Хлібопічка – популярний предмет на кухні, адже свіжоспечені борошняні вироби, приготовлені в домашніх умовах, набагато смачніші та корисніші, ніж куплені. Саме тому у багатьох господинь хлібопічка присутня серед іншої кухонної техніки.
Але чи знаємо ми, як правильно користуватися пристроєм? Пропонуємо ознайомитися з корисними порадами з експлуатації хлібопічки.
- Перед початком використання нового пристрою форму для тіста та лопаті необхідно промити з рідким миючим засобом за допомогою м’якої губки. Після повного висихання – змастити олією. Таким чином, ви уникнете налипання тіста на поверхню стінок і лопатей.
- Пристрій заборонено включати без завантаженого тіста. Така дія може серйозно пошкодити прилад.
- Після початку процесу випічки не можна відкривати кришку пристрою, інакше борошняний виріб не підніметься.
- Усі інгредієнти слід додавати тільки за рецептом і в правильному дозуванні. Тоді консистенція тіста буде дотримана та буханець хліба вийде пишним і смачним.
- Температура всіх використовуваних продуктів повинна бути кімнатною (виняток – якщо в рецепті вказана інша температура). Це також сприяє ідеальній випічці.
- Щоб вимити форму та лопаті хлібопічки, досить обполоснути їх водою, а якщо в нижній частині форми налипнуло тісто – ненадовго замочіть її. Не користуйтеся абразивними миючими засобами – вони можуть пошкодити антипригарне покриття.
Під час приготування виробів з борошна вам знадобляться додаткові аксесуари, без яких не обійтися.
Перед початком процесу необхідно запастися:
- ситом – просіяне борошно збагачується киснем, і ваше тісто буде ідеально пишним;
- сітчастою підставкою – на ній зручно розташувати готовий буханець хліба для охолодження. Рекомендовано використовувати саме сітчасту підставку на ніжках, адже вона забезпечує охолодження й нижній частині буханця хліба, завдяки чому запобігається утворення конденсату;
- силіконовою або дерев’яною лопаткою – з їх допомогою зручно перемішувати інгредієнти та витягувати готовий хліб, не побоюючись подряпати покриття форми;
- кухонними вагами – не завжди мірна склянка зручна для того, щоб виміряти необхідну кількість інгредієнтів. Кухонні ваги забезпечать точну вагу всіх продуктів;
- прихватками та рушником – після завершення роботи форма хлібопічки дуже
гаряча, і, щоб не обпектися, слід акуратно діставати її за допомогою прихваток (рушника).
Не завжди перший буханець хліба виходить ідеальним. Буває, проходить деякий час, перш ніж ми стаємо справжніми кулінарами, і хліб виходить таким, який нам потрібен. Ми хочемо поділитися деякими «маленькими хитрощами», які додадуть вам впевненості на кухні.
№1
Якщо ви випікаєте солодкий хліб (наприклад, кекс), частину води можна замінити фруктовим соком.
№2
Для оригінального смаку й аромату в тісто можна додати терту моркву, болгарський перець або кабачки (цукіні). При цьому варто стежити за консистенцією тіста – такі овочі виділяють багато вологи, тісто може вийти рідким. Таким же чином в тісто можна додавати насіння, цукати, горіхи, сухофрукти, кмин.
№3
Масло та інші жири слід перед додаванням нарізати маленькими шматочками. Так вони швидше та більш рівномірно змішаються з іншими інгредієнтами.
№4
Верхівку буханця можна змастити збитим яйцем і маслом за допомогою силіконового пензлика – так ви отримаєте рум’яну хрустку скоринку. Зверху можна посипати насінням або пластівцями – зовнішній вигляд хліба буде красивим і привабливим.
Що робити, якщо…
Якщо хліб погано піднімається, спробуйте:
- замінити дріжджі;
- додати більше води;
- до дріжджів необхідно додавати хоча б 1 чайну ложку цукру;
Якщо хліб виходить занадто високим:
- зменшити кількість дріжджів на 25%;
- зменшити кількість цукру;
- зменшити кількість рідини;
- переставити хлібопічку в більш прохолодне місце;
Якщо хліб не пропікся всередині:
- було додано багато рідини – наступного разу необхідно зменшити;
- перевищено кількість інгредієнтів – при наступній спробі необхідно зменшити;
- хлібопічка була в холодному місці або кришку пристрою відкривали. Наступного разу уникнути цього.
Пропонуємо вашій увазі кілька оригінальних рецептів з випікання.
Пряний томатний хліб
Інгредієнти:
Пшеничне борошно – 500 г
Томатна паста – 2 ст. л.
Сухі дріжджі – 1,5 ч.л.
Вода – 280 мл
Ріпчаста цибуля – 1 шт.
Оливкова олія – 1 ст.л.
Рослинна олія – для смаження
Цукор – 2 ст.л.
Сіль – 2 ч.л.
Базилік, орегано – по 1 ч.л.
Приготування:
Нарізати цибулю півкільцями й обсмажити на рослинній олії. Томатну пасту розвести з водою.
Завантажити форму хлібопічки: додати томатну воду, борошно, сіль, цукор, базилік і орегано, дріжджі, смажену цибулю та оливкове масло.
Встановити режим випічки «основний», вибрати колір скоринки – «середня».
Цибулевий хліб
Інгредієнти:
Борошно – 600 г
Вода – 320 мл
Дріжджі – 1.5 ч.л.
Цибуля – 1 шт
Рослинна олія – 4 ст. л.
Сіль – 2 ч.л.
Цукор – 3 ст.л.
Приготування:
Цибулю очистити, дрібно нарізати, обсмажити на олії до золотистого кольору. Змішати воду, рослинне масло, сіль, цукор і вилити у форму хлібопічки.
Зверху через сито просіяти борошно, додати дріжджі. Встановити режим випічки «основний», вибрати колір скоринки – «темна».
Програма триватиме 3 години. Після перших 40 хвилин – під час другого замісу тіста (в цей час звучить звуковий сигнал), відкрийте кришку та додайте цибулю. Розмішайте її з тістом вручну для рівномірності. Під час цих дій хлібопічку слід встановити на паузу. Після чого – знову запустити роботу обраної програми.
Після закінчення програми, готовий хліб необхідно відразу вийняти й остудити на сітчастій підставці для запобігання утворення конденсату.
Накрити рушником.
Маковий кекс
Інгредієнти:
Борошно – 150 г
Розпушувач тіста – 1 ч.л.
Дрібка солі
Цукор – 90 г
Яйця – 2 шт.
Рослинна олія – 30 мл
Молоко – 45 мл
Лимонний сік – 1 ст.л.
Мак – 50 г
Вершкове масло – для змащування форми
Приготування:
В окремій мисці змішати всі сухі інгредієнти: борошно, розпушувач і сіль.
Окремо збити за допомогою міксера (блендера) цукор і рослинну олію. Збивати до тих пір, поки маса не посвітлішає.
Додати яйця – по черзі, лимонний сік, безперервно збиваючи масу.
Форму хлібопічки змастити вершковим маслом, вилити в неї готову масу.
Встановити режим «випічка» або «кекс», тривалість – 1 година.
Готовому кексу дати охолонути на сітчастій підставці.
Смачного!
Ознайомитися з асортиментом: