Показати зміст статті
Лазанья – італійська страва на основі тонких листів тіста з прошарком м’яса та овочів. Неповторний смак страві надають соус бешамель, спеції та прянощі в начинці. Еластичність та м’якість коржів досягається завдяки правильній технології приготування тіста.
Складові
Пропонуємо простий рецепт лазаньї з фаршем. Для приготування потрібні такі інгредієнти:
Для тіста
- Борошно, бажано твердих сортів – 400 г.
- Яйця – 3 шт.
- Сіль – 1 ч. ложка
- Рослинна олія – 1 ст. ложки.
Для начинки
- Фарш з будь-якого м’яса – 800 г.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Помідор – 2 шт.
- Томатна паста – 2 ст. ложки.
- Сир – 100 г.
- Часник – 2 зуб.
- Рослинна олія – 1 ст. ложки.
Для соусу
- Вершкове масло – 50 г.
- Молоко – 600 мл.
- Борошно – 5 ст. ложок.
- Перець запашний – на смак.
Етапи приготування
Процес приготування є досить трудомістким, але смакові якості страви повністю виправдають ваші зусилля.
Крок 1 – готуємо тісто
- У глибокий посуд насипте борошно гіркою, зробіть у ньому поглиблення.
- Вбийте яйця, додайте сіль та олію. Щоб надати колір суміші, додайте перебитий у блендері шпинат чи іншу зелень.
- Замісити тісто. Вимішувати необхідно доти, поки суміш не перестане прилипати до рук. Якщо масу потрібно зробити трохи рідкішою, додайте води.
- Дайте тісту «відпочити» 30 хвилин. Накрийте його харчовою плівкою.
- Розділіть тісто на рівні частини. У рецепті класичної лазаньї 8 шарів. У вас вийде більше або менше залежно від розміру форми для випікання.
- Розкатайте кожен шматочок тіста до товщини 1–1,5 мм. Надайте акуратну форму кожному листу.
Готові листи можна використовувати одразу у приготуванні страви. Але куплені або засушені листи перед застосуванням необхідно проварити близько 2 хвилин.
Крок 2 – готуємо начинку
- Попередньо промийте та очистіть необхідні продукти.
- Дрібно нарізану цибулю відправте на розігріту сковороду з олією, протоміть. Додайте фарш і протушкуйте з цибулею близько 5 хвилин, постійно помішуюйте.
- Дрібно нарізані помідори, подрібнений часник, томатну пасту відправте до фаршу, посоліть до смаку, протушкуйте на середньому вогні близько 10 хвилин.
Крок 3 – готуємо соус
- Розтопіть вершкове масло в антипригарному посуді.
- Додайте борошно в масло, при цьому не припиняйте помішування.
- Повільно вливайте молоко в сотейник, обов’язково помішуюйте – соус вийде без грудочок і не чіплятиметься до дна посуду. Зніміть з вогню та остудіть соус.
Основні етапи приготування закінчено. Необхідно сформувати лазанью:
- Змастіть форму для випікання олією або застеліть пергаментним папером. Обов’язково дно деки змастіть приготованим соусом – нижній шар лазаньї буде м’яким та еластичним, як і решта.
- Помістіть один лист готового тіста на дно форми та промажте соусом.
- На промазаний шар викладіть частину фаршу та посипте твердим сиром.
- Сформований шар знову полийте соусом. Процедуру необхідно повторювати за аналогією з кожним шаром тіста. Верхній шар лазаньї необхідно добре просочити соусом та щедро посипати твердим сиром.
- Поставте сформовану страву в розігріту духовку до 220 градусів на 30 хвилин.
Індикатором готовності страви є золотиста скоринка, що утворилася, і неповторний запах на кухні.
Поради до рецепта
Професійні кухарі діляться секретами приготування лазаньї:
- Надати коржам м’якості та еластичності допоможе щедре просочення соусом.
- У фарш можна додавати різні спеції та трави відповідно до особистих смакових уподобань.
- Обов’язково після випікання дайте настоятися страві близько 20 хвилин. Розрізання лазаньї на шматки відразу після випікання може спровокувати розпад сформованих шарів.
- При додаванні в начинку різних овочів обов’язково обсмажте їх для випаровування зайвої вологи.
Ці поради допоможуть приготувати смачну страву за рецептом домашньої лазаньї.
Калорійність продуктів у складі страви
Калорійність лазаньї залежить від інгредієнтів та їх кількості.
Розрахована калорійність основних складових рецепта лазаньї:
- Борошно твердих сортів – 331 ккал.
- Яйце – 155 ккал.
- Рослинна олія – 884 ккал.
- Фарш курячий – 237 ккал.
- Фарш свинячий – 263 ккал.
- Фарш яловичий – 332 ккал.
- Помідор – 18 ккал.
- Цибуля ріпчаста – 40 ккал.
- Часник – 143 ккал.
- Томатна паста – 82 ккал.
- Молоко – 42 ккал.
- Сир твердий – 349 ккал.
- Олія вершкова – 717 ккал.
Калорійність фаршу залежить від жирності та походження м’яса, що використовується. Крім твердого сиру використовують пармезан чи чеддер. На приготування цієї незабутньої страви піде близько двох годин.
Смачного!