Показати зміст статті
У цій статті ми розповімо, як правильно варити рис, щоб він виходив розсипчастим, в міру солоним і дуже смачним. Як бонус ви дізнаєтеся чотири секрети приготування рисової каші на гарнір.
Інгредієнти
Вам будуть потрібні:
- рис;
- вода;
- сіль із розрахунку 0,5 чайної ложки на склянку крупи.
Щоб каша вийшла ароматнішою, можна додати в неї приправу — карі, шафран, кмин, зіру, гвоздику, суміш трав. Для максимально насиченого смаку рекомендується класти спеції за 5 хвилин до готовності страви.
Покрокове приготування
Насамперед відповімо на запитання, як варити рис — пропорції води та крупи. «Золотий стандарт» два до одного в цьому випадку не працює, оскільки кількість рідини залежить від сорту рису:
- довгозернистий — 1,5-2 склянки;
- круглозернистий і коричневий — 2,5-3;
- пропарений — 2;
- дикий — 3,5.
Рекомендуємо читати інструкцію на пакуванні, де вказано оптимальний об’єм рідини з урахуванням особливостей виду крупи та способу її обробки.
Крок 1
Ось як вариться рис, щоб він був розсипчастим: перед приготуванням крупа ретельно промивається холодною водою. Це дає змогу прибрати сліди рисового борошна — крохмаль, який впливає на клейкість готової страви.
Промивайте сім-дев’ять разів, щоб у результаті вода стала прозорою. Можна висипати рис у дрібне сито і підставити під увімкнений кран. Або залити водою в тарілці, дати постояти, потім злити рідину й налити знову. Так зробити кілька разів.
Крок 2
Налийте в каструлю потрібну кількість води й доведіть її до кипіння. Посоліть. Всипте кашу й одразу перемішайте, щоб вона не прилипла до дна. Коли знову почне закипати, зробіть вогонь мінімальним і закрийте каструлю кришкою.
Відповідаючи на запитання, як варити рис, досвідчені кулінари радять брати каструлю з товстим дном, оскільки в такому посуді температура розподіляється більш рівномірно.
Крок 3
Варіть до готовності, не перемішуючи та не піднімаючи кришку.
Час приготування також залежить від типу рису:
- пропарений — 20-25 хвилин;
- білий — 15-20;
- коричневий і дикий — мінімум 35.
Крок 4
Коли каша готова, вимкніть вогонь і дайте страві постояти 7-10 хвилин, не відкриваючи кришку.
Покладіть вершкове масло. За бажанням посипте дрібно посіченою зеленню і подавайте на стіл.
Поради до рецепта
Деякі кухарі радять просіювати, а не промивати, щоб не порушувалася потрібна пропорція крупи та рідини. Якщо ж вам більше до вподоби другий варіант, для отримання більш розсипчастої каші дайте зерняткам трохи висохнути, але без нагрівання. А вже після засипайте в окріп.
Скоротити час приготування майже вдвічі можна, якщо на пів години замочити крупу в холодній воді. Але після цього треба на 10-15% зменшити кількість рідини, необхідної для варіння.
Коли каша готова, перемішуйте її не ложкою, а паличкою.
Якщо немає можливості варити крупу, можна залити її окропом у потрібній пропорції, укутати каструлю рушниками й залишити на 3-4 години.
Тепер ви знаєте, як варити рис у каструлі, щоб він вийшов смачним і розсипчастим. Така каша добре підходить як гарнір до м’яса та риби, а також для приготування різноманітних салатів.