Показати зміст статті
У цій статті ми розповімо, як квасити капусту, щоб вона вийшла хрусткою і соковитою. Нижче ви знайдете описи чотирьох найпопулярніших способів приготування. А замість висновку ми підготували незвичайний старовинний рецепт із медом.
Класичний рецепт сухої закваски
Капуста сухого засолу, яку готують у власному соку, вважається найбільш корисною і смачною, оскільки зберігається природний процес бродіння.
А головне, для її приготування потрібен мінімальний набір інгредієнтів:
- капуста;
- 70 г моркви на кожен кг;
- 25 г звичайної солі на кожен кг.
Для більш пікантного смаку можна додати під час засолювання в нашатковані овочі 1 ст. л. насіння кропу або кмину, а на дно місткості покласти кілька зубчиків часнику, 4-5 горошків чорного перцю або 3-4 лаврових листки.
Рецепт приготування
- Зніміть із качана верхнє та пошкоджене листя. Помийте та обсушіть овоч.
- Нашаткуйте листя смужками завдовжки по 5-7 см.
- Помийте, почистьте і наріжте тонкою соломкою моркву.
- Посипте порізаний качан сіллю і злегка перетріть, щоб він почав виділятися сік.
- Додайте моркву. Усе акуратно перемішайте і перекладіть утрамбовуючи в місткість — дерев’яну, емальовану або скляну.
- Накрийте чимось плоским і помістіть зверху вантаж — можна використовувати тарілку і трилітрову банку з водою відповідно.
- Залиште за кімнатної температури на 3-4 дні.
- Щодня по 2-3 рази відкривайте місткість і проколюйте ножем або дерев’яною паличкою. Це необхідно для випускання газу, що утворюється, він надає готовій страві гіркоти.
- Коли виділений сік стане світлим, процес бродіння завершено. Розпушіть і залиште на пів години, щоб прибрати різкуватий запах. Перекладіть у чисту суху банку, закрийте капроновою кришкою і приберіть у холодильник.
Готову страву можна полити олією, прикрасити ягодами журавлини або калини. Якщо кислота занадто виражена, пом’якшити її можна за допомогою невеликої кількості цукру.
Закваска з використанням розсолу
Це другий за популярністю рецепт, дуже бюджетний і швидкий у реалізації.
Інгредієнти:
- 2-2,5 кг білокачанної капусти;
- 2 шт моркви середнього розміру;
- кілька горошин чорного перцю;
- 3-4 лаврові листки;
- 1,5 л кип’яченої води;
- 2 ст. л. цукру;
- 2 ст. л. солі.
Рецепт приготування
- Закип’ятіть воду. Додайте в неї сіль і цукор. Дайте розсолу охолонути.
- Очистьте качани від верхнього листя, нашаткуйте смужками.
Помийте, почистьте і поріжте соломкою моркву. - Перемішайте овочі, помістіть їх у місткість, щільно утрамбовуючи. Між шарами покладіть горошки перцю та лаврове листя.
- Залийте все розсолом кімнатної температури.
- Щільно закрийте місткість і залиште на столі на 3 дні.
- Щодня протикайте закваску, щоб випустити гази, що утворилися в процесі бродіння.
- Коли страва буде готова, зберігайте її в холодильнику.
- Такий рецепт добре підходить для приготування салатів (наприклад, вінегрету), перших страв і пирогів.
Засолювання капусти в банках
Рецепт як квасити капусту в банці шукають ті, хто хоче ласувати хрустким листям усю зиму.
Інгредієнти:
- 2,5-3 кг капусти;
- 300-350 г моркви;
- 1 головка часнику;
- 1 л води;
- 6 ст. л. цукру;
- 2 ст. л. солі;
- 170 мл столового оцту;
- 100 мл рослинної олії.
Рецепт приготування
- У закипілу воду додайте сіль, цукор, оцет і олію, усе перемішайте.
- Помийте, обсушіть і наріжте качани невеликими шматками.
Моркву почистьте і натріть на тертці. - Подрібніть очищені зубчики часнику — ножем або пресом.
- У ретельно вимиті та простерилізовані банки потрібного об’єму щільно покладіть капусту, пересипаючи шари морквою і часником.
- Залийте розсолом і закоркуйте кришками.
- Приберіть соління в прохолодне приміщення.Після розкупорювання банки закривайте її капроновою кришкою і зберігайте в холодильнику 2-3 дні.
Засолювання капусти шматками
Таку страву також називають пелюсткою. І ось, як правильно квасити капусту, яка в готовому вигляді нагадує пелюстки квітів через насичений рожевий колір.
Інгредієнти:
- 1-1,5 кг капусти;
- 1 морква;
- 1 буряк;
- головка часнику;
- 1,5 л води;
- 3 ст. л. солі;
- 1 склянка цукру;
- 150 мл столового оцту;
- 6 ст. л. рослинної олії.
Рецепт приготування
- Закип’ятіть воду, додайте сіль, цукор і оцет. Після повторного закипання зніміть маринад з вогню і дайте трохи охолонути.
- Помийте, злегка обсушіть і наріжте качани великими квадратами, акуратно розшаруйте їх. Можна взяти два маленьких качани та розрізати їх на 4 частини.
- Почистьте і нашаткуйте соломкою моркву і буряк.
- Наріжте тонкими пластинками очищені зубчики часнику.
- Викладіть шматки в суху чисту банку, пересипаючи морквою, буряком і часником. Щільно утрамбуйте.
- Влийте олію, а потім маринад.
- Закрийте банку капроновою кришкою і дайте охолонути за кімнатної температури.
- Поставте в холодильник на 7-8 годин.
Це чудовий варіант святкової закуски під гарячі страви та як самостійне частування.
Оригінальний рецепт соленої капусти
Цей рецепт вважається одним із найстаровинніших і дає змогу отримати максимально корисну страву з оригінальним присмаком.
Інгредієнти:
- 1 кг білокачанної капусти;
- 2 шт. середніх морквин;
- 1 л води;
- 2 ст. л. солі;
- 2 ст. л. рідкого меду.
Рецепт приготування
- Помийте і нашаткуйте качани невеликими скибочками або соломкою.
- Почистьте моркву і натріть на великій тертці.
- Перемішайте овочі та щільно утрамбуйте їх у трилітрову банку.
- У центрі зробіть дерев’яною паличкою отвір. Засипте в нього сіль і влийте мед.
- Закип’ятіть воду, дайте їй охолонути 10 хв, а потім влийте в банку з овочами.
- Закрийте кришкою, залиште за кімнатної температури на добу. Потім відкрийте і проколіть паличкою, щоб випустити гази. Робіть так ще 2 дні.
- Коли страва буде готова, зберігайте її під закритою кришкою в холодильнику.
Мед не надає капусті солодкості — він нейтралізує зайву кислоту. Але при цьому не розм’якшує овоч, на відміну від цукру, тим самим дозволяючи зберегти хрусткі властивості ласощів.
Секрети приготування
- Вибирайте капусту пізніх сортів. Віддавайте перевагу великим качанам зі світлим соковитим листям.
- Щільно утрамбовуйте овоч або повністю заливайте його розсолом, щоб у місткості була мінімальна кількість кисню.
- Оптимальний температурний режим бродіння — +17-22 градуси. Готову страву слід зберігати тільки в холодильнику.
Тепер ви знаєте, як квасити капусту в домашніх умовах: у розсолі та без, у каструлі та банці, на зиму та на будь-яке свято за кілька днів. Обирайте рецепт, який вам до душі, і тіште родину корисною та смачною стравою.
Авторизуйтесь через соціальні мережі