рівень вологості. В процесі зберігання продукти залишатимуться свіжими і не втратять вологу. Зворотний бік такого ефекту – утворення крижаної кірки на стінках камери і поверхні продуктів через якийсь час. Тому морозильні ларі час від часу потрібно розморожувати.
Вертикальні морозилки можуть похвалитися поєднанням статичної системи з технологією сухої заморозки. Тому лід та іній всередині таких камер утворюються набагато рідше. Покращує обстановку всередині пристрою примусова циркуляція повітря, яка робить розподіл холоду рівномірним. Це означає, що вертикальні морозилки не потребують разморозки. Також в них дуже зручно заморожувати фрукти, ягоди, гриби, і інші продукти, що швидко псуються. Важливий нюанс – для зберігання в таких морозилках всі продукти потрібно упаковувати.
Система розморожування
Як уже згадувалося раніше, морозильні ларі не оснащені технологією сухої заморозки, спеціальної системи автоматичного розморожування у цієї техніки теж немає. Тому ларі потрібно розморожувати самостійно, виймаючи всі продукти і відключаючи живлення пристрою. Після того, як весь лід всередині розтане, необхідно насухо протерти внутрішню поверхню камери. Рекомендується розморожувати її один раз на рік.
Власникам вертикальних морозилок з системою No Frost не доведеться турбуватися про розморожування. Як працює автоматичне розморожування? Завдяки потужному вбудованому вентилятору холодне повітря постійно циркулює по камері, не даючи утворюватися кризі. Іній концентрується на поверхні спеціального прихованого випарника, який справляється з памороззю за рахунок невеликого внутрішнього нагрівача. Система сама регулює роботу всієї автоматики, періодично відключаючи вентилятор і активуючи нагрівач. Отже, користувачеві не потрібно витрачати час на розмороження вручну і догляд за морозильною камерою.
Управління
У виборі морозилки можна обділити увагою таку важливу характеристику, як панель управління. Вона буває механічною або електронною. Механіку заслужено вважають найпростішим і надійним способом управління. Правда, виставити температуру з точністю до градуса з механічною панеллю керування не вийде, оскільки ручний поворотний перемикач дозволяє встановлювати температуру лише приблизно.
До складу електронної системи управління входить маленький дисплей, на якому відображаються оптимальні температурні режими. Користувачеві залишається лише вибрати потрібну температуру натисканням однієї клавіші.
Додаткові функції
На першому місці серед корисних додаткових функцій – ручка-важіль. Цей простий елемент допоможе швидко віджати ущільнюючий елемент і з легкістю відкрити морозильну камеру.
Часто поповнюєте запаси продуктів і хочете зберегти максимум корисних речовин в їжі? Вам знадобиться додаткова функція морозильних камер під назвою «суперзаморожування». Суть функції – в максимальному зниженні температури всередині камери за рахунок чого можна дуже швидко заморозити нові продукти без шкоди для тих, що вже знаходяться всередині. Активувати цей режим потрібно попередньо – за кілька годин до завантаження продуктів.
Звукові та/або світлові сигнали, які повідомляють власнику техніки про нещільно закриті дверцята морозилки – ще одна приємна додаткова функція. До таких же приємних дрібниць можна віднести опцію автоматичної фіксації боксів, призначену для 100% -ого комфорту під час завантаження продуктів.
У деяких моделях є режим захисту від дітей. Якщо у вашому будинку є маленький бешкетник, який любить грати, натискаючи всі кнопки відразу, ця функція вбереже техніку від поломок і «нових налаштувань».
У вас бувають перепади з подачею електроенергії? Не турбуйтеся, практично всі сучасні моделі морозильних камер оснащені додатковою опцією збереження холоду. Необхідна температура буде підтримуватися всередині морозилки протягом певного часу (від декількох годин до декількох діб), навіть якщо електрику відключать.
Висновок
Одного разу спробувавши всі можливості морозильної камери, відмовитися від такої техніки дуже складно. Пристрій економить час і сили, адже для заготовки всіх улюблених продуктів досить просто покласти їх в морозилку. Щоб зрозуміти, як вибрати морозильну камеру, потрібно в першу чергу оцінити кількість вільного місця в вашому житловому просторі. Наступний крок – вибір між вертикальною камерою і скринею і оцінка необхідного вам корисного об’єму. Після того, як ви визначитесь з основними параметрами морозилки, зверніть увагу на клас енергоефективності, потужність заморозки і потрібні вам додаткові функції.
Перш ніж включати нову морозильну камеру, обов’язково ознайомтеся з інструкцією виробника. Зазвичай нову морозилку можна запускати тільки через 2-3 години після доставки, а перші півтори години роботи техніки повинні проходити в холостому режимі (без завантаження продуктів). Такі дії необхідні, щоб пристрій досяг потрібного температурного режиму.
Авторизуйтесь через соціальні мережі