Як правильно зберігати продукти в холодильнику

Показати зміст статті

  1. Основні правила зберігання продуктів у холодильнику
  2. Зберігайте їжу у відповідних зонах
  3. На поличках холодильника
  4. У дверцятах холодильника
  5. Умови зберігання холодильника з No Frost
  6. Періодично робіть прибирання холодильника
  7. Чистота
  8. Пакуйте продукти та їжу правильно
  9. Готові продукти
  10. Роздільне зберігання
  11. Консервація
  12. Нульова камера

Ви теж присвячуєте вихідні довгим прогулянкам по супермаркетах, скуповуючи по два візки продуктів? А після приходу додому намагаєтеся помістити все в холодильник, щоб не пропало? При цьому вся їжа не з’їдається, щось псується і це «щось» доводиться викидати. І так щотижня. Щоб уникнути такого сценарію, у статті розповідаємо, як правильно зберігати продукти в холодильнику.

Основні правила зберігання продуктів у холодильнику

ХолодильникУ холодильному обладнанні діє закон збереження температури: вгорі холодно, внизу — дуже холодно. Холодне повітря опускається та збирається над нижніми ящиками для овочів. Відповідно, на верхньому відділенні краще зберігати продукти з тривалим терміном придатності, а також готові відкриті делікатеси та сир. У середньому відділенні зберігайте молочні продукти (кефір, молоко, сир тощо). Ящики для овочів можна використовувати для зберігання інших продуктів, що швидко псуються, наприклад, м’яса і риби.
Правило номер два — не класти до холодильника все, що купили. По-перше, холодильний апарат розрахований на певну потужність і не зможе постійно впоратися з великим навантаженням. По-друге, є продукти, що довго зберігаються без холодильника. Серед них:

  • огірки, помідори, «синенькі» – багато вологи;
  • цукіні, гарбуз, картопля – швидко гниють за низьких температур;
  • хліб – сильно вбирає запахи;
  • шоколад – утворюється білий наліт;
  • консерви та консервація;
  • оливкова олія;
  • цибуля, часник;
  • варення, мед;
  • банани;
  • екзотичні фрукти.

Третє золоте правило – це температурний режим. Дотримуйтесь його в межах норми (2-3 ℃). Якщо у холодильнику замерзають продукти, перевірте налаштування та виставте їх на автоматичні.
Це три основні базові правила. Далі ви дізнаєтеся докладніше, як зберігати продукти в холодильнику.

Зберігайте їжу у відповідних зонах

Оскільки температура в холодильнику розподілена нерівномірно, а продукти мають різні умови зберігання, важливо розкладати їх по необхідних поличках. Ознайомтеся з інструкцією вашого холодильного пристрою – в ній вказані холодні та теплі зони.
У більшості холодильників є спеціальні контейнери для риби та м’яса, фруктів та овочів. Розподіляти продукти безпосередньо по поличках потрібно, щоб холодильник не перегрівався. Це допоможе зберегти його продуктивність та тримати температурний режим у балансі.

На поличках холодильника

Холодильник

Для кожного продукту, який має бути в холодильнику, передбачено своє місце:
верхня полиця – для ковбас, копченостей, готової їжі, салатів, відкритих консервів, випічки, напівфабрикатів;
полиці посередині – для сиру, йогурту, сметани, молока, вершкового масла, м’яса, морепродуктів;
нижня полиця та ящики – для овочів, фруктів та ягід.

У дверцятах холодильника

Холодильник

Дверцята – найтепліше місце в холодильнику. До того ж вони чутливі до перепадів температури, які ми створюємо, коли її відкриваємо. Зважаючи на ці моменти, на дверцятах слід залишати продукти з тривалим терміном зберігання. До них належать кетчупи, соуси, спеції, напої, лікарські препарати.
Часто використовують дверцята для зберігання яєць. Але це помилкова дія. Через різницю температур при відкриванні-закриванні яйця швидко псуються. Їх можна залишити зовні у сухому місці подалі від сонячних променів.

Умови зберігання холодильника з No Frost

ХолодильникЩоб правильно зберігати продукти в холодильнику з «Ноу Фрост», потрібно знати головну особливість — у них температура розподіляється рівномірно по всьому простору всередині, а отже, однаково охолоджує на всіх полицях. Але технологія висушує вміст. Від подібних неприємностей рятує герметична упаковка та зберігання у контейнерах. Якщо у вас готова страва – накрийте тарілку харчовою плівкою.

Періодично робіть прибирання холодильника

Насамперед подбайте про обладнання та не перевантажуйте холодильник. Якщо він переповнений, то можуть виникнути проблеми з циркуляцією повітря та розподілом холоду. За можливості купуйте продукти в міру вживання, щоб у холодильнику залишалося повітря між ними. Пам’ятайте про продуктове «сусідство»: зберігайте поряд один з одним схожу їжу — і завжди в одному місці.
Порада. Скорочуйте час відчинених дверей, щоб не втрачати температуру.

Чистота

Чистота – запорука здорової їжі. У брудному просторі швидко з’являються мікроби та бактерії, які проникають та псують продукти харчування. Тому регулярно прибирайте в холодильнику, щоб уникати отруєнь і зберігати продукти свіжими довше. Ось кілька рекомендацій для підтримання чистоти:

  1. Залишайте їжу в чистих контейнерах – вони допомагають уникати забруднення та протоку продуктів.
  2. Розмістіть судочок з м’ясом на нижню полицю – це допоможе позбавитися протікання.
  3. Розстеліть паперові серветки або газети під ящиками для фруктів та овочів – це збереже холодильник від зайвого бруду.
  4. Розпаковуйте фрукти та овочі — у своїй товарній упаковці вони швидше псуються.
  5. Раз на місяць діставайте знімні полиці та залишайте їх у теплій воді з мийним засобом – термообробка знезаражує.
  6. Мийте липкі банки – уникайте джерел бактерій та мікроорганізмів.

Окрім збереження чистоти, щотижня перевіряйте термін придатності продуктів. Ви розумітимете, що краще з’їсти якнайшвидше, а що вже зовсім неїстівне.
Також для підтримання нормальної роботи холодильника своєчасно розморожуйте його.

Пакуйте продукти та їжу правильно

Для розуміння того, як правильно зберігати продукти, потрібно освоїти практику правильної упаковки. Вона утримує вологу та захищає їжу від висихання та плісняви. Дотримуйтесь таких правил упаковки:

  1. Звільніть продукти від зберігання в целофанових пакетах – в них швидко з’являється конденсат і розмножуються бактерії.
  2. Копченості, сири, ковбаси та випічку загортайте в пергаментний папір — у ньому їжа «дихатиме».
  3. Нарізки, закуски, котлети та рибу пакуйте у фольгу – в ній продукти будуть герметичні та не втратять вологу.
  4. Молоко, куплене у пакеті або пластиковій пляшці, вдома переливайте у скляну.
  5. Свіжу зелень кладіть у банку або ставте на полицю у склянку з водою.

Готові продукти

Запам’ятайте важливе правило для справного холодильника: не поміщайте в нього щойно зняту з гарячої плити їжу. Готову їжу потрібно остудити до кімнатної температури, перш ніж поміщати її в холодильник. Гаряче підвищує вологість всередині обладнання та може призвести до його виходу з ладу.
Наступний крок є важливим для вашого здоров’я. Йдеться про термін заощадження різних готових продуктів. Наведені нижче терміни придатності актуальні для зберігання страв у герметичній оболонці за температури до 4°C.

Молочні продукти:

  • свіже молоко – до 1,5 діб, кип’ячене – не більше 3;
  • кисломолочні вироби – до 36 годин;
  • сметана – до 72 годин;
  • сир та олія – не більше 15 діб.

М’ясо:

  • охолоджене м’ясо за нормальної температури 0–8℃ — до 5 діб;
  • м’ясо у морозилці зберігається до одного року, але після розморожування слід приготувати його за 24 години;
  • після розморожування не можна заморожувати м’ясо знову;
    м’ясо потребує герметичної упаковки, оскільки вбирає запахи.

Овочі та фрукти:

  • зберігайте їх окремо один від одного, щоб уникати появи конденсату;
  • цитрусові мають бути відокремлені від усіх;
  • мийте ягоди лише перед вживанням;
  • капусту загортайте в харчову плівку;
  • огірки зберігайте у відкритому пакеті;
  • картопля, помідори, цибуля і часник взагалі не потребують холодильника.

Загалом готову їжу рекомендується зберігати у скляній ємності чи багаторазових зіп-пакетах.

Роздільне зберігання

Для грамотного розміщення продуктів є навіть сан-епід норми. Дотримуйтесь хоча б деяких правил товарного сусідства та покращуйте якість споживання. Під забороною:

  1. Зберігання поряд замороженого та охолодженого.
  2. Зберігання сухих та вологих страв у безпосередній близькості.
  3. Спільне зберігання продуктів, що поглинають запахи (сорбентів) і віддають запахи (сорбатів).
  4. Спільне зберігання приготовленої їжі та сирого м’яса/риби.

Намагайтеся тримати продукти за категоріями: гастрономія, випічка, бакалія, м’ясо та інше.

Консервація

На окрему увагу заслуговують домашні закрутки — найкращі друзі для здорового харчування довгою та холодною зимою. Дотримуйтесь загальних правил зберігання консервації та забезпечте себе смачною їжею весь рік.
Овочева консервація, яка готувалась в умовах термообробки, може зберігатись при температурі до 20℃. Допустима температура для зберігання квашених овочів та солінь — 0–4℃. М’ясні та рибні консерви, гриби та інші схожі продукти найкраще зберігаються за температури від 3 до 8 ℃.
Абсолютно вся консервація повинна зберігатись за температури вище за нуль. Якщо в місці зберігання занадто холодно, продукти всередині замерзнуть, а сама банка може тріснути через збільшення об’єму консервованої рідини.
Харчуватися з банки, що тріснула, небезпечно для здоров’я. По-перше, в їжі можуть виявитися дрібні уламки. Не всі з них можна помітити оком, але вони точно подіють після потрапляння в організм. По-друге, через порушення герметичності в їжу потрапляють всілякі бактерії, які теж можуть мати негативні наслідки на ШКТ. Загалом, якщо консервація тріснула – викидайте банку з вмістом.

Нульова камера

Холодильники з нульовою камерою спрощують процес зберігання та вживання їжі. Нульова камера – це так звана зона свіжості, що забезпечує триваліший період зберігання завдяки температурі від -1 до 3 ℃ і заявленій вологості.
Вона призначена для свіжого та охолодженого м’яса, птиці, риби, «молочки», ковбас, зелені, овочів та фруктів.
Бувають холодильники з однією та двома зонами свіжості. У моделях з однією нульовою камерою підтримується вологість 50–55%. Зона насамперед розрахована на зберігання молока, м’яса, ковбас та інших продуктів тваринного походження. Моделі з двома камерами містять одну з вологістю до 55%, а другу — 90–95%, призначену для фруктів, овочів та зелені. Зазвичай, перша камера за розмірами більша за другу.
Сподіваємось, стаття була корисною для вас. Зберігайте продукти правильно – бережіть себе та холодильник!

Вам сподобалася стаття?

Залиште коментар
або


Ваша оцінка


Коментарі
Залишити відгук
Поки що немає коментарів