Показати зміст статті
- Що таке авокадо
- Як правильно вибрати авокадо
- Що приготувати з авокадо: ТОП-10 рецептів з авокадо
- Мексиканський гуакамоле
- Морозиво з авокадо
- Салат з авокадо та креветками
- Запечена курка з авокадо
- Фаршировані авокадо з креветками
- Роли з авокадо та лососем
- Курячі котлети з авокадо
- Салат з авокадо та виноградом
- Салат з копченою куркою, авокадо та манго
- Шоколадний мус з авокадо
- Бонусний рецепт
Авокадо – корисний та смачний тропічний фрукт, батьківщиною якого вважається Мексика. Воно займає одне з головних місць за кількістю вітамінів, мінералів та антиоксидантів. У 1998 році авокадо було занесено до книги рекордів Гіннесса та отримало почесне звання найпоживнішого фрукта у світі.
Більшість людей полюбляє вживати цей плід у свіжому вигляді – у салатах чи бутербродах. Справжні кулінари не бояться експериментів, тому готують фрукт на грилі та в духовці, використовують його як основний інгредієнт у десертах. Ми зібрали для вас найкращі рецепти з авокадо, які порадують простотою та швидкістю виконання. Але перш ніж ви ознайомитеся з ними, пропонуємо з’ясувати, що собою являє цей фрукт, як правильно його вибрати і з чим поєднується авокадо.
Що таке авокадо
Друга назва цього незвичайного плоду – алігаторова груша. Назвали його так через зовнішню схожість темно-зеленої шкірки зі шкірою рептилії. Стиглий плід має кремово-маслянисту структуру, слабо виражений вершковий або злегка солодкуватий смак.
Особливий попит мають рецепти з авокадо у прихильників здорового способу життя та вегетаріанців. Плід входить у більшість дієтичних салатів, оскільки покращує смак звичайних овочів.
Страви з авокадо позитивно впливають на організм, оскільки у великій кількості містять вітаміни групи B, A, C, D, E, K, PP, мінерали: калій, кальцій, магній, фосфор та ненасичені жирні кислоти. Оскільки плід багатий на клітковину, його корисно вживати людям з підвищеним рівнем холестерину в крові. Достатньо з’їдати по половині фрукта через день, щоб відчути покращення самопочуття.
До інших корисних властивостей авокадо належать:
- Зниження артеріального тиску.
- Поліпшення пам’яті та розумових здібностей.
- Нормалізація рівня гемоглобіну.
- Регулювання обмінних процесів.
- Зміцнення імунної системи.
- Поліпшення кольору шкіри та підвищення пружності.
- Профілактика онкологічних та серцево-судинних захворювань.
- Нормалізація кровообігу.
- Сприятливий вплив на нервову систему.
- Швидке відновлення після тренувань.
Попри те, що плід досить калорійний (167 ккал на 100 г), з його допомогою можна позбутися зайвих кілограмів. Він знижує апетит і надовго створює відчуття ситості.
Схуднення на дієтах з авокадо безпечніше та ефективніше, ніж безжировий раціон. Поєднувати заморський фрукт можна з помідорами, червоною рибою, креветками, куркою, гострим перцем та прянощами. На сніданок чудово підходить комбінація авокадо з яйцями, вершковим сиром та тостами.
Як правильно вибрати авокадо
Якщо вам не сподобалася страва з авокадо, можливо, ви купили твердий незрілий фрукт або, навпаки, перестиглий. Щоб більше не розчаровуватись у його смаку, при виборі дотримуйтесь наступних рекомендацій:
- Перевірте колір шкірки та оцініть її якість. Стиглі фрукти мають рівномірну темно-зелену шкірку. Якщо в асортименті представлені плоди сорту хас, то у зрілому вигляді вони мають темно-фіолетовий колір. Для незрілих авокадо, плодів сортів фуерте та зутано характерна зелена шкірка.
- Злегка натисніть на шкірку. Якщо фрукт стиглий, на ньому залишиться незначна вм’ятина, яка з часом зникне. На плоді, який перезрів, ямка залишиться, а на незрілому вона зовсім не з’явиться.
- Перевірте черешок. У стиглого авокадо він світло-коричневого кольору, у перезрілого – чорного. Наявність слідів плісняви свідчить про неправильне зберігання продукту.
- Оцініть вагу. Якщо плід легкий, то він ще не дозрів. Занадто важка вага сигналізує про те, що фрукт перезрів.
Купуючи незрілий авокадо, спробуйте довести його до стиглості за допомогою пакета. Загорніть плід разом із яблуком або бананом і залиште при кімнатній температурі. Етилен, що виділяється фруктами, сприяє прискоренню дозрівання.
Ще один ефективний спосіб полягає в тому, щоб загорнути авокадо в папір і помістити його поруч з батареєю.
Зберігайте плід не більше 5 днів у холодильнику у відділенні для овочів та фруктів. Якщо у вас залишилася половина авокадо, оберніть її харчовою плівкою. В іншому випадку, м’якуш вбере запахи інших продуктів. Допускається заморожування половинками, дрібними шматочками чи в пюреподібному вигляді. Головне – помістіть плід у герметичний харчовий контейнер.
Що приготувати з авокадо: ТОП-10 рецептів з авокадо
Страви з авокадо стрімко здобули популярність у всьому світі. Спершу їх готували виключно на кухнях ресторанів, але сьогодні цей екзотичний продукт часто можна зустріти на столах умілих господарок. Пропонуємо до вашої уваги ТОП-10 рецептів з авокадо.
Мексиканський гуакамоле
Найбільш відома та проста страва. Її подають як холодну закуску або соус.
Вам знадобляться: 1 стиглий авокадо, 1 ст. л. соку лимона чи лайма, 1 зубчик часнику, морська сіль. За бажанням можете додати подрібнений томат або перець чилі, цибулю, пучок кінзи.
Приготування:
- Видавіть часник, дрібно наріжте зелень, помідор та чилі.
- Розріжте навпіл вимитий авокадо, витягніть кісточку.
- Відокремте м’якоть плода від шкіри та ретельно розімніть за допомогою вилки або блендера.
- Додайте в отриману масу сіль, перець, лимонний сік.
- Засипте до авокадо подрібненні овочі та перемішайте.
Для подачі використовуйте тости, крекери, хлібці, картопляні чи кукурудзяні чіпси.
Морозиво з авокадо
Не знаєте, чим замінити шкідливий калорійний десерт? Приготуйте морозиво з авокадо. Ця незвичайна та корисна страва здивує яскравою палітрою смаків.
Вам знадобляться: 2 плоди, 70 г меду, 70 мл лимонного соку, ванілін, 1 ч.л. цедри.
Приготування:
- Очистіть фрукти.
- Покладіть всі інгредієнти в блендер і подрібніть до однорідної консистенції.
- За бажанням додайте прянощі, наприклад, корицю, кардамон або гвоздику.
- Покладіть масу в форми для морозива та відправте в морозильну камеру на 5 годин.
Подавайте холодний десерт із сезонними ягодами чи шматочками фруктів, топінгами, шоколадною крихтою чи просто так – смачно буде в будь-якому випадку.
Салат з авокадо та креветками
Легка класична страва, яка поєднує ситість авокадо, соковитість креветок та свіжість зелені.
Вам знадобляться: 2 плоди, 400 г креветок, 1 огірок, 2 зубчики часнику, 200 г салатного листя, 1 лайм, 100 г бринзи, 1 ст.л. олії, сіль, перець.
Приготування:
- Відправте на розігріту сковороду з олією подрібнений часник.
- Обсмажте очищені креветки до золотистого кольору.
- Наріжте часточками авокадо та додайте сік лайма.
- Поріжте огірок півкільцями, бринзу – кубиками.
- З’єднайте в салатниці авокадо, листя салату, креветки, огірок та бринзу.
- Заправте маслом, додайте сіль і перець на смак, перемішайте.
Подавати страву рекомендуємо відразу після приготування, інакше авокадо може потемніти.
Запечена курка з авокадо
Одне з найсмачніших і найвдаліших поєднань, яке припаде до душі як дорослим, так і дітям.
Вам знадобляться: 600 г курячого філе, 4 ст. л. соєвого соусу, 1 авокадо, 1 помідор, зубчик часнику, 30 г лимонного соку, спеції, 20 г базиліка.
Приготування:
- Розріжте вимите філе навпіл, відбийте кухонним молотком і замаринуйте в соєвому соусі зі спеціями на 20 хвилин.
- Дрібно наріжте авокадо, часник, томат та базилік, додайте лимонний сік.
- Розкладіть начинку на філе, згорніть і закріпіть краї шпажками.
- Помістіть курку у форму, збризкайте залишками маринаду та відправте в духовку, розігріту до 180 градусів.
Подавайте страву до столу в теплому вигляді. Як прикрасу використовуйте часточки лайма або кільця червоної цибулі.
Фаршировані авокадо з креветками
Відмінна закуска для святкового обіду або вечері, яка порадує гостей соковитими весняними квітами.
Вам знадобляться: 5 авокадо, 300 г креветок, 5 курячих яєць, 100 г твердого сиру, 1 ст. л. лимонного соку, зелень, майонез.
Приготування:
- Відваріть очищені креветки протягом 5 хвилин до готовності та наріжте дрібними скибками.
- Розріжте фрукти навпіл, видаліть м’якоть і кісточку, збризкайте соком лимона.
- Відваріть яйця та натріть на дрібній терці.
- Розімніть м’якоть плодів, додайте подрібнені креветки, терті яйця та сир, всипте нашинковану зелень.
- Заправте майонезом начинку та викладіть в половинки авокадо.
Подавайте страву відразу до столу, прикрасивши зверху петрушкою або зеленою цибулею.
Роли з авокадо та лососем
Оригінальна холодна закуска, яка містить мало калорій та має ніжний смак. Для приготування підійде солона чи копчена червона риба.
Вам знадобляться: 400 г лосося, 2 авокадо, 300 г сирного сиру, 1 лист лаваша, 20 г соку лайма, зелень, спеції.
Приготування:
- Помістіть очищені плоди у блендер, додайте сік лайма, зелень та спеції на смак, подрібніть до однорідної консистенції.
- Змастіть лаваш сирним сиром, покладіть на нього шматочки червоної риби та масу з авокадо.
- Загорніть пласт у тугий рол і відправте в холодильник на 1 годину.
- Розріжте лаваш із начинкою на 6 або 8 частин.
Подавайте роли до столу з соєвим соусом, васабі та маринованим імбиром.
Курячі котлети з авокадо
Калорійний фрукт зробить звичайні курячі котлети більш пишними, соковитими та ніжними.
Вам знадобляться: 700 г курячого фаршу, 3 авокадо, 2 ст. л. лимонного соку, 2 зубчики часнику, спеції, олія для смаження.
Приготування:
- Наріжте дрібно плоди та додайте лимонний сік.
- З’єднайте їх з курячим фаршем, подрібненим часником, засипте спеції.
- Сформуйте котлети та обсмажте з двох боків.
Подавайте котлети із салатом або будь-яким гарніром. Прикрасьте їх зеленню або кунжутним насінням.
Салат з авокадо та виноградом
Страва з цікавим та багатогранним смаком, яка здивує навіть найдосвідченішого гурмана.
Вам знадобляться: 2 авокадо, 30 г руколи, 50 г фіолетової цибулі, 40 г волоських горіхів, 500 г винограду, 60 г оливкової олії, 2 ст. л. бальзамічного оцту, 2 ст. л. меду, 3 ст.л. оливкової олії, спеції.
Приготування:
- Наріжте фрукт дрібними кубиками, подрібніть цибулю.
- Розділіть виноград на половинки, змішайте з авокадо та цибулею.
- Додайте рубані волоські горіхи та миту руколу.
- Заправте оливковою олією, додайте мед та бальзамічний оцет.
Подавайте страву відразу після приготування, доповнивши італійською чіабатою.
Салат з копченою куркою, авокадо та манго
Страва, яка запам’ятається любителям екзотичної кухні. Манго гармонійно доповнить смак курячого м’яса та додасть свіжих тропічних ноток.
Вам знадобляться: 500 г копченої курки, 2 великі авокадо, 1 манго, 4 ст. л. оливкової олії, 30 г руколи, 3 ст. л. лимонного соку, сіль, перець, 3 ст. л. гірчиці у зернах.
Приготування:
- Викладіть вимиту руколу в миску та дайте обсохнути.
- Наріжте курку, манго та авокадо дрібними шматочками та висипте до руколи.
- Заправте салат оливковою олією та лимонним соком.
- Додайте гірчицю, посоліть, поперчіть та перемішайте.
Подавайте страву з підсмаженими тостами або часниковим хлібом.
Шоколадний мус з авокадо
Оригінальний, смачний, а головне – корисний десерт, який здивує незвичайними смаковими поєднаннями всіх ласунів за святковим столом.
Вам знадобляться: 5 стиглих авокадо, 4 ст. л. меду, 5 ч. л. лимонного соку, 4 ст. л. какао, сіль, ванілін.
Приготування:
- Подрібніть у блендері очищені плоди до однорідної консистенції.
- Додайте мед, лимонний сік, щіпку солі, ванілін, какао.
- Повторно перебийте масу.
Подавайте мус у прозорих келихах або порційних тарілках, прикрасивши тертим шоколадом, ягодами малини та цукровою пудрою.
Бонусний рецепт
Зарядіться енергією на весь день за допомогою смачного та ситного сніданку. Приготуйте запечене авокадо з яйцем та беконом.
Вам знадобляться: 1 плід, 2 курячі яйця, 40 г бекону, 3 стебла зеленої цибулі.
Приготування:
- Розріжте фрукт навпіл, видаліть кісточку та трохи м’якоті.
- Вбийте по 1 яйцю в кожну половинку авокадо.
- Помістіть в розігріту до 180 градусів духовку на 15 хвилин.
- Наріжте та обсмажте бекон.
- Посипте плід беконом і рубаною зеленою цибулею.
Підбиваючи підсумки, ми можемо стверджувати, що авокадо – смачний і корисний фрукт, який має багатий вітамінно-мінеральний склад. Спробуйте внести цей плід у свій раціон та помітите, як покращиться стан вашої шкіри, стабілізується робота травної системи, з’являться сили та енергія.
Авторизуйтесь через соціальні мережі