Тушкованка в домашніх умовах: рецепти

Показати зміст статті

  1. Як вибрати м’ясо для тушкованки
  2. Як зробити тушкованку в домашніх умовах у каструлі
  3. Як зробити тушкованку в духовці
  4. Як зробити тушкованку в автоклаві
  5. Тушкованка в мультиварці
  6. Бонусні рецепти
  7. Куряча тушкованка
  8. Тушкованка зі свинини

Прочитавши цю статтю, ви дізнаєтеся, як готується тушкованка в домашніх умовах із різних видів м’яса. Також ми розповімо про прості, але смачні рецепти приготування цієї страви.

Як вибрати м’ясо для тушкованки

Усе залежить від його типу:

  • свинина — окіст або жирна частина лопатки;
  • яловичина — м’якуш;
  • курка — стегенця, філе.

М’ясо має бути з невеликими прошарками жиру: при приготуванні він витопиться й утворить у верхній частині банки жировий прошарок.

Як приготувати тушкованку: принципи та особливості технології
Чи то авторський рецепт, чи то тушкованка за державним стандартом у домашніх умовах, принципи приготування однакові:

  • м’ясо нарізають скибочками середнього розміру;
  • на 1 кг м’ясної продукції береться 1 ст. л. солі;
  • за бажанням можна додати чорний перець і лаврушку — по 2-3 шт. кожного інгредієнта на банку;
  • укладаючи шматки м’яса в місткість, залиште 1,5-2 см зверху, щоб рідина безперешкодно циркулювала при кипінні;
  • температура приготування — 110-120 градусів;
  • час — приблизно 6 годин.

Як зробити тушкованку в домашніх умовах у каструлі

  1. На дно каструлі постеліть рушник, потім поставте банки, набиті м’ясом. Прикрийте металевими кришками.
  2. Налийте воду майже під кришки.
  3. Зверху поставте вантаж.
  4. Коли вода закипить, відрегулюйте температуру до мінімуму і готуйте 5,5 годин, щогодини підливаючи гарячу воду.
  5. Дістаньте банки і закатайте кришки. Укрийте ковдрою на пів доби.

Як зробити тушкованку в духовці

Тушкованка в домашніх умовах у духовці готується так:

  1. Набийте банки й закрийте їх фольгою.
  2. Поставте на решітку, під нею встановіть деко.
  3. Увімкніть духовку на 160 градусів, коли почне все закипати, знизьте температуру до 120 градусів і відрахуйте 2,5 години.
  4. Вимкніть духовку і почекайте пів години.
  5. Вийміть місткості, дайте їм охолонути, потім закатайте кришками.

Як зробити тушкованку в автоклаві

  1. Налийте воду і помістіть банки, закриті кришками, що загвинчуються.
  2. Виставте 120 градусів.
  3. Увімкніть кнопку «Пуск». Коли прилад нагріється до потрібної температури, засікайте час — 1 година 15 хвилин.
  4. Вимкніть пристрій і дайте охолонути.
  5. Дістаньте банки.

Тушкованка в мультиварці

  1. Щоб не зіпсувати антипригарне покриття чаші, поставте банки, закриті кришками, на підставку догори ногами.
  2. Налийте 300 мл води.
  3. Встановіть режим тушкування на 40 хвилин.
  4. Дістаньте готову тушкованку.

Бонусні рецепти

Смачна тушкованка в домашніх умовах виходить із ніжної телятини — шиї, лопатки, пашини.

Вам знадобляться:

  • 1 кг свіжої телятини;
  • 1 ст. л. солі;
  • лавровий лист;
  • чорний перець.
  1. Вимийте м’ясо, обсушіть і поріжте на невеликі шматки.
  2. У банки покладіть лаврушку та кілька горошин перцю.
  3. Перемішайте м’ясо із сіллю, дайте постояти хвилин 25.
  4. Набийте банки телятиною і готуйте будь-яким із вищеописаних методів.

Куряча тушкованка

Вам знадобляться:

  • куряча тушка;
  • лавровий лист;
  • перець;
  • сіль;
  • чисті банки.

Соковита куряча тушкованка в домашніх умовах робиться так:

  1. Курячі тушки наріжте великими шматками. Усі хрящики та великі кістки на кшталт спинки помістіть в окрему місткість.
  2. На дно банок покладіть лавровий лист і перець.
  3. Набийте місткості м’ясом, попередньо змішавши його з сіллю.
  4. Готуйте тушкованку будь-яким з описаних методів.
  5. Одночасно в окремій каструлі з відкладених хрящів і кісток зваріть бульйон на дуже повільному вогні.
  6. Долийте в банки з м’ясом доверху готовим бульйоном і закрийте.
  7. Коли місткості охолонуть, приберіть їх у холодильник для зберігання.

Тушкованка зі свинини

Склад:

  • свинина;
  • сіль;
  • перець;
  • лавровий лист;
  • 1-2 кільця ріпчастої цибулі на місткість.

Робити тушкованку зі свинини в домашніх умовах рекомендується так:

  1. Порізати свинину. Перемішати м’ясо із сіллю і залишити хвилин на 15.
  2. На дно банок помістити перець, лаврушку і цибулю.
  3. Набити свининою місткості.
  4. Готувати зручним методом.

Тепер ви знаєте, як приготувати смачну тушкованку в домашніх умовах, використовуючи мінімум інгредієнтів.

Вам сподобалася стаття?

Залиште коментар
або


Ваша оцінка


Коментарі
Залишити відгук
Поки що немає коментарів