Що обовʼязково покласти у великодній кошик

Показати зміст статті

  1. Паска
  2. Крашанки і писанки
  3. М’ясні страви
  4. Масло і сир
  5. Хрін
  6. Сіль
  7. Свічка й оздоба

Про символізм продуктів, які ми освячуємо на Пасху. 

Які саме страви традиційно готуємо на Великдень і що вони означають? Розповідаємо, без чого не варто святити кошика.

Паска

Паска – не лише найвпізнаваніший атрибут свята, а й символ повноти життя і воскресіння. Саме тому смачна, пишна, висока паска вдома – хороша прикмета.

Якщо ж паска тріснула, не виросла чи згоріла – це вважалося поганою прикметою. Тому щоб взятися за випікання пасок, варто вдягнути чистий одяг і мати світлі думки. У домі не можна було лаятися, стукати чи навіть голосного говорити при тісті.

Залежно від регіону і родини, традиції різні: паска може бути солодкою, з родзинками чи цукатами чи більше нагадувати хліб. Її можуть прикрашати орнаментами з тіста чи білою глазурʼю. Вважалося, чим багатша паска – тим заможніший дім.

 

Крашанки і писанки

Яйця обовʼязково мають бути у великодньому кошику. Вони вважаються символом всесвіту, нового життя і продовження роду.

Уже зварені пофарбовані яйця – це крашанки. За традицією вони часто теплих, червоних, натуральних відтінків. На них часто відбивають листочки чи квіти.

Після освячення крашанки часто дарували дітям, друзям, знайомим чи віддавали на благодійність.

Писанки – з видутих яєць, мають деталізовані розписи і символічні візерунки, що зображають кольори, квіти, геометрію, символи сонця тощо. Писанки символізували пробудження природних сил, які брали участь у новому життєвому циклі року.

 

М’ясні страви

У святковому кошику обовʼязково побачимо мʼясо, ковбасу чи сало. Традиційно під час Великого посту люди утримувалися від споживання мʼясних страв, а мʼясо до свята запікали чи коптили.

Сьогодні ковбасу чи шинку може придбати чи не кожен, а у давнину не у всіх була можливість часто споживати мʼясо, саме тому його приберігали і споживали лише на свята.

 

Масло і сир

Ці продукти також зустрінемо у пасхальному кошику. Часто масло викладають у формі грудки зі спеціями або ж кладуть баранця з масла.

Також можемо побачити у кошиках сирних коників, сирні запіканки чи просто домашній сир.

 

Хрін

Це символ духу – асоціюється з силою та міцним здоров’ям. Також українці здавна вірили, що хрін відганяє нечисту силу.

 

Сіль

Сіль часто була не лише символом достатку родини, а й вважалася оберегом від нечистих сил. Тому її ставили у кошик, щоби потім мати вдома цілий рік освячену сіль.

 

Свічка й оздоба

Свічка символізує звʼязок з Богом, який є світлом для людей. Традиційно великодній кошик прикрашають весняними рослинами: квітами, бузком, вербовою лозою, а також стрічками. Накривають кошик вишитим рушником – символом життя.

Заставка і фото 1 і 3 – Marta Savelyeva

Вам сподобалася стаття?

Залиште коментар
або


Ваша оцінка


Коментарі
Залишити відгук
Поки що немає коментарів