Як готувати нут: смачні рецепти

Показати зміст статті

  1. Що таке нут?
  2. Нут: користь і як готувати
  3. Як варити нут у каструлі?
  4. Перед подачею у вигляді гарніру можна додати олію і посипати дрібно порубаною зеленню. Як варити нут у мультиварці?
  5. Як посмажити нут?
  6. Що можна приготувати з нуту?
  7. Фалафель

У цій статті ми детально розповімо, що таке нут, як готувати ці боби в каструлі, мультиварці та на сковорідці. А насамкінець ви дізнаєтеся простий і швидкий рецепт фалафеля — однієї з найпопулярніших страв із нуту.

Що таке нут?

Нут (інші назви — турецький, баранячий, волоський горох) — це трав’яниста рослина із сімейства бобових із приємним горіховим присмаком. Його кладуть у супи й салати, готують як самостійний гарнір, а також роблять різноманітні закуски — наприклад, фалафель і хумус.

Нут: користь і як готувати

Боби містять багато білка і клітковини, тому вони ситні та при цьому корисні, оскільки доброчинно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту. Найчастіше їх варять, і вже після додають у різні страви. Час приготування залежить від кулінарних цілей: для хумусу потрібні розварені боби, а для салатів і плову — твердіші. Відповідно, у першому випадку слід варити мінімум 2 години, а в другому — годину. Перед приготуванням рекомендується замочувати горошини на 4-12 годин.
Деякі кухарі, відповідаючи на запитання, як готувати нут швидко, радять під час замочування додавати у воду одну четверту чайної ложки соди з розрахунку на 1 кг бобів і 4 л води.

Як варити нут у каструлі?

  1. Висипте горошини в глибоку місткість, переберіть, замочіть у воді на 4-6 годин.
  2. Ретельно промийте проточною водою, потім перекладіть у каструлю.
  3. Налийте воду з розрахунку 1 л на 250 г бобів.
  4. Поставте на плиту і доведіть до кипіння.
  5. Зніміть піну, що з’явилася, і закрийте каструлю кришкою.
  6. Варіть на повільному вогні 60-120 хвилин, залежно від бажаної консистенції готової страви. Перед тим, як зняти з плити, додайте сіль до смаку.
  7. Остуджуйте горошини в солоному бульйоні — так вони стануть більш соковитими.

Перед подачею у вигляді гарніру можна додати олію і посипати дрібно порубаною зеленню.
Як варити нут у мультиварці?

Багато користувачів цікавляться, як готувати горох нут у мультиварці.

Це нескладно:

  1. Замочіть боби мінімум на 4 години. Потім промийте і покладіть у чашу.
  2. Залийте горошини теплою водою так, щоб вона була вищою за них на 3 см.
  3. Для аромату можна додати пару лаврових листків.
  4. Увімкніть програму «Тушкування» на годину або півтори, залежно від розміру горошин.

Коли боби стануть м’якими, вони готові. Солити страву слід у самому кінці, приблизно за 5 хв до готовності.

Як посмажити нут?

Це також нескладно:

  1. Замочіть боби на 10-12 годин у воді.
  2. Ретельно просушіть усі горошини — тоді готовий нут вийде максимально хрустким.
  3. Розігрійте сковорідку, влийте 2-3 ст. л. рослинної олії, всипте нут.
  4. Смажте 15-20 хвилин, періодично помішуючи та пробуючи зерна на смак.

Наприкінці для смаку можна додати 1-1,5 ч. л. солі й таку саму кількість спецій — карі, мелений імбир, сушений часник, червоний мелений перець.

Що можна приготувати з нуту?

Фалафель

Інгредієнти:

  • відварений нут — 500 г;
  • м’якуш білого хліба — 150 г;
  • часник — 3 зубчики;
  • петрушка — пучок;
  • ріпчаста цибуля — 1 шт;
  • рослинна олія — 200 мл;
  • сіль, зіра та чорний мелений перець — на свій смак.

Спосіб приготування:

  1. Очистьте цибулю та часник. Помийте петрушку. Усе поріжте.
  2. Збийте блендером усі інгредієнти.
  3. Додайте приправи.
  4. З отриманої суміші сформуйте невеликі колобки.
  5. Обсмажте у великій кількості олії.

Подавайте фалафель теплим.
Тепер ви знаєте, що таке нут і як його готувати смачно — як складовий інгредієнт, а також як самостійну страву.