Які види кави можна приготувати у кавовій машині

Показати зміст статті

  1. Яку каву приготувати в кавовій машині DeLonghi ECAM 22.110 B
  2. Яку каву приготувати в кавовій машині DeLonghi ECAM 350.75 SB
  3. Яку каву приготувати в кавовій машині DeLonghi ECAM 650.85 MS
  4. Види кави та відмінності
  5. Еспресо
  6. Ристрето
  7. Допіо
  8. Лунго
  9. Еспресо мак’ято
  10. Американо
  11. Корето
  12. Капучино
  13. Мокачино
  14. Лате і лате мак’ято
  15. Флет уайт
  16. Айріш або кави по-ірландськи
  17. Кава по-віденськи
  18. Глясе
  19. Фрапе

Все більше шанувальників кави розмірковують над покупкою кавової машини. І це дуже правильне рішення! Ще 5-7 років тому знайти кавову машину, яка б готувала якісну каву було дуже складно. Але, сьогодні вибір таких пристроїв величезний, а каву, яку вони готують, важко відрізнити від роботи досвідченого баристи.

До того ж завдяки розширеному функціоналу кавова машина познайомить вас з різними видами кави. Еспресо, лунго, мак’ято, лате, капучино — як не розгубитися в цій різноманітності кавових напоїв, і вибрати свого фаворита? Запрошуємо вас у світ кави, і з задоволенням ділимося кращими секретами відомих барист.

Яку каву приготувати в кавовій машині DeLonghi ECAM 22.110 B

«Робоча конячка», «базова кавоварка», «простий і багатофункціональний апарат» — так описують кавову машину DeLonghi ECAM 22.110 B у відгуках клієнти магазину Фокстрот. Цей представник італійського бренду DeLonghi небезпідставно утримує провідні позиції в ТОП кращих кавоварок вже кілька років. Проста конструкція, зрозуміле управління і якісна збірка зробили її фаворитом не тільки в Україні, але і Європі.

Кавомашина DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110 B має вбудовану кавомолку. Її жорна міцні і надійні, тому пристрій прослужить довго. Бажану ступінь помелу можна вибрати з 13 рівнів. Напій з свіжомеленого кавового порошку відрізняється особливим ароматом, тому справжні гурмани використовують для приготування кавові зерна. Контейнер для зерен має спеціальну щільну кришку, яка зберігає аромат. Однак, якщо ви захочете приготувати напій з уже попередньо меленої кави, тоді кавоварка легко це зробить, оскільки обладнана цією можливістю.

До речі, про капучино, завдяки трубці подачі пари та особливій системі збивання, вам досить піднести ємність з охолодженим молоком до ріжка, і отримати легку і стійку молочну піну всього за пару секунд.

Полюбляєте дуже міцну або, навпаки, м’яку каву? Ця кавоварка дозволить вам самостійно обрати міцність напою. Досить вибрати режим «Своя кава» та налаштувати параметри, відповідно до ваших побажань. Збережіть потрібні параметри в налаштуваннях, і насолоджуйтеся ідеальною кавою щодня.

Види кави, які можна приготувати в кавовій машині DeLonghi ECAM 22.110 B:

  • еспресо;
  • лате;
  • капучино;
  • свою каву.

Нехай вас не бентежить досить обмежений перелік рецептів. Головне, що кавоварка готує чудовий еспресо, який є основою для всіх існуючих кавових напоїв. Рецепти кави — далі в статті.

Яку каву приготувати в кавовій машині DeLonghi ECAM 350.75 SB

Кавова машина ECAM 350.75 SB — представник середнього цінового сегмента та одна з найбільш популярних моделей італійського виробника DeLonghi. Автоматичне управління, сенсорна панель, функція помелу зерен, великий резервуар для молока і понад 6 вбудованих режимів приготування кави — це лише мала частина конкурентних переваг даної моделі.

Запатентована технологія Tubeless піклується про те, щоб кожна нова порція напою готувалася тільки зі свіжозмелених зерен, і не контактувала з меленою кавою від попередньої чашки. Крім цього, виробники застосували секретну технологію барист — для інтенсивності смаку, кава попередньо змочується, тому еспресо або ристрето виходять максимально насиченими.

Окремо варто згадати про систему LatteCrema, яка дозволяє готувати молочні напої з ідеальною щільністю піни, а також правильним балансом молока і кави. Все що вам потрібно зробити — вибрати кавовий напій і натиснути на кнопку — все інше кавоварка зробить за вас. Спочатку приготує ідеальну піну, а потім зварить ароматний еспресо — весь процес повністю автоматичний. Про завершення вам повідомить звуковий сигнал.

Хочете спробувати свої сили в ролі баристи? Тоді вибирайте режим «Своя кава», вкажіть ступінь помелу зерен, міцність напою і кількість молока. Хто знає, можливо, ви створите новий кавовий шедевр.

Види кави, які можна приготувати в кавовій машині DeLonghi ECAM 350.75 SB:

  • еспресо;
  • каву;
  • лонг;
  • доппіо+;
  • капучіно;
  • капучіно+;
  • латте;
  • латте макіато;
  • еспресо макіато;
  • гаряче молоко;
  • флет уайт;
  • свою каву.

У чому різниця між усіма цими видами кави — читайте далі в статті.

Яку каву приготувати в кавовій машині DeLonghi ECAM 650.85 MS

DeLonghi ECAM 650.85 MS — це Роллс-Ройс в світі кавоварок. Представник преміумсегмента ідеальний не тільки зовні, але і функціонально. Італійський дизайн та збирання, 13 вбудованих рецептів, можливість створити до 6 призначених для користувача профілів, управління зі смартфона — це лише мала частина переваг даної моделі.

Так само як і в інших моделях кавоварок DeLonghi, в цій є функція створення персоналізованої кави. Ви самостійно можете вибрати міцність кави, кількість молока і температуру напою. Але, на відміну від інших кавоварок, в DeLonghi ECAM 650.85 MS можна створити до шести профілів користувачів з унікальними наборами рецептів кавових напоїв.

За допомогою мобільного додатка Coffee Link ви зможете віддалено (через Bluetooth) управляти кавоваркою DeLonghi ECAM 650.85 MS. Купити її, значить отримати свого особистого бариста, який вас ніколи не розчарує! Додаток дозволить вам не тільки готувати автоматичні кавові напої, але також створювати і зберігати нові рецепти завдяки вашому смартфону.

Без перебільшення це найкраща модель кавової машини на сьогодні, і це не просто думка автора статті, а підтверджений факт. У 2020 році компанія DeLonghi була визнана кращим виробником кавоварок у світі, а модель ECAM 650.85 MS — флагман виробника. Тільки подивіться, скільки видів кави вона може приготувати:

  • еспресо;
  • кава;
  • лонг;
  • доппіо+;
  • американо;
  • капучіно;
  • капучіно+;
  • капучіно Мікс;
  • латте;
  • латте макіато;
  • еспресо макіато;
  • флет уайт;
  • гарячий шоколад;
  • холодні кавові напої;
  • гаряче молоко;
  • чай;
  • свою каву.

Так-так, цій кавовій машині під силу приготувати ідеальний чай. Вам досить вибрати вид чаю (чорний, зелений, білий або улун) і система сама нагріє воду до потрібної температури. Наприклад, смак білого чаю розкривається при температурі 70 °C, зеленого — 80 °C, улуна — 90 °C, а чорного — 100 °C.

Види кави та відмінності

Ви вже переконалися, що сучасні кавові машини в змозі приготувати каву будь-якої складності. Щоб зрозуміти, який вид вам найбільше подобається, розберімось з їх особливостями та головними відмінностями.

Еспресо

Основа всього кавового світу. Саме на базі еспресо готуються всі кавові напої. Стандартна порція становить 30-35 грам. Температура води — 86-95 °C. Воду під тиском пропускають через каву дрібного помелу. Про якість напою говорить піна — чим вона щільніша й стійкіша, тим вище буде міцність кави та кращий смак.

Еспресо заведено пити після їжі одним або двома ковтками, щоб кава встигла залишитися гарячою. Не заведено розбавляти цукром, вершками, а також подавати з десертами.

Сподобається справжнім шанувальникам кави, які хочуть відчути всю палітру кавового бленда.

Ристрето

У перекладі з італійської означає «обмежений». Ристрето — це зменшена порція еспресо — всього 22 мл. Максимально насичений смак і характерна для еспресо пінка дають такий заряд енергії, якого вистачає на кілька годин плідної роботи.

Відзначимо, що приготувати справжній ристрето можна тільки за допомогою кавової машини, в якій закладена програма цього напою. Якщо ви любите саме такий різновид кави — обов’язково звертайте увагу на функціонал кавової машини, яку хочете купити.

Допіо

У перекладі з італійської означає «подвійний». Раніше у кав’ярнях пропонували допіо еспресо, що по суті є «подвійним еспресо». Але, напій став настільки популярним, що його стали класифікувати, як окремий вид. Якщо ж ви бачите приставку «допіо» в інших напоях, наприклад, «допіо лунго» або «допіо ристрето», знайте, що це подвійна порція напою: лунго або ристрето, відповідно.

Для пом’якшення смаку в допіо можна додати цукор. Краще використовувати тростинний.

Лунго

Це збільшена порція допіо, де стандартний об’єм напою дорівнює 90 мл. Нескладно здогадатися, що в перекладі з італійської лунго означає «довгий». Рецепт приготування лунго такий, як і еспресо, за винятком того, що через каву проходить потрійна порція води. Це збільшує не тільки обсяг напою, але і вміст кофеїну в ньому.

Лунго — напій, який готують виключно у кавовій машині. Подавати його можна з десертами після їжі.

Еспресо мак’ято

Мак’ято — це «цятка», в перекладі з італійської. Якщо ми говоримо про еспресо мак’ято, то це порція еспресо (30 мл) і чайна ложка спіненого молока зверху. Ви отримаєте насичений і яскравий смак кави з молочним присмаком.

Американо

Можна сміливо назвати цей вид полегшеним варіантом еспресо. До однієї порції еспресо додають 120-150 мл гарячої води. Обсяг напою збільшується, при цьому міцність залишається незмінною. Створили цей вид кави в Америці (звідси й назва). Американо ідеально поєднується з вершками, цукром, а також різноманітними десертами. На сьогодні, вважається одним з найпопулярніших видів кави.

Корето

Хочете трохи розслабитися після робочого дня? Тоді цей вид кави для вас. У стандартну порцію еспресо (30 мл) додайте столову ложку міцного алкоголю (віскі, коньяк або джин). Корето допоможе зігрітися взимку або приємно завершити вечерю. Для смаку можете додати мед або цукор.

Капучино

Без цього напою неможливо уявити ранок справжнього італійця. Як правило, в Італії молочні кавові напої п’ють в першій половині дня, поступово знижуючи кількість молока до вечора. В Європі капучино вживають в будь-який час.

До складу цього відомого напою входить:

  • 60 мл еспресо (2 порції);
  • 60 мл підігрітого молока;
  • 60 мл спіненого молока.

Спочатку кавоварка подає в стакан підігріте молоко, потім порцію еспресо і в кінці покриває легкою молочною «шапкою». До речі, перевірити якість капучино можна по піні. Насипте на неї чайну ложку цукру, якщо він втримався на піні — капучино приготовлений правильно.

Подають капучино з десертами, нерідко підсолоджують цукром або різноманітними сиропами, в залежності від смаку сиропу змінюється рецептура і назва напою.

Мокачино

Яскравий приклад того, як один інгредієнт здатний змінити не тільки назву, а й напій в цілому. Мокачино — це той самий капучино, тільки з додаванням шоколаду. Зазвичай, баристи додають в стандартну порцію капучино гарячий шоколад, сироп або рідше какао-порошок. В результаті смак виходить більш насиченим.

Лате і лате мак’ято

Лате в перекладі з італійської — «молоко». Для приготування лате беруть:

  • 60 мл еспресо;
  • 150 мл теплого молока;
  • 50 мл спіненого молока.

Спочатку в склянку наливають порцію еспресо, потім додають молоко і покривають напій піною. В результаті молочна шапка ідеально рівна. Бариста її часто використовують для того, щоб малювати візерунки.

Лате мак’ято трохи відрізняється в техніці приготування і пропорціях. Для лате мак’ято беруть:

  • 60 мл еспресо;
  • 150 мл теплого молока;
  • 150 мл спіненого молока.

Спочатку в склянку подається підігріте молоко і піна, а потім порція еспресо. Це забарвлює молоко в характерні кавові «плями» (від чого і походить назва). Через різну щільність і температури шарів — вони чітко виявляються і напій виглядає просто розкішно. Для приготування лате мак’ято також використовується більше молочної піни.

Флет уайт

Кавовий напій родом з Нової Зеландії (в деяких джерелах Австралії) незаслужено обділений увагою. Проте це відмінна альтернатива капучино з м’яким і насиченим молочним смаком. Для того, щоб приготувати флет уайт необхідно приготувати допіо (подвійну порцію еспресо) і додати 90 мл спіненого молока.

Напій подають в прозорих склянках з трубочкою. Можна поєднувати з десертами, цукром і різними сиропами: горіховий, карамель, шоколад, кокос, тощо.

Айріш або кави по-ірландськи

Стандартна порція Айріш становить 170 мл. Для приготування знадобиться порція допіо, ірландський віскі, тростинний сироп, вершки 18%. Всі інгредієнти змішуються, крім вершків. Їх потрібно охолодити, збити в дуже щільну густу піну і покрити нею напій. Багато хто перемішує шари, але робити цього не потрібно. Сенс Айріша в тому, щоб відчути контраст між гарячою кавою і холодними густими вершками.

Кава по-віденськи

Мабуть, цей вид кави давно слід назвати «найвишуканішим». Ви, напевно, зустрічали фото кави по-віденськи в соціальних мережах, адже його оформлення нагадує справжній витвір мистецтва. А тим часом рецепт приготування дуже простий:

  • одна порція еспресо;
  • 25 мл свіжих вершків;
  • половина чайної ложки цукру;
  • какао-порошок — для прикраси.

Необхідно збити вершки до загустіння, додати цукор і обережно перемішати зверху-вниз. Приготувати порцію еспресо і вилити вершки в чашку. Зверху прикрасити какао-порошком або проявити всю свою фантазію: використовувати горіхи, кокосову або шоколадну стружку, маршмелоу, карамель, тощо.

Не маєте часу на приготування збитих вершків? Візьміть готові, які є в кожному магазині, і просто видавіть потрібну кількість на стандартну порцію еспресо.

Глясе

Цей вид кави — справжній порятунок в літню спеку. Цікаво, що з’явилася кава глясе випадково, і вважається чимось на зразок імпровізації. Для приготування візьміть одну порцію еспресо і додайте до неї кульку вершкового або ванільного морозива. Кава трохи охолоне, а морозиво перетвориться в солодку ніжну пінку — цікаве і незвичайне поєднання для справжніх шанувальників.

Фрапе

Ще один напій для шанувальників холодної кави. Стандартний обсяг порції становить 150-200 мл. Для приготування фрапе використовують подвійну порцію еспресо, цукровий сироп і лід. Всі інгредієнти збивають в міксері, додають пару кубиків льоду і подають з трубочкою. Солодкий і освіжаючий кавовий напій готовий.

Звичайно, це далеко не всі кавові напої, які існують: в одному Starbucks їх понад 100! Але, всі вони ґрунтуються на базових рецептах, в основі яких лежить така проста порція еспресо.

Тепер ви розумієте, що сміливо можете вибирати кавоварку, яка готує тільки 5-6 базових рецептів кави. Цього мінімуму більш ніж достатньо для експериментів, пошуку власного ексклюзивного поєднання, і просто насолоди найсмачнішою домашньою кавою.

Вам сподобалася стаття?

Залиште коментар
або



Коментарі
Залишити відгук
Поки що немає коментарів
Вам може бути цікаво