Як вибрати універсальну і надійну сковороду?

Показати зміст статті

  1. Матеріал
  2. Антипригарне покриття
  3. Призначення
  4. Ручка
  5. Діаметр

Процес приготування їжі – невід’ємна частина нашого життя, причому вона займає досить багато часу. І якщо зазвичай ми обговорюємо питання вибору техніки, то сьогодні пропонуємо поговорити саме про сковороду. Адже цей кухонний елемент також має різноманітність характеристик, видів і особливостей. Від якості обраної сковороди залежить смак їжі, що готується, і наше здоров’я. Так що ж потрібно знати під час вибору сковорідки?

Матеріал

Те, з чого зроблена сковорода, впливає на багато факторів. Від матеріалу залежить ефективність сковороди, а саме – час її нагрівання; міцність і період служби посуду, матеріал повинен бути безпечним для приготування їжі. Загалом, можна виділити чотири основні метали, які використовуються для виготовлення сковорідок: чавун, мідь, алюміній і нержавіюча сталь.

Чавунні сковорідки були популярні ще з давніх часів. Цей матеріал дуже міцний, має відмінну провідність тепла, він довговічний і відрізняється антипригарними властивостями. У чавунних сковорідках чудово виходить тушкована їжа. Єдиним мінусом чавуну є його вага – сковорідки з такого матеріалу досить важкі. Тому, якщо ви не готові кожен день стикатися з досить-таки масивним посудом – цей матеріал не для вас.

Чавунна сковорідка БІОЛ

Сковорідки з алюмінію дуже легкі, у цьому їхня перевага. Алюміній швидко й рівномірно нагрівається, і так само швидко остигає. Але є суттєві недоліки цього матеріалу: алюміній може вступати в реакцію з кислотами, що згодом призводить до появи металевого присмаку в їжі; також алюмінієві сковорідки не можна використовувати на індукційних поверхнях.

Алюмінієва сковорода RONDELL RDA-593

Мідні сковорідки користуються попитом у знавців кулінарного мистецтва. Популярні шеф-кухарі зі всього світу вибирають для приготування саме сковорідки з міді, оскільки цей матеріал відмінно нагрівається і швидко остигає, що дає кулінарові можливість повністю контролювати процес приготування. Мідна сковорода – легка й зручна в експлуатації, але вимагає дбайливого й правильного поводження.

Що ж стосується нержавіючої сталі – також популярний матеріал у виготовленні сковорідок, який не впливає на смак приготовленої їжі і легкий у догляді. Сковороду з нержавійки просто відмити, вона довговічна й не вимагає спеціального антипригарного покриття.

Сковорода з нержавійки PYREX EXPERT

Антипригарне покриття

Крім основного матеріалу, з якого виготовляється сковорода, її днище й бортики зазвичай мають додаткове покриття. Найчастіше воно відрізняється антипригарними властивостями, що дасть можливість без проблем смажити будь-яку їжу, не переживаючи за те, що вона «пристане». Покриття сковорідок може бути також різним.

Тефлон. Цей знайомий усім тип покриття сковорідок дуже популярний, адже тефлон не дає страві «підгоріти», на сковородах з тефлоновим покриттям і термоспотом (червоний кружечок всередині сковорідки, який вказує на ступінь її нагрівання) можна смажити їжу без олії. Однак, варто знати, що тефлонове покриття не витримує температуру вище 200 градусів за Цельсієм, оскільки структура покриття починає руйнуватися. Тефлонові сковорідки треба дуже акуратно очищати, не використовуючи жорстких губок, а також перемішувати їжу тільки силіконовою або дерев’яною лопаткою – щоб не подряпати покриття. Будь-яка подряпина на тефлоні тягне за собою його подальше руйнування і виділення шкідливих речовин.

Сковорода з тефлоновим покриттям Fagor Forza

Кераміка. Керамічне покриття більш практичне – воно витримує температуру нагрівання до 450 градусів за Цельсієм, не втрачає при цьому свою структуру й не виділяє шкідливих речовин. Кераміка дає змогу сковороді рівномірно прогріватися в максимально короткий час. Мінусом такого покриття є те, що воно схильне до механічних пошкоджень – легко дряпається, руйнується у разу падіння з висоти. Сковорідки з кераміки можна мити в посудомийній машині, вони не підходять для експлуатації на індукційній поверхні.

Сковорода GRANCHIO Macchiato

Сковорода GRANCHIO Macchiato

Емаль. Сковорідки з емальованим покриттям підходять для використання на будь-якому типі варильної поверхні – у цьому їх універсальність. Емаль запобігає появі й розмноженню бактерій на сковороді, також – захищає їжу від потрапляння шкідливих металів. Сковорідки з емальованим покриттям не вимагають особливого поводження, але необхідно стежити, щоб на поверхні і краях сковороди не з’явились відколи. У такому випадку відбудеться окислення сталі.

Мармурове, гранітне, діамантове й титанове покриття є найміцнішими і довговічними. Вони складаються з мінеральних часток, утворюючи стійку поверхню. Ці типи покриттів не «бояться» подряпин або відколів, вони безпечні для їжі, повністю антипригарні, але їхня вартість значно вища, ніж всіх вищеописаних типів покриттів.

Сковорода LAMART LT1059

Сковорода LAMART LT1059

Призначення

Сковорідки розрізняють за типом призначення – від цього залежить форма посуду. Найпоширеніший тип – це класична сковорода круглої форми, не дуже глибока. Вона підійде для щоденного приготування будь-яких страв.

Сковорода RONDELL RDA-593

Сковорода RONDELL RDA-593

Сковорода ВОК – глибока й об’ємна. Вона дає можливість готувати великі порції їжі. Особливістю ВОК є форма у вигляді конуса й тонкі стінки. Така конструкція дозволяє сковорідці моментально нагріватися і смажити продукти за лічені хвилини. Напевно, ви бачили, як професійні кухарі підкидають їжу на сковорідці, перевертаючи її. Саме сковорідка ВОК дозволяє проробляти таку маніпуляцію, її ставлять на велику конфорку (спеціальна конфорка ВОК), що забезпечує потужне полум’я і правильне приготування їжі.

Сковорідка WOK TEFAL Revelation Plus

Сковорода WOK TEFAL Revelation Plus

Сковорода для млинців має низькі борти й невеликий діаметр. Плоске дно сковорідки обов’язково антипригарне, воно дає тісту можливість моментально «схопитися» і налисник рівномірно прожарюється.

Млинцева сковорода TEFAL

Млинна сковорода TEFAL

Сотейник – ще один підвид сковорідок, який відрізняється глибокою формою. Високі бортики сотейника дають можливість вмістити великий обсяг їжі, а щільне дно – довго готувати їжу, без підгоряння і надмірного зажарювання.

Сотейник RONDELL MustangСотейник RONDELL Mustang

Сковорода-гриль має ребристу поверхню дна. У ній прекрасно виходять стейки і відбивні, риба і овочі. Для смаження на сковороді-гриль не використовується багато олії, завдяки соку продуктів, який стікає в жолобки, страва виходить дуже соковитою.

Сковорода-гриль RONDELL Zeita

Сковорода-гриль RONDELL Zeita

Ручка

Під час вибору сковороди зверніть увагу на її ручку: форма повинна бути зручною для тримання однією рукою. Матеріал ручки також може бути різним: бакеліт і пластик, силікон і дерево, або ж це буде основний матеріал, використаний в основі сковороди. Врахуйте, що ручка часто піддається потраплянню вогню, тому краще вибирати міцний матеріал, який не запалюється. Ручка сковорідки може бути знімною, що дуже зручно для зберігання посуду, або в сковороді може бути передбачено дві ручки, що дуже допомагає в експлуатації посуду.

Сотейник RONDELL Escurion зі знімною ручкою

Сотейник RONDELL Escurion зі знімною ручкою

Діаметр

Перш ніж купувати сковороду, треба визначитеся з її діаметром. Якщо ви плануєте використовувати сковорідку для приготування на одну-дві особи, можна вибрати невеликий діаметр – 22-26 сантиметрів. Сковорідки більшого розміру вмістять велику кількість їжі, їх діаметр становить близько 28 і більше сантиметрів. Відповідно до діаметру сковорідки необхідно підібрати і кришку.

Визначаючись з вибором сковороди, варто чітко розуміти: для яких цілей ви її купуєте, на яку кількість осіб і який тип варильної поверхні у вас вдома.

Бажаємо вам вдалої покупки 😊

Готуємо в сковороді ВОК

Вам сподобалася стаття?

Залиште коментар
або


Ваша оцінка


Коментарі
Залишити відгук
Поки що немає коментарів