Панкейк: рецепт з бананом на кефірі

Показати зміст статті

  1. Інгредієнти
  2. Приготування
  3. Етап 1
  4. Етап 2
  5. Етап 3
  6. Етап 4
  7. Етап 5
  8. Поради до страви
  9. Калорійність та харчова цінність страви

Панкейк – рецепт американської випічки, головними особливостями якої є відсутність дріжджів у тесті. Випікають обов’язково на знежиреній сковороді, що відрізняє цю страву від традиційних для української кухні оладок та млинців. Пишність і легкість досягаються завдяки збитим яєчним білкам і різним розпушувачам для тіста. Готові панкейки за своєю структурою та технологією приготування більше нагадують бісквіт.

Інгредієнти

Класичний панкейк випікають на основі молока. Удосконалення рецепта дозволяє використовувати кефір та сироватку. Пропонуємо до вашої уваги простий рецепт панкейків з бананом на кефірі.

Необхідні інгредієнти:

  • Борошно – 1 стакан.
  • Цукор – 1 ст. ложка.
  • Розпушувач або харчова сода – 1 ч. ложка.
  • Кефір – 1 стакан.
  • Яйця – 1 шт.
  • Вершкове масло – 50 г.
  • Мускатний горіх – на кінчику ножа – не обов’язково.
  • Кориця мелена – 0,5 ч. л. – не обов’язково.
  • Банан – 1 шт.
  • Сіль – щіпка.

Додавання в тісто прянощів та фруктів успішно доповнює смак страви – мускатний горіх, кориця, банан, полуниця тощо. Банан можна замінити полуницею, персиком чи манго. Корицю та мускатний горіх додають відповідно до особистих смакових уподобань.

Приготування

Процес приготування смачних та пишних панкейків забере 10 хвилин часу та потребує мінімум зусиль. Етапи приготування страви.

Етап 1

У глибокій посудині з’єднайте сухі інгредієнти – борошно, цукор, сіль, мускатний горіх, кориця, розпушувач. Ретельно все перемішайте. Рецепт бананового панкейка передбачає, що чим одноріднішою буде маса, тим смачнішим і ніжнішим виявиться десерт.

Етап 2

Зробіть бананове пюре за допомогою вилки або товкача. Бажано використовувати стиглий або перестиглий банан – зелений фрукт має легку терпкість.

Етап 3

В окремий посуд вбийте яйце, додайте кефір, розтоплене вершкове масло та бананове пюре. Віночком все перемішайте в однорідну масу.

Етап 4

У суміш кефіру поступово вводьте борошно з прянощами, постійно помішуйте. Тісто готове.

Етап 5

На розігріту сковороду наливайте тісто – половину стандартного половника для однієї штуки. Випікати необхідно на середньому вогні – панкейки добре пропікаються, і сковорода не горітиме.
Цей рецепт панкейків на кефірі – чудовий варіант для сніданку. Готову страву доповнюють різними сиропами – медовим, кленовим, полуничним. Не будуть зайвими сметана, згущене молоко та свіжі фрукти.

Поради до страви

Професійні кухарі діляться секретами приготування панкейків:

  1. Тривале вимішування інгредієнтів призведе до утворення клейковини у тісті – панкейки будуть плоскими та щільними.
  2. У приготуванні тіста для панкейків заборонено використовувати міксер. Швидкі механічні рухи міксера активують роботу розпушувача до процесу випікання – млинці виходять «гумовими», а не пишними.
  3. Уникнути підгоряння випічки на знежиреній сковороді допоможе зменшення вогню на конфорці.
  4. Змащена сковорода для панкейків призводить до утворення твердої скоринки на поверхні панкейків.
  5. Надати більшої пишності оладкам допоможе збитий яєчний білок до білої пишної маси – вводити в тісто в останню чергу, акуратно помішувати при цьому.

Ці знання допоможуть отримати високоякісну страву за будь-яким рецептом панкейків.

Калорійність та харчова цінність страви

Калорійність панкейків на 100 г готового продукту в залежності від основи приготування тіста:

  • На молоці – 175 ккал.
  • На кефірі – 232 ккал.
  • На сироватці – 158 ккал.

Харчова цінність панкейків полягає у вмісті великої кількості протеїнів, вітамінів групи В та корисних макро- та мікроелементів – калій, кальцій, магній, фосфор, які служать для підтримки імунітету, зростання м’язів, нормалізації роботи серцево-судинної системи, синтезу енергії.

Панкейки – поживна та корисна страва. Готуйте із задоволенням та користю!