Показати зміст статті
- Основні правила зберігання продуктів у холодильнику
- Зберігайте їжу у відповідних зонах
- На поличках холодильника
- У дверцятах холодильника
- Умови зберігання холодильника з No Frost
- Періодично робіть прибирання холодильника
- Чистота
- Пакуйте продукти та їжу правильно
- Готові продукти
- Роздільне зберігання
- Консервація
- Нульова камера
Ви теж присвячуєте вихідні довгим прогулянкам по супермаркетах, скуповуючи по два візки продуктів? А після приходу додому намагаєтеся помістити все в холодильник, щоб не пропало? При цьому вся їжа не з’їдається, щось псується і це «щось» доводиться викидати. І так щотижня. Щоб уникнути такого сценарію, у статті розповідаємо, як правильно зберігати продукти в холодильнику.
Основні правила зберігання продуктів у холодильнику
Правило номер два — не класти до холодильника все, що купили. По-перше, холодильний апарат розрахований на певну потужність і не зможе постійно впоратися з великим навантаженням. По-друге, є продукти, що довго зберігаються без холодильника. Серед них:
- огірки, помідори, «синенькі» – багато вологи;
- цукіні, гарбуз, картопля – швидко гниють за низьких температур;
- хліб – сильно вбирає запахи;
- шоколад – утворюється білий наліт;
- консерви та консервація;
- оливкова олія;
- цибуля, часник;
- варення, мед;
- банани;
- екзотичні фрукти.
Третє золоте правило – це температурний режим. Дотримуйтесь його в межах норми (2-3 ℃). Якщо у холодильнику замерзають продукти, перевірте налаштування та виставте їх на автоматичні.
Це три основні базові правила. Далі ви дізнаєтеся докладніше, як зберігати продукти в холодильнику.
Зберігайте їжу у відповідних зонах
У більшості холодильників є спеціальні контейнери для риби та м’яса, фруктів та овочів. Розподіляти продукти безпосередньо по поличках потрібно, щоб холодильник не перегрівався. Це допоможе зберегти його продуктивність та тримати температурний режим у балансі.
На поличках холодильника
Для кожного продукту, який має бути в холодильнику, передбачено своє місце:
верхня полиця – для ковбас, копченостей, готової їжі, салатів, відкритих консервів, випічки, напівфабрикатів;
полиці посередині – для сиру, йогурту, сметани, молока, вершкового масла, м’яса, морепродуктів;
нижня полиця та ящики – для овочів, фруктів та ягід.
У дверцятах холодильника
Дверцята – найтепліше місце в холодильнику. До того ж вони чутливі до перепадів температури, які ми створюємо, коли її відкриваємо. Зважаючи на ці моменти, на дверцятах слід залишати продукти з тривалим терміном зберігання. До них належать кетчупи, соуси, спеції, напої, лікарські препарати.
Часто використовують дверцята для зберігання яєць. Але це помилкова дія. Через різницю температур при відкриванні-закриванні яйця швидко псуються. Їх можна залишити зовні у сухому місці подалі від сонячних променів.
Умови зберігання холодильника з No Frost
Періодично робіть прибирання холодильника
Насамперед подбайте про обладнання та не перевантажуйте холодильник. Якщо він переповнений, то можуть виникнути проблеми з циркуляцією повітря та розподілом холоду. За можливості купуйте продукти в міру вживання, щоб у холодильнику залишалося повітря між ними. Пам’ятайте про продуктове «сусідство»: зберігайте поряд один з одним схожу їжу — і завжди в одному місці.
Порада. Скорочуйте час відчинених дверей, щоб не втрачати температуру.
Чистота
Чистота – запорука здорової їжі. У брудному просторі швидко з’являються мікроби та бактерії, які проникають та псують продукти харчування. Тому регулярно прибирайте в холодильнику, щоб уникати отруєнь і зберігати продукти свіжими довше. Ось кілька рекомендацій для підтримання чистоти:
- Залишайте їжу в чистих контейнерах – вони допомагають уникати забруднення та протоку продуктів.
- Розмістіть судочок з м’ясом на нижню полицю – це допоможе позбавитися протікання.
- Розстеліть паперові серветки або газети під ящиками для фруктів та овочів – це збереже холодильник від зайвого бруду.
- Розпаковуйте фрукти та овочі — у своїй товарній упаковці вони швидше псуються.
- Раз на місяць діставайте знімні полиці та залишайте їх у теплій воді з мийним засобом – термообробка знезаражує.
- Мийте липкі банки – уникайте джерел бактерій та мікроорганізмів.
Окрім збереження чистоти, щотижня перевіряйте термін придатності продуктів. Ви розумітимете, що краще з’їсти якнайшвидше, а що вже зовсім неїстівне.
Також для підтримання нормальної роботи холодильника своєчасно розморожуйте його.
Пакуйте продукти та їжу правильно
- Звільніть продукти від зберігання в целофанових пакетах – в них швидко з’являється конденсат і розмножуються бактерії.
- Копченості, сири, ковбаси та випічку загортайте в пергаментний папір — у ньому їжа «дихатиме».
- Нарізки, закуски, котлети та рибу пакуйте у фольгу – в ній продукти будуть герметичні та не втратять вологу.
- Молоко, куплене у пакеті або пластиковій пляшці, вдома переливайте у скляну.
- Свіжу зелень кладіть у банку або ставте на полицю у склянку з водою.
Готові продукти
Запам’ятайте важливе правило для справного холодильника: не поміщайте в нього щойно зняту з гарячої плити їжу. Готову їжу потрібно остудити до кімнатної температури, перш ніж поміщати її в холодильник. Гаряче підвищує вологість всередині обладнання та може призвести до його виходу з ладу.
Наступний крок є важливим для вашого здоров’я. Йдеться про термін заощадження різних готових продуктів. Наведені нижче терміни придатності актуальні для зберігання страв у герметичній оболонці за температури до 4°C.
Молочні продукти:
- свіже молоко – до 1,5 діб, кип’ячене – не більше 3;
- кисломолочні вироби – до 36 годин;
- сметана – до 72 годин;
- сир та олія – не більше 15 діб.
М’ясо:
- охолоджене м’ясо за нормальної температури 0–8℃ — до 5 діб;
- м’ясо у морозилці зберігається до одного року, але після розморожування слід приготувати його за 24 години;
- після розморожування не можна заморожувати м’ясо знову;
м’ясо потребує герметичної упаковки, оскільки вбирає запахи.
Овочі та фрукти:
- зберігайте їх окремо один від одного, щоб уникати появи конденсату;
- цитрусові мають бути відокремлені від усіх;
- мийте ягоди лише перед вживанням;
- капусту загортайте в харчову плівку;
- огірки зберігайте у відкритому пакеті;
- картопля, помідори, цибуля і часник взагалі не потребують холодильника.
Загалом готову їжу рекомендується зберігати у скляній ємності чи багаторазових зіп-пакетах.
Роздільне зберігання
Для грамотного розміщення продуктів є навіть сан-епід норми. Дотримуйтесь хоча б деяких правил товарного сусідства та покращуйте якість споживання. Під забороною:
- Зберігання поряд замороженого та охолодженого.
- Зберігання сухих та вологих страв у безпосередній близькості.
- Спільне зберігання продуктів, що поглинають запахи (сорбентів) і віддають запахи (сорбатів).
- Спільне зберігання приготовленої їжі та сирого м’яса/риби.
Намагайтеся тримати продукти за категоріями: гастрономія, випічка, бакалія, м’ясо та інше.
Консервація
На окрему увагу заслуговують домашні закрутки — найкращі друзі для здорового харчування довгою та холодною зимою. Дотримуйтесь загальних правил зберігання консервації та забезпечте себе смачною їжею весь рік.
Овочева консервація, яка готувалась в умовах термообробки, може зберігатись при температурі до 20℃. Допустима температура для зберігання квашених овочів та солінь — 0–4℃. М’ясні та рибні консерви, гриби та інші схожі продукти найкраще зберігаються за температури від 3 до 8 ℃.
Абсолютно вся консервація повинна зберігатись за температури вище за нуль. Якщо в місці зберігання занадто холодно, продукти всередині замерзнуть, а сама банка може тріснути через збільшення об’єму консервованої рідини.
Харчуватися з банки, що тріснула, небезпечно для здоров’я. По-перше, в їжі можуть виявитися дрібні уламки. Не всі з них можна помітити оком, але вони точно подіють після потрапляння в організм. По-друге, через порушення герметичності в їжу потрапляють всілякі бактерії, які теж можуть мати негативні наслідки на ШКТ. Загалом, якщо консервація тріснула – викидайте банку з вмістом.
Нульова камера
Холодильники з нульовою камерою спрощують процес зберігання та вживання їжі. Нульова камера – це так звана зона свіжості, що забезпечує триваліший період зберігання завдяки температурі від -1 до 3 ℃ і заявленій вологості.
Вона призначена для свіжого та охолодженого м’яса, птиці, риби, «молочки», ковбас, зелені, овочів та фруктів.
Бувають холодильники з однією та двома зонами свіжості. У моделях з однією нульовою камерою підтримується вологість 50–55%. Зона насамперед розрахована на зберігання молока, м’яса, ковбас та інших продуктів тваринного походження. Моделі з двома камерами містять одну з вологістю до 55%, а другу — 90–95%, призначену для фруктів, овочів та зелені. Зазвичай, перша камера за розмірами більша за другу.
Сподіваємось, стаття була корисною для вас. Зберігайте продукти правильно – бережіть себе та холодильник!