Показати зміст статті
Прочитавши цю статтю, ви дізнаєтеся, як готується тушкованка в домашніх умовах із різних видів м’яса. Також ми розповімо про прості, але смачні рецепти приготування цієї страви.
Як вибрати м’ясо для тушкованки
Усе залежить від його типу:
- свинина — окіст або жирна частина лопатки;
- яловичина — м’якуш;
- курка — стегенця, філе.
М’ясо має бути з невеликими прошарками жиру: при приготуванні він витопиться й утворить у верхній частині банки жировий прошарок.
Як приготувати тушкованку: принципи та особливості технології
Чи то авторський рецепт, чи то тушкованка за державним стандартом у домашніх умовах, принципи приготування однакові:
- м’ясо нарізають скибочками середнього розміру;
- на 1 кг м’ясної продукції береться 1 ст. л. солі;
- за бажанням можна додати чорний перець і лаврушку — по 2-3 шт. кожного інгредієнта на банку;
- укладаючи шматки м’яса в місткість, залиште 1,5-2 см зверху, щоб рідина безперешкодно циркулювала при кипінні;
- температура приготування — 110-120 градусів;
- час — приблизно 6 годин.
Як зробити тушкованку в домашніх умовах у каструлі
- На дно каструлі постеліть рушник, потім поставте банки, набиті м’ясом. Прикрийте металевими кришками.
- Налийте воду майже під кришки.
- Зверху поставте вантаж.
- Коли вода закипить, відрегулюйте температуру до мінімуму і готуйте 5,5 годин, щогодини підливаючи гарячу воду.
- Дістаньте банки і закатайте кришки. Укрийте ковдрою на пів доби.
Як зробити тушкованку в духовці
Тушкованка в домашніх умовах у духовці готується так:
- Набийте банки й закрийте їх фольгою.
- Поставте на решітку, під нею встановіть деко.
- Увімкніть духовку на 160 градусів, коли почне все закипати, знизьте температуру до 120 градусів і відрахуйте 2,5 години.
- Вимкніть духовку і почекайте пів години.
- Вийміть місткості, дайте їм охолонути, потім закатайте кришками.
Як зробити тушкованку в автоклаві
- Налийте воду і помістіть банки, закриті кришками, що загвинчуються.
- Виставте 120 градусів.
- Увімкніть кнопку «Пуск». Коли прилад нагріється до потрібної температури, засікайте час — 1 година 15 хвилин.
- Вимкніть пристрій і дайте охолонути.
- Дістаньте банки.
Тушкованка в мультиварці
- Щоб не зіпсувати антипригарне покриття чаші, поставте банки, закриті кришками, на підставку догори ногами.
- Налийте 300 мл води.
- Встановіть режим тушкування на 40 хвилин.
- Дістаньте готову тушкованку.
Бонусні рецепти
Смачна тушкованка в домашніх умовах виходить із ніжної телятини — шиї, лопатки, пашини.
Вам знадобляться:
- 1 кг свіжої телятини;
- 1 ст. л. солі;
- лавровий лист;
- чорний перець.
- Вимийте м’ясо, обсушіть і поріжте на невеликі шматки.
- У банки покладіть лаврушку та кілька горошин перцю.
- Перемішайте м’ясо із сіллю, дайте постояти хвилин 25.
- Набийте банки телятиною і готуйте будь-яким із вищеописаних методів.
Куряча тушкованка
Вам знадобляться:
- куряча тушка;
- лавровий лист;
- перець;
- сіль;
- чисті банки.
Соковита куряча тушкованка в домашніх умовах робиться так:
- Курячі тушки наріжте великими шматками. Усі хрящики та великі кістки на кшталт спинки помістіть в окрему місткість.
- На дно банок покладіть лавровий лист і перець.
- Набийте місткості м’ясом, попередньо змішавши його з сіллю.
- Готуйте тушкованку будь-яким з описаних методів.
- Одночасно в окремій каструлі з відкладених хрящів і кісток зваріть бульйон на дуже повільному вогні.
- Долийте в банки з м’ясом доверху готовим бульйоном і закрийте.
- Коли місткості охолонуть, приберіть їх у холодильник для зберігання.
Тушкованка зі свинини
Склад:
- свинина;
- сіль;
- перець;
- лавровий лист;
- 1-2 кільця ріпчастої цибулі на місткість.
Робити тушкованку зі свинини в домашніх умовах рекомендується так:
- Порізати свинину. Перемішати м’ясо із сіллю і залишити хвилин на 15.
- На дно банок помістити перець, лаврушку і цибулю.
- Набити свининою місткості.
- Готувати зручним методом.
Тепер ви знаєте, як приготувати смачну тушкованку в домашніх умовах, використовуючи мінімум інгредієнтів.
Авторизуйтесь через соціальні мережі