Як варити рис у каструлі: покрокове приготування

Показати зміст статті

  1. Інгредієнти
  2. Покрокове приготування
  3. Крок 1
  4. Крок 2
  5. Крок 3
  6. Крок 4
  7. Поради до рецепта

У цій статті ми розповімо, як правильно варити рис, щоб він виходив розсипчастим, в міру солоним і дуже смачним. Як бонус ви дізнаєтеся чотири секрети приготування рисової каші на гарнір.

Інгредієнти

Вам будуть потрібні:

  • рис;
  • вода;
  • сіль із розрахунку 0,5 чайної ложки на склянку крупи.

Щоб каша вийшла ароматнішою, можна додати в неї приправу — карі, шафран, кмин, зіру, гвоздику, суміш трав. Для максимально насиченого смаку рекомендується класти спеції за 5 хвилин до готовності страви.

Покрокове приготування

Насамперед відповімо на запитання, як варити рис — пропорції води та крупи. «Золотий стандарт» два до одного в цьому випадку не працює, оскільки кількість рідини залежить від сорту рису:

  • довгозернистий — 1,5-2 склянки;
  • круглозернистий і коричневий — 2,5-3;
  • пропарений — 2;
  • дикий — 3,5.

Рекомендуємо читати інструкцію на пакуванні, де вказано оптимальний об’єм рідини з урахуванням особливостей виду крупи та способу її обробки.

Крок 1

Ось як вариться рис, щоб він був розсипчастим: перед приготуванням крупа ретельно промивається холодною водою. Це дає змогу прибрати сліди рисового борошна — крохмаль, який впливає на клейкість готової страви.

Промивайте сім-дев’ять разів, щоб у результаті вода стала прозорою. Можна висипати рис у дрібне сито і підставити під увімкнений кран. Або залити водою в тарілці, дати постояти, потім злити рідину й налити знову. Так зробити кілька разів.

Крок 2

Налийте в каструлю потрібну кількість води й доведіть її до кипіння. Посоліть. Всипте кашу й одразу перемішайте, щоб вона не прилипла до дна. Коли знову почне закипати, зробіть вогонь мінімальним і закрийте каструлю кришкою.

Відповідаючи на запитання, як варити рис, досвідчені кулінари радять брати каструлю з товстим дном, оскільки в такому посуді температура розподіляється більш рівномірно.

Крок 3

Варіть до готовності, не перемішуючи та не піднімаючи кришку.

Час приготування також залежить від типу рису:

  • пропарений — 20-25 хвилин;
  • білий — 15-20;
  • коричневий і дикий — мінімум 35.

Крок 4

Коли каша готова, вимкніть вогонь і дайте страві постояти 7-10 хвилин, не відкриваючи кришку.

Покладіть вершкове масло. За бажанням посипте дрібно посіченою зеленню і подавайте на стіл.

Поради до рецепта

Деякі кухарі радять просіювати, а не промивати, щоб не порушувалася потрібна пропорція крупи та рідини. Якщо ж вам більше до вподоби другий варіант, для отримання більш розсипчастої каші дайте зерняткам трохи висохнути, але без нагрівання. А вже після засипайте в окріп.

Скоротити час приготування майже вдвічі можна, якщо на пів години замочити крупу в холодній воді. Але після цього треба на 10-15% зменшити кількість рідини, необхідної для варіння.

Коли каша готова, перемішуйте її не ложкою, а паличкою.
Якщо немає можливості варити крупу, можна залити її окропом у потрібній пропорції, укутати каструлю рушниками й залишити на 3-4 години.

Тепер ви знаєте, як варити рис у каструлі, щоб він вийшов смачним і розсипчастим. Така каша добре підходить як гарнір до м’яса та риби, а також для приготування різноманітних салатів.