Показати зміст статті
Свіжовичавлені соки завжди набагато смачніші, ніж куплені в супермаркеті. У фрешах міститься весь комплекс вітамінів, необхідних для здоров’я людини. Щоб приготувати корисний фреш, не обов’язково бути професіоналом – досить мати вдома соковижималку й запас фруктів. Ми хочемо поділитися з вами кількома порадами, як правильно вибирати цей зручний вид техніки.
Тип соковижималки
Соковижималки бувають:
Універсальні соковижималки
Категорія універсальних соковижималок дуже популярна. До неї відносяться моделі, які називають «центрифужними» або «відцентровими» (принцип роботи один і той же). Універсальні соковижималки можуть впоратися практично з будь-якими фруктами й навіть з овочами.
Принцип їхньої роботи наступний: продукти потрапляють через горловину на диск-терку за дуже високих обертів, під дією відцентрової сили рідина відділяється від м’якоті. У підсумку ми отримуємо натуральний сік, а м’якоть потрапляє в спеціальний відсік.
Відцентрова соковижималка / Moulinex JU655H30
Диск і сітка відцентрової соковижималки / Moulinex JU385H
Під час вибору універсальної соковижималки слід звернути увагу на її сепаратор. Він може бути круглої форми або у вигляді конуса.
Круглий (циліндричний) сепаратор уже менш популярний тип на сьогодні. Його мінус полягає в тому, що вся макуха залишається всередині – у соковижималці немає автоматичного викиду м’якоті (про цю функцію більш детально ми поговоримо далі). Звичайно, круглий сепаратор таким чином швидше засмічується за умови великого обсягу продуктів, і соковижималку доводитися розбирати, очищати сепаратор. Але в цьому типі є і плюс: циліндричний сепаратор дозволяє отримати більше соку за один раз. Така соковижималка підійде тим, хто любить побалувати себе склянкою свіжого фрешу зранку.
Соковижималка з круглим сепаратором / Delfa DJ-140
Модель із сепаратором у вигляді конуса полегшує життя користувачу: у цьому випадку макуха від фруктів і овочів потрапляє в окремий контейнер. Процес відбувається автоматично протягом усього часу роботи соковижималки. Таким чином, можна приготувати стільки соку, скільки захочеться, і не перериватися на очищення сепаратора.
Соковижималка із сепаратором-конусом / Kenwood JE 880
Варто знати, що універсальні соковижималки досить громіздкі за габаритами, у них багато деталей, відповідно, розбирати й мити їх складніше, ніж, наприклад, соковижималку для цитрусових (про неї докладніше – нижче). Але саме універсальні моделі дозволяють приготувати який завгодно сік практично з будь-яких продуктів.
Соковижималка для цитрусових
Друга категорія соковижималок призначена для цитрусових. Звичайно, для отримання соку з апельсинів або грейпфрутів можна використовувати і звичайну універсальну соковижималку, але в такому випадку вона буде менш ефективна. Модель для цитрусових спеціально розроблена для легкого отримання соку в максимальному обсязі. Для цього в соковижималці є ребристий конус, який при роботі пристрою починає обертатися. Для зручності отримання соку цитрусові попередньо розрізають на половини. Конус обертаючись видавлює сік, який потрапляє в знімну чашу. Букмекер в зоне ру работает в соответствии лицензией, которая была выдана в 2009 mostbet Однако участие в акции никак не ограничивает игрока в ставках. Он может спокойно заключать пари на любые
Соковижималки для цитрусових можуть бути механічними й електричними.
Механічний тип являє собою ручний прес для отримання соку – тільки за допомогою натискання на фрукт.
Механічна соковижималка для цитрусових / Russell Hobbs Explore (22890–56)
Електричні моделі зручніші – у них є глечик зі встановленим всередині мотором. При включенні в мережу мотор запускається й конус у середині глечика починає обертатися. Власнику потрібно тільки «прикласти» половину апельсина (грейпфрута, лайма й так далі) до вістря конуса і трохи натиснути.
Електрична соковижималка для цитрусових / Philips HR2738/00
Шнекові соковижималки
Принцип роботи шнекової соковижималки кардинально відрізняється від вище перерахованих типів. Процес полягає в тому, що в горловину соковижималки завантажують нарізані фрукти (овочі), далі вони потрапляють до обертового вала (він же шнек), прокручуються і вичавлений сік стікає через «носик» у заздалегідь підготовлену ємність. Макуха, що залишилася, виводиться через окремий жолоб. Деталі шнека виглядають так:
Деталі шнека / Philips HR1895/80
Шнековая соковижималка / Sensor SSJ4041BK
У шнекових соковижималках є кілька переваг:
- ці моделі дуже потужні й дозволяють перекручувати/дробити дуже тверді продукти, наприклад, горіхи. За допомогою шнекової соковижималки можна легко отримати цитрусовий фреш;
- рівень шуму шнековой соковижималки мінімальний – вона працює набагато тихіше, ніж відцентрова або цитрусова;
- макуха виходить практично сухою, а це значить, що в процесі роботи сік вичавлюється весь – до останньої краплі.
Але вартість шнековой соковижималки, відповідно, вище.
Кількість швидкостей
Це наступний важливий критерій після вибору типу соковижималки. Кількість швидкостей впливає на продуктивність під час роботи кухонної помічниці. Кількість швидкостей у сучасній соковижималці може бути від однієї-двох. Дорожчі моделі можуть мати три, чотири й навіть п’ять варіантів швидкостей.
Для перемикання швидкостей у соковижималках є окремий регулятор. Він може бути механічний – у вигляді ручки перемикання або «кнопки-гойдалки»:
Види перемикання швидкостей
У деяких моделях соковижималок є плавне регулювання швидкостей:
Плавне регулювання швидкостей / Laretti LR7403
Кожен із перемикачів виконує основну функцію – змінює швидкість роботи соковижималки. Вибір конкретної моделі залежить від того, наскільки буде зручно згодом експлуатувати техніку.
Чим більше вибір швидкостей соковижималки, тим більш продуктивно вона буде працювати.
Потужність
Не менш значущий критерій під час вибору соковижималки – це її потужність. Тут принцип простий: чим більше потужності, тим краще. Особливу увагу варто приділити під час придбання універсальної моделі – рівень потужності для такої соковижималки повинен бути від 600 Вт і вище. Якщо ви купуєте соковижималку для частої й безперервної роботи (наприклад, щоб зробити сезонний запас соку на зиму), краще звернути увагу на моделі з рівнем потужності не нижче 1000-15000 Вт.
Шнекові моделі соковижималок відрізняються більш низьким показником потужності – середній рівень дорівнює 200-400 Вт. Цього достатньо для нормальної продуктивності техніки.
Соковижималки для цитрусових також не можуть «похвалитися» високим значенням рівня потужності – його значення коливається близько 100 Вт, але оскільки для отримання соку з цитрусових немає необхідності у високій потужності, то цього цілком вистачить для нормальної роботи соковижималки.
Матеріал корпусу і сітки
Те, з чого виготовлена соковижималка, також важливо. Адже саме якісний матеріал забезпечує довгу й надійну роботу пристрою.
Корпус соковижималки може виготовлятися з пластику. І це не означає, що техніка від цього буде гірше працювати: сучасний вид пластику дуже міцний і безпечний (не токсичний). Якщо акуратно поводитися з пластиковими деталями соковижималки (не упускати їх), вона прослужить довгі роки.
Корпус із міцного пластику / Kenwood JE 680
Є також соковижималки, корпус яких виконаний із металу. Це міцніші й довговічніші моделі, яким не страшні дрібні удари. Але, звичайно, не слід упускати пластикові аксесуари соковижималки 😊
Корпус із металу / Moulinex JU655H30
Вибираючи соковижималку, зверніть увагу й на її сітку – ту частину, де м’якоть продуктів відділяється від соку й максимально віджимається. У сучасних моделях соковижималок практично всі сітки зроблені з металу. Цей матеріал міцний, його легко очищати й мити. Для очищення сітки в комплекті соковижималки зазвичай є спеціальна щіточка.
Металева сітка / Kenwood JE 680
Важливі деталі
У цьому пункті ми хочемо детально розглянути істотні моменти, які також впливають на вибір соковижималки.
Резервуар для соку – окремий контейнер, який призначений для свіжовичавленого соку. У деяких моделях соковижималок він є в комплекті. Ця ємність виконана з пластика й може мати різний обсяг – від 0.5 літра до 3 літрів. У деяких контейнерах є зручна ручка.
Резервуар для соку / Kenwood JE 850
Горловина, знімний лоток та інші складові
Це невід’ємні деталі соковижималки. Горловина призначена для завантаження фруктів і овочів, з яких згодом вийде сік. Горловина може бути половинною або повністю круглою – такий тип називають «для цілого яблука». Відмінність полягає в тому, що для половинної горловини фрукти потрібно попередньо нарізати на шматочки – повністю вони не помістяться.
Кругла горловина розрахована на «ціле яблуко», тобто немає необхідності різати фрукти: потрібно їх тільки вимити й завантажити в соковижималку цілими. Це значно економить час, та й сили теж.
За допомогою штовхача продукти легко потрапляють через горловину прямо на обертовий диск, де відбувається процес отримання соку.
Горловина для «цілого яблука» / Philips HR1855/80
У деяких соковижималках є завантажувальний лоток – так би мовити «піддон» біля горловини. Він полегшує процес приготування соку тим, що в лоток можна викласти вже підготовлені для соку фрукти, овочі або ягоди і невеликими порціями завантажувати їх у соковижималку.
Завантажувальний лоток для продуктів / Zelmer 496
Для зручності експлуатації в соковижималках бувають прогумовані ніжки – вони забезпечують міцне зчеплення техніки з поверхнею. Можна не переживати за стійкість – під час роботи прогумовані ніжки щільно прикріплені до столу (або будь-якої іншої плоскої поверхні).
Прогумовані ніжки соковижималки / Bosch MES3500
Додаткові функції
У сучасних соковижималках, крім усього перерахованого вище, є ще й деякі додаткові функції, які роблять експлуатацію техніки легкою.
Технологія «Крапля-стоп» – дуже зручна функція, яка є в багатьох моделях. Ця технологія дозволяє після закінчення процесу отримання соку підняти й перевернути «носик» соковижималки. Таким чином, останні краплі соку НЕ будуть стікати на стіл.
Реверс – суть функції в тому, що обертальний рух змінює напрямок. Це дуже зручно, якщо в процесі роботи частинки фруктів «застрягли» – за допомогою реверсивного руху їх можна «повернути» і видалити. Також функція реверсу дозволяє більш ефективно отримувати сік із цитрусових.
Функція «Турбо» – включає «самоочищення» соковижималки. Кнопка турборежиму запускає потужний потік повітря, який очищає фільтр (сітку) від дрібних кісточок і подібних забруднень.
Сепаратор піни – дозволяє зменшити обсяг піни, завдяки чому сік виходить практично прозорий.
Функція «Захист від перегріву» – запобігає надмірному нагріванню соковижималки, тим самим продовжуючи термін її експлуатації.
«Захист від включення через неправильну збірку» – не дозволяє включити соковижималку, якщо вона неправильно зібрана.
Правила експлуатації та догляд
- Робіть усе послідовно: спочатку потрібно правильно зібрати всі деталі соковижималки, після чого ввімкнути шнур живлення в мережу.
- Пластикові деталі соковижималок із гумовими частинами не можна мити в посудомийній машині – вони вийдуть із ладу.
- Після роботи соковижималку слід відразу розібрати й вимити. Якщо не зробити це, залишки м’якоті на деталях засохнуть, їх буде складно відмити, на металевих деталях може початися окислення.
- Мити деталі, де є сітка, зручніше за допомогою спеціальної щіточки. Іноді вона є в комплекті соковижималки, якщо ж ні – під час миття можна використовувати звичайну, не надто жорстку щітку для посуду.
Удачі у виборі і приємного «сокування» 😊
Раніше якось не задумувалась про купівлю соковижималки, доки в домі не з’явились маленькі дітки, звичайно не хочеться купувати їм ті хімічні соки, все ж краще самій приготувати. Але проблема в том, що в магазині наскільки багато варіантів і типів соковижималок, що очі розбігаються. Яку краще вибрати саме для соків, але різних, щоб і з овочами також справлялась?
У меня шнековая соковыжималка KENWOOD- зверь-машина, которая справляется абсолютно со всеми задачами. Делаю соки даже с моркови, то жаловаться не приходится. Дорогая, но ее мощность оправдывает стоимость. Единый минус – потом ее отмыть, пока все разберешь, все почистишь, то часто сок не захочешь делать)))
Якщо стоїть завдання отримати не один стакан соку, а 10-20 літрів соку, то однозначно варто дивитися на шнекові соковижималки, ну або придбати спеціальний прес, тоді сік можна буде і продавати, але думаю, мало кому потрібно такі обсяги. У нас велика сім’я, на зиму роблю соки в банку, працюю на шнековій соковижималці, спокійно справляється з яблуками навіть твердих сортів, морквкою, грушами, та, з усім що не покладеш.
А жмых выходит сухим? А то у меня тоже шнековая модель, но со жмыха еще полстакана можно сока добыть.
Звичайно, він має бути практично сухим, ну, у мене майже розсипається, принаймні рідина з нього не тече. Можливо, у вас стара модель, або потрібно показати її майстру. Ну, так бути не повинно, однозначно.
Каждому свое, у меня две соковыжималки: цитрусовая и универсальная. Покупались с разное время, но не жалею. Если нужно сделать быстро на утро вкусный фреш, то конечно цитрусовой нет равных и мыть ее пару секунд, чего не скажешь об универсальной, которую использую крайне редко, но на большие объёмы.
Як я вас розумію, відмити терку від універсальної соковижималки – це самогубство, саме тому я включаю її не часто. Та пробачать мене діти))
Авторизуйтесь через соціальні мережі