Показати зміст статті
Багато людей люблять готувати, тільки от задоволення від процесу отримують далеко не всі. А все через незручну кухонну плиту. Виправити ситуацію можна! Досить вибрати правильну варильну поверхню. Як це зробити? Що врахувати перед покупкою? Як розібратися в видах варильних поверхонь? Про це та багато іншого розповімо в статті.
Як вибрати варильну поверхню
На українському ринку широко представлені газові, електричні та комбіновані варильні поверхні, які поєднують в собі як газові пальники, так і електричні конфорки. Залежно від проводки в будинку прийнято вибирати найбільш вдалий варіант. Комбінована плита доречна у випадках, коли в будинку часті перебої з електрикою або газом. Зазвичай такі панелі дорожчі і складніші в ремонті, але виправдовують всі витрати своєю функціональністю.
Головними критеріями при виборі варильної поверхні служать її опціональні параметри, потім, довговічність і надійність.
Газ або електрика
Ринок варильних поверхонь в Україні – це рішення, що відрізняються за джерелом живлення і принципом роботи.
Газові
При прокручуванні ручки на панелі управління відкривається вентиль відповідної конфорки, тим самим, випускається струмінь «блакитного палива». Для підпалювання печі досить піднести вогонь до розсікачок. У більш сучасних моделях підпал вбудований – генерує іскру і підпалює газ. Пристрій підключається до газопідвідної магістралі за допомогою шланга. Відстань від точки подачі газу повинна бути не менше 4 метрів.
Придбання газової моделі потребує більших витрат, ніж електричної, але така покупка, безумовно, виправдана. Тариф на газ нижче, ніж на електрику, що згодом переросте в добру економію на комунальних платежах. Крім того, для газова варильна панель:
- може підключатися до газового балона;
- має високу теплову потужність;
- сумісна з будь-яким посудом;
- можливе плавне регулювання вогню;
- поверхня готова до роботи відразу після включення.
Що стосується мінусів даної техніки, вони наступні: відносна пожежонебезпека, поява кіптяви на посуді, забруднення повітря на кухні продуктами горіння.
Важливо! У міських умовах використання газових плит допустимо у приміщеннях до 10-го поверху.
Електричні
У якості конфорок електрична панель використовує нагрівальні елементи з високим опором. Як тільки надходить напруга, вони розігріваються, передаючи тепло на поверхню конфорки, а потім на посуд.
Кухонні пристосування мають стильний дизайн, відмінно поєднуються з кухонним інтер’єром. Варильна поверхня також може знаходитися під склом або склокерамікою.
Переваги електроплит: безпека, гарний зовнішній вигляд, широкий спектр функцій, не потрібно ставити витяжку.
Недоліки: вимагають досить багато електроенергії, підключення до окремої 3-фазної лінії, підходить посуд тільки з рівним дном.
Комбіновані поверхні
Пристрої оснащені і газовими, і електричними конфорками. Оптимальний вибір для будинків з постійними перебоями в мережі. Якщо немає світла, можна скористатися газовим балоном і навпаки.
Для комбінованих плит властиві економна витрата джерела живлення, сумісність з будь-яким посудом, наявність додаткових нагрівальних поверхонь, наприклад, для барбекю. Однак коштує така техніка дорожче традиційних моделей, вимагає жорсткого дотримання правил монтажу та експлуатації.
Матеріал панелі
Ввели в Гуглі запит «варильні поверхні як вибрати»? В результаті пошуку обов’язково буде інформація про їх матеріали, з чого вони зроблені. Цей параметр ні в якому разі не можна ігнорувати, інакше ризикуєте купити техніку, яка не відповідає вашим вимогам.
Отже, варильні поверхні бувають:
- емальовані (міцні, недорогі і мають забарвлення практично будь-якого кольору, але нестійкі до відколів, з часом на них з’являються подряпини);
- поверхні з нержавіючої сталі (прості в догляді, ніж емальовані, але можуть залишати сліди від пальців, для миття необхідно придбати спеціальні засоби);
- склокерамічні поверхні (зазвичай чорного кольору, менш стійкі до механічних пошкоджень);
- газ на склі (газова варильна поверхня, покривається шаром склокераміки, або виготовляється із загартованого скла: такі поверхні добре миються, відмінно виглядають, але нестійкі до подряпин).
Конфорки
Як вибрати варильну поверхню газову або електричну поверхню за цим параметром? Всього конфорок може бути від 2-5. Зазвичай господині вважають за краще стандартний набір з чотирьох елементів з двох причин: вони так звикли, або планують часто готувати кілька страв одночасно.
Поверхні на 5 конфорок зазвичай мають великі розміри, що не завжди зручно для невеликої кухні.
Конфорки газової поверхні мають різну потужність і розміри, що дає можливість господині право вибору для приготування різних страв в посуді різного діаметру. Адже язики полум’я повинні гріти саме дно посуду, а не її бокові частини. Надпотужною і зручною вважається конфорка, яка має не менше двох кілець полум’я. Тепло швидко поширюється не тільки по нижній частині посуду, але і по її боках, при цьому їжа швидко розігрівається і не пригорає.
Якщо ж ви обираєте електричну варильну поверхню, то крім кількості конфорок слід визначитися з типом нагрівальних елементів.
- Спіральний нагрівальний елемент застосовується в традиційних електричних панелях, де є чавунні конфорки – млинці. Зазвичай вони довго нагріваються і також довго остигають. Згодом пальники можуть потріскатися, але при відносно недорогій вартості – це цілком виправданий варіант.
- У склокерамічних варильних поверхнях існує кілька видів нагрівальних елементів. Спіральні і стрічкові нагрівальні елементи, зазвичай швидко нагріваються і також швидко остигають. Існують варильні панелі, в яких замість спіралі застосовується тонка гофрована металева стрічка. Такі конфорки називають HiLight, наприклад, в Gorenje. Стрічкові нагрівальні елементи популярні у виробника Electrolux.
- Галогенні конфорки складаються з потужної спіралі і галогенної лампи. Нагріваються і остигають вони ще швидше, але, зазвичай служать не більше 8 років.
- Індукційні конфорки. У них немає спіралі, а використовується тільки індукційна котушка. Варильна поверхня такого типу сама не нагрівається, а розігріває тільки дно посуду і їжу, яка в ній знаходиться. Щоб користуватися такою поверхнею, необхідно придбати спеціальний посуд з чавуну або емальованої сталі. Посуд з інших матеріалів або взагалі не нагріється, або нагріється дуже слабо.
Крім стандартної круглої форми конфорки варильної поверхні можуть бути трикутними, овальними. Трикутні – дозволяють обійтися без використання решіток, а овальні – оптимально підходять для приготування їжі в посуді відповідної форми.
Розміри й інтер’єр
Прямокутні варильні поверхні зустрічаються найчастіше, крім того, їх зручніше монтувати в стільницю. Довжина таких плит, зазвичай становить 60 см. Що стосується ширини, то вона буває різною: від 25 до 90 см, в залежності від порядку і числа конфорок. Є й інші формати панелей: круглі, трикутні, тощо.
Цікавлять розміри варильної поверхні, і не знаєте, який розмір вибрати? Перш за все, заздалегідь слід визначитись з місцем розташування поверхні і зробити всі необхідні заміри. Після провести розрахунки, використовуючи такі рекомендації.
- Від стіни збоку залишити проміжок не менше 0,3 м, куди ви будете ставити ємності з готовою їжею.
- Під робочу стільницю відвести 0,6-1,0 м поверхні. Якщо менше, ризикуєте отримати опік, а якщо більше – місце на столі буде використовуватися нераціонально.
- Розташуйте мийку в 0,4-0,6 м від стіни збоку, щоб на неї не потрапляли бризки. Також не забудьте врахувати ширину самої кухонної раковини, що стане в нагоді для подальших розрахунків.
Далі слід скласти рекомендовані зазори і ширину всіх зон, а суму відняти від загальної довжини стіни, де будуть встановлені стільниця, варильна поверхня і мийка. Цифра, яка вийшла – це і є максимально допустима ширина вашої варильної поверхні.
Відносно форм, то інтегровані плити залишають далеко позаду всі інші варіанти. Вони бувають багатокутні, округлені по типу бумеранга, встановлюються в кутку кухні або витягуються в лінію. Склокерамічні рішення є білі і в кольорі, що стосується чорних поверхонь, то на них сильніше помітні частинки пилу. Тому такі плити доведеться мити частіше. Проте, це куди легше, ніж чистити емаль.
Додаткові функції
Визначаючись, яку варильну поверхню вибрати, слід звернути увагу і на її додаткові характеристики.
- Газ контроль. Блокує подачу газу, якщо на конфорці згасло полум’я.
- Захист від дітей. Спеціальне блокування панелі (кнопка) гарантує безпечну експлуатацію приладу.
- Електропідпал. Буває автоматичним (коли повертається перемикач, йде подача газу) і механічним (підпалює плиту після того, як повернути перемикач і натиснути спеціальну кнопку).
- Автоматичний перепідпал. Функція аналогічна газ контролю, тільки в такому випадку при загасанні вогню конфорка самостійно запалюється знову. У разі поломки пристрою подача газу припиняється.
- Горіння. Можливість дорогих конфігурацій варильні поверхні. Постійна підтримка полум’я зберігає температуру страв аж до подачі на стіл.
- Таймер. Використовується для контролю часу приготування. Зазвичай елемент вбудований в панель управління. Коли процес випічки, смаження закінчений, лунає звукове сповіщення.
- Індикатор нагріву.
- Об’єднання двох конфорок.
Висновки
Після того, як з’явилися варильні поверхні, місця на сучасних кухнях стало більше. Якщо в розпорядженні невелика площа кімнати, саме вбудовані плити можуть легко виконувати всі ті ж опції, що і повноцінні плити на газу або електриці. Щоб покупка приладу була вдалою, слід розрахувати всі моменти. Дуже важливо зробити вибір варильної поверхні правильно, а також вирішити, які його можливості вам потрібні, а від яких можна легко відмовитися.
Авторизуйтесь через соціальні мережі