Солодка жовта паска за маминим рецептом

Показати зміст статті

  1. Інгредієнти:
  2. Поради:
  3. Приготування:

Класичний рецепт паски до Великодня для всієї сімʼї.

Великдень на носі, а це значить, що пора обрати, яку паску хочеться смакувати на свята. Підібрали для вас перевірений рецепт з маминого записника. З цих інгредієнтів має вийти солодка, пишна паска з жовтим м’якушем. Гайда пекти!


Обʼєм тіста розрахований для 4 середніх пасок – для всієї сімʼї.

Інгредієнти:

Для тіста:
10 жовтків
200 г цукру
3 склянки молока
100 г масла
100 г маргарину
9 склянок борошна
100 г дріжджі
Начинка за смаком (родзинки, горіхи, сухофрукти, цедра апельсина тощо)

Для глазурі:
білок 4-5 яєць
300 г цукрової пудри
декор (цукрова посипка, сухофрукти, горішки тощо)



Поради:

Чим яскравіші жовтки – тим жовтіша буде паска.
Борошно обовʼязково просіювати.
Якщо плануєте додавати багато солодкої начинки – цукатів, родзинок тощо – можна 200 г цукру у рецепті замінити на 180 г, щоб паска не була надто солодкою.
Поливати глазурʼю варто теплі паски (ще не гарячі щойно з печі і вже не повністю холодні).



Приготування:

Спочатку готуємо опару. Молоко має бути теплим (приблизно 36 градусів), щоб опара активізувалася. До молока покришити свіжі дріжджі, додати ложку цукру і ложку борошна. Накрити і поставити у тепле місце без протягів на 20-30 хв. За цей час в опарі будуть зʼявлятися бульбашки, а маса збільшуватиметься в розмірах – це означає, що ви все зробили правильно.

 

Тим часом відділяємо 10 жовтків від білків. Рецепт розрахований на яйця середнього розміру, тому якщо у вас у холодильнику маленькі – сміливо додавайте ще одне. Жовтки зʼєднати з цукром, що залишився, і збивати кілька хвилин – до однорідної маси не потрібно, якщо залишаються кристали цукру – це гаразд.

В одній мисці на водяній бані розтопіть вершкове масло, а іншій – маргарин і залиште охолонути до кімнатної температури. Просійте борошно, до нього додайте опару і легко замісіть, щоб обʼєднати в масу. Додайте жовтки з цукром і знову підмісіть, тоді малими порціями додавайте тепле (не гаряче!) вершкове масло і маргарин, постійно перемішуючи. Ретельно замісіть – готове тісто перемістіть у велику миску, накрийте рушником і залиште у теплому місці підростати на 30 хвилин.



Тим часом промийте і запарте начинку – це можуть бути горіхи, цукати, родзинки, курага, журавлина, цедра апельсина тощо – все на ваш смак. Головне: потрібно додавати лише сухі інгредієнти. 

Коли тісто підросло – додайте у нього горіхи чи сухофрукти й акуратно, але ретельно перемішайте – щоб начинка рівномірно розподілилася у майбутніх пасках.

Тісто замісити ще раз, поставити у глибоку миску, накрити рушником і залишити у теплому місці ще приблизно на годину. Стежте за часом, щоб тісто не бродило довше – тоді паска не вдасться.

 

Готуємо форми. На дно обовʼязково потрібно постелити пергаментний папір, а дно і стінки змастити вершковим маслом (або маргарином). З тіста зробити кулі і викласти у форми – приблизно на 2/3 обʼєму, адже тісто ще виросте.

Форми з тістом накриваємо рушником і залишаємо у теплому місці ще на 20-30 хвилин – воно має ще трохи піднятися.

Випікати паски приблизно 50 хв за температури 180 градусів. 

Паралельно готуємо глазур. Для цього збийте цукрову пудру із білками міксером на високих обертах – до стійких піків. 

Готові паски витягаємо з духовки і залишаємо у формі до охолодження. Теплі паски поливаємо глазурʼю і декоруємо посипкою. На цьому етапі ви будете втомлені, але дуже задоволені собою і щасливі 🙂

Смачної паски!

Вам сподобалася стаття?

Залиште коментар
або


Ваша оцінка


Коментарі
Залишити відгук
Поки що немає коментарів