Як квасити капусту різними способами

Показати зміст статті

  1. Класичний рецепт сухої закваски
  2. Рецепт приготування
  3. Закваска з використанням розсолу
  4. Рецепт приготування
  5. Засолювання капусти в банках
  6. Рецепт приготування
  7. Засолювання капусти шматками
  8. Рецепт приготування
  9. Оригінальний рецепт соленої капусти
  10. Рецепт приготування
  11. Секрети приготування

У цій статті ми розповімо, як квасити капусту, щоб вона вийшла хрусткою і соковитою. Нижче ви знайдете описи чотирьох найпопулярніших способів приготування. А замість висновку ми підготували незвичайний старовинний рецепт із медом.

Класичний рецепт сухої закваски

Капуста сухого засолу, яку готують у власному соку, вважається найбільш корисною і смачною, оскільки зберігається природний процес бродіння.

А головне, для її приготування потрібен мінімальний набір інгредієнтів:

  • капуста;
  • 70 г моркви на кожен кг;
  • 25 г звичайної солі на кожен кг.

Для більш пікантного смаку можна додати під час засолювання в нашатковані овочі 1 ст. л. насіння кропу або кмину, а на дно місткості покласти кілька зубчиків часнику, 4-5 горошків чорного перцю або 3-4 лаврових листки.

Рецепт приготування

  1. Зніміть із качана верхнє та пошкоджене листя. Помийте та обсушіть овоч.
  2. Нашаткуйте листя смужками завдовжки по 5-7 см.
  3. Помийте, почистьте і наріжте тонкою соломкою моркву.
  4. Посипте порізаний качан сіллю і злегка перетріть, щоб він почав виділятися сік.
  5. Додайте моркву. Усе акуратно перемішайте і перекладіть утрамбовуючи в місткість — дерев’яну, емальовану або скляну.
  6. Накрийте чимось плоским і помістіть зверху вантаж — можна використовувати тарілку і трилітрову банку з водою відповідно.
  7. Залиште за кімнатної температури на 3-4 дні.
  8. Щодня по 2-3 рази відкривайте місткість і проколюйте ножем або дерев’яною паличкою. Це необхідно для випускання газу, що утворюється, він надає готовій страві гіркоти.
  9. Коли виділений сік стане світлим, процес бродіння завершено. Розпушіть і залиште на пів години, щоб прибрати різкуватий запах. Перекладіть у чисту суху банку, закрийте капроновою кришкою і приберіть у холодильник.

Готову страву можна полити олією, прикрасити ягодами журавлини або калини. Якщо кислота занадто виражена, пом’якшити її можна за допомогою невеликої кількості цукру.

Закваска з використанням розсолу

Це другий за популярністю рецепт, дуже бюджетний і швидкий у реалізації.

Інгредієнти:

  • 2-2,5 кг білокачанної капусти;
  • 2 шт моркви середнього розміру;
  • кілька горошин чорного перцю;
  • 3-4 лаврові листки;
  • 1,5 л кип’яченої води;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 2 ст. л. солі.

Рецепт приготування

  1. Закип’ятіть воду. Додайте в неї сіль і цукор. Дайте розсолу охолонути.
  2. Очистьте качани від верхнього листя, нашаткуйте смужками.
    Помийте, почистьте і поріжте соломкою моркву.
  3. Перемішайте овочі, помістіть їх у місткість, щільно утрамбовуючи. Між шарами покладіть горошки перцю та лаврове листя.
  4. Залийте все розсолом кімнатної температури.
  5. Щільно закрийте місткість і залиште на столі на 3 дні.
  6. Щодня протикайте закваску, щоб випустити гази, що утворилися в процесі бродіння.
  7. Коли страва буде готова, зберігайте її в холодильнику.
  8. Такий рецепт добре підходить для приготування салатів (наприклад, вінегрету), перших страв і пирогів.

Засолювання капусти в банках

Рецепт як квасити капусту в банці шукають ті, хто хоче ласувати хрустким листям усю зиму.

Інгредієнти:

  • 2,5-3 кг капусти;
  • 300-350 г моркви;
  • 1 головка часнику;
  • 1 л води;
  • 6 ст. л. цукру;
  • 2 ст. л. солі;
  • 170 мл столового оцту;
  • 100 мл рослинної олії.

Рецепт приготування

  1. У закипілу воду додайте сіль, цукор, оцет і олію, усе перемішайте.
  2. Помийте, обсушіть і наріжте качани невеликими шматками.
    Моркву почистьте і натріть на тертці.
  3. Подрібніть очищені зубчики часнику — ножем або пресом.
  4. У ретельно вимиті та простерилізовані банки потрібного об’єму щільно покладіть капусту, пересипаючи шари морквою і часником.
  5. Залийте розсолом і закоркуйте кришками.
  6. Приберіть соління в прохолодне приміщення.Після розкупорювання банки закривайте її капроновою кришкою і зберігайте в холодильнику 2-3 дні.

Засолювання капусти шматками

Таку страву також називають пелюсткою. І ось, як правильно квасити капусту, яка в готовому вигляді нагадує пелюстки квітів через насичений рожевий колір.

Інгредієнти:

  • 1-1,5 кг капусти;
  • 1 морква;
  • 1 буряк;
  • головка часнику;
  • 1,5 л води;
  • 3 ст. л. солі;
  • 1 склянка цукру;
  • 150 мл столового оцту;
  • 6 ст. л. рослинної олії.

Рецепт приготування

  1. Закип’ятіть воду, додайте сіль, цукор і оцет. Після повторного закипання зніміть маринад з вогню і дайте трохи охолонути.
  2. Помийте, злегка обсушіть і наріжте качани великими квадратами, акуратно розшаруйте їх. Можна взяти два маленьких качани та розрізати їх на 4 частини.
  3. Почистьте і нашаткуйте соломкою моркву і буряк.
  4. Наріжте тонкими пластинками очищені зубчики часнику.
  5. Викладіть шматки в суху чисту банку, пересипаючи морквою, буряком і часником. Щільно утрамбуйте.
  6. Влийте олію, а потім маринад.
  7. Закрийте банку капроновою кришкою і дайте охолонути за кімнатної температури.
  8. Поставте в холодильник на 7-8 годин.

Це чудовий варіант святкової закуски під гарячі страви та як самостійне частування.

Оригінальний рецепт соленої капусти

Цей рецепт вважається одним із найстаровинніших і дає змогу отримати максимально корисну страву з оригінальним присмаком.

Інгредієнти:

  • 1 кг білокачанної капусти;
  • 2 шт. середніх морквин;
  • 1 л води;
  • 2 ст. л. солі;
  • 2 ст. л. рідкого меду.

Рецепт приготування

  1. Помийте і нашаткуйте качани невеликими скибочками або соломкою.
  2. Почистьте моркву і натріть на великій тертці.
  3. Перемішайте овочі та щільно утрамбуйте їх у трилітрову банку.
  4. У центрі зробіть дерев’яною паличкою отвір. Засипте в нього сіль і влийте мед.
  5. Закип’ятіть воду, дайте їй охолонути 10 хв, а потім влийте в банку з овочами.
  6. Закрийте кришкою, залиште за кімнатної температури на добу. Потім відкрийте і проколіть паличкою, щоб випустити гази. Робіть так ще 2 дні.
  7. Коли страва буде готова, зберігайте її під закритою кришкою в холодильнику.

Мед не надає капусті солодкості — він нейтралізує зайву кислоту. Але при цьому не розм’якшує овоч, на відміну від цукру, тим самим дозволяючи зберегти хрусткі властивості ласощів.

Секрети приготування

  1. Вибирайте капусту пізніх сортів. Віддавайте перевагу великим качанам зі світлим соковитим листям.
  2. Щільно утрамбовуйте овоч або повністю заливайте його розсолом, щоб у місткості була мінімальна кількість кисню.
  3. Оптимальний температурний режим бродіння — +17-22 градуси. Готову страву слід зберігати тільки в холодильнику.

Тепер ви знаєте, як квасити капусту в домашніх умовах: у розсолі та без, у каструлі та банці, на зиму та на будь-яке свято за кілька днів. Обирайте рецепт, який вам до душі, і тіште родину корисною та смачною стравою.