Солодка жовта паска за маминим рецептом

Показати зміст статті

  1. Інгредієнти:
  2. Поради:
  3. Приготування:

Класичний рецепт паски до Великодня для всієї сімʼї.

Великдень на носі, а це значить, що пора обрати, яку паску хочеться смакувати на свята. Підібрали для вас перевірений рецепт з маминого записника. З цих інгредієнтів має вийти солодка, пишна паска з жовтим м’якушем. Гайда пекти!


Обʼєм тіста розрахований для 4 середніх пасок – для всієї сімʼї.

Інгредієнти:

Для тіста:
10 жовтків
200 г цукру
3 склянки молока
100 г масла
100 г маргарину
9 склянок борошна
100 г дріжджі
Начинка за смаком (родзинки, горіхи, сухофрукти, цедра апельсина тощо)

Для глазурі:
білок 4-5 яєць
300 г цукрової пудри
декор (цукрова посипка, сухофрукти, горішки тощо)



Поради:

Чим яскравіші жовтки – тим жовтіша буде паска.
Борошно обовʼязково просіювати.
Якщо плануєте додавати багато солодкої начинки – цукатів, родзинок тощо – можна 200 г цукру у рецепті замінити на 180 г, щоб паска не була надто солодкою.
Поливати глазурʼю варто теплі паски (ще не гарячі щойно з печі і вже не повністю холодні).



Приготування:

Спочатку готуємо опару. Молоко має бути теплим (приблизно 36 градусів), щоб опара активізувалася. До молока покришити свіжі дріжджі, додати ложку цукру і ложку борошна. Накрити і поставити у тепле місце без протягів на 20-30 хв. За цей час в опарі будуть зʼявлятися бульбашки, а маса збільшуватиметься в розмірах – це означає, що ви все зробили правильно.

 

Тим часом відділяємо 10 жовтків від білків. Рецепт розрахований на яйця середнього розміру, тому якщо у вас у холодильнику маленькі – сміливо додавайте ще одне. Жовтки зʼєднати з цукром, що залишився, і збивати кілька хвилин – до однорідної маси не потрібно, якщо залишаються кристали цукру – це гаразд.

В одній мисці на водяній бані розтопіть вершкове масло, а іншій – маргарин і залиште охолонути до кімнатної температури. Просійте борошно, до нього додайте опару і легко замісіть, щоб обʼєднати в масу. Додайте жовтки з цукром і знову підмісіть, тоді малими порціями додавайте тепле (не гаряче!) вершкове масло і маргарин, постійно перемішуючи. Ретельно замісіть – готове тісто перемістіть у велику миску, накрийте рушником і залиште у теплому місці підростати на 30 хвилин.



Тим часом промийте і запарте начинку – це можуть бути горіхи, цукати, родзинки, курага, журавлина, цедра апельсина тощо – все на ваш смак. Головне: потрібно додавати лише сухі інгредієнти. 

Коли тісто підросло – додайте у нього горіхи чи сухофрукти й акуратно, але ретельно перемішайте – щоб начинка рівномірно розподілилася у майбутніх пасках.

Тісто замісити ще раз, поставити у глибоку миску, накрити рушником і залишити у теплому місці ще приблизно на годину. Стежте за часом, щоб тісто не бродило довше – тоді паска не вдасться.

 

Готуємо форми. На дно обовʼязково потрібно постелити пергаментний папір, а дно і стінки змастити вершковим маслом (або маргарином). З тіста зробити кулі і викласти у форми – приблизно на 2/3 обʼєму, адже тісто ще виросте.

Форми з тістом накриваємо рушником і залишаємо у теплому місці ще на 20-30 хвилин – воно має ще трохи піднятися.

Випікати паски приблизно 50 хв за температури 180 градусів. 

Паралельно готуємо глазур. Для цього збийте цукрову пудру із білками міксером на високих обертах – до стійких піків. 

Готові паски витягаємо з духовки і залишаємо у формі до охолодження. Теплі паски поливаємо глазурʼю і декоруємо посипкою. На цьому етапі ви будете втомлені, але дуже задоволені собою і щасливі 🙂

Смачної паски!

Вам сподобалася стаття?

Залиште коментар
або


Ваша оцінка


Коментарі
Залишити відгук
Олександра
22.04.2025

Дуже хочеться спробувати цей рецепт! Цього року випікала за схожим, сімейним рецептом моєї бабусі, але тут є свої фішечки та секретики – відчуваю, що вийде гарно!

Відповісти