Показати зміст статті
У цій статті ми детально розповімо, що таке нут, як готувати ці боби в каструлі, мультиварці та на сковорідці. А насамкінець ви дізнаєтеся простий і швидкий рецепт фалафеля — однієї з найпопулярніших страв із нуту.
Що таке нут?
Нут (інші назви — турецький, баранячий, волоський горох) — це трав’яниста рослина із сімейства бобових із приємним горіховим присмаком. Його кладуть у супи й салати, готують як самостійний гарнір, а також роблять різноманітні закуски — наприклад, фалафель і хумус.
Нут: користь і як готувати
Боби містять багато білка і клітковини, тому вони ситні та при цьому корисні, оскільки доброчинно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту. Найчастіше їх варять, і вже після додають у різні страви. Час приготування залежить від кулінарних цілей: для хумусу потрібні розварені боби, а для салатів і плову — твердіші. Відповідно, у першому випадку слід варити мінімум 2 години, а в другому — годину. Перед приготуванням рекомендується замочувати горошини на 4-12 годин.
Деякі кухарі, відповідаючи на запитання, як готувати нут швидко, радять під час замочування додавати у воду одну четверту чайної ложки соди з розрахунку на 1 кг бобів і 4 л води.
Як варити нут у каструлі?
- Висипте горошини в глибоку місткість, переберіть, замочіть у воді на 4-6 годин.
- Ретельно промийте проточною водою, потім перекладіть у каструлю.
- Налийте воду з розрахунку 1 л на 250 г бобів.
- Поставте на плиту і доведіть до кипіння.
- Зніміть піну, що з’явилася, і закрийте каструлю кришкою.
- Варіть на повільному вогні 60-120 хвилин, залежно від бажаної консистенції готової страви. Перед тим, як зняти з плити, додайте сіль до смаку.
- Остуджуйте горошини в солоному бульйоні — так вони стануть більш соковитими.
Перед подачею у вигляді гарніру можна додати олію і посипати дрібно порубаною зеленню.
Як варити нут у мультиварці?
Багато користувачів цікавляться, як готувати горох нут у мультиварці.
Це нескладно:
- Замочіть боби мінімум на 4 години. Потім промийте і покладіть у чашу.
- Залийте горошини теплою водою так, щоб вона була вищою за них на 3 см.
- Для аромату можна додати пару лаврових листків.
- Увімкніть програму «Тушкування» на годину або півтори, залежно від розміру горошин.
Коли боби стануть м’якими, вони готові. Солити страву слід у самому кінці, приблизно за 5 хв до готовності.
Як посмажити нут?
Це також нескладно:
- Замочіть боби на 10-12 годин у воді.
- Ретельно просушіть усі горошини — тоді готовий нут вийде максимально хрустким.
- Розігрійте сковорідку, влийте 2-3 ст. л. рослинної олії, всипте нут.
- Смажте 15-20 хвилин, періодично помішуючи та пробуючи зерна на смак.
Наприкінці для смаку можна додати 1-1,5 ч. л. солі й таку саму кількість спецій — карі, мелений імбир, сушений часник, червоний мелений перець.
Що можна приготувати з нуту?
Фалафель
Інгредієнти:
- відварений нут — 500 г;
- м’якуш білого хліба — 150 г;
- часник — 3 зубчики;
- петрушка — пучок;
- ріпчаста цибуля — 1 шт;
- рослинна олія — 200 мл;
- сіль, зіра та чорний мелений перець — на свій смак.
Спосіб приготування:
- Очистьте цибулю та часник. Помийте петрушку. Усе поріжте.
- Збийте блендером усі інгредієнти.
- Додайте приправи.
- З отриманої суміші сформуйте невеликі колобки.
- Обсмажте у великій кількості олії.
Подавайте фалафель теплим.