Рецепт лазаньї з фаршем

Показати зміст статті

  1. Складові
  2. Етапи приготування
  3. Крок 1 – готуємо тісто
  4. Крок 2 – готуємо начинку
  5. Крок 3 – готуємо соус
  6. Поради до рецепта
  7. Калорійність продуктів у складі страви

Лазанья – італійська страва на основі тонких листів тіста з прошарком м’яса та овочів. Неповторний смак страві надають соус бешамель, спеції та прянощі в начинці. Еластичність та м’якість коржів досягається завдяки правильній технології приготування тіста.

Складові

Пропонуємо простий рецепт лазаньї з фаршем. Для приготування потрібні такі інгредієнти:

Для тіста

  • Борошно, бажано твердих сортів – 400 г.
  • Яйця – 3 шт.
  • Сіль – 1 ч. ложка
  • Рослинна олія – 1 ст. ложки.

Для начинки

  • Фарш з будь-якого м’яса – 800 г.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Помідор – 2 шт.
  • Томатна паста – 2 ст. ложки.
  • Сир – 100 г.
  • Часник – 2 зуб.
  • Рослинна олія – 1 ст. ложки.

Для соусу

  • Вершкове масло – 50 г.
  • Молоко – 600 мл.
  • Борошно – 5 ст. ложок.
  • Перець запашний – на смак.

Етапи приготування

Процес приготування є досить трудомістким, але смакові якості страви повністю виправдають ваші зусилля.

Крок 1 – готуємо тісто

  1. У глибокий посуд насипте борошно гіркою, зробіть у ньому поглиблення.
  2. Вбийте яйця, додайте сіль та олію. Щоб надати колір суміші, додайте перебитий у блендері шпинат чи іншу зелень.
  3. Замісити тісто. Вимішувати необхідно доти, поки суміш не перестане прилипати до рук. Якщо масу потрібно зробити трохи рідкішою, додайте води.
  4. Дайте тісту «відпочити» 30 хвилин. Накрийте його харчовою плівкою.
  5. Розділіть тісто на рівні частини. У рецепті класичної лазаньї 8 шарів. У вас вийде більше або менше залежно від розміру форми для випікання.
  6. Розкатайте кожен шматочок тіста до товщини 1–1,5 мм. Надайте акуратну форму кожному листу.

Готові листи можна використовувати одразу у приготуванні страви. Але куплені або засушені листи перед застосуванням необхідно проварити близько 2 хвилин.

Крок 2 – готуємо начинку

  1. Попередньо промийте та очистіть необхідні продукти.
  2. Дрібно нарізану цибулю відправте на розігріту сковороду з олією, протоміть. Додайте фарш і протушкуйте з цибулею близько 5 хвилин, постійно помішуюйте.
  3. Дрібно нарізані помідори, подрібнений часник, томатну пасту відправте до фаршу, посоліть до смаку, протушкуйте на середньому вогні близько 10 хвилин.

Крок 3 – готуємо соус

  1. Розтопіть вершкове масло в антипригарному посуді.
  2. Додайте борошно в масло, при цьому не припиняйте помішування.
  3. Повільно вливайте молоко в сотейник, обов’язково помішуюйте – соус вийде без грудочок і не чіплятиметься до дна посуду. Зніміть з вогню та остудіть соус.

Основні етапи приготування закінчено. Необхідно сформувати лазанью:

  1. Змастіть форму для випікання олією або застеліть пергаментним папером. Обов’язково дно деки змастіть приготованим соусом – нижній шар лазаньї буде м’яким та еластичним, як і решта.
  2. Помістіть один лист готового тіста на дно форми та промажте соусом.
  3. На промазаний шар викладіть частину фаршу та посипте твердим сиром.
  4. Сформований шар знову полийте соусом. Процедуру необхідно повторювати за аналогією з кожним шаром тіста. Верхній шар лазаньї необхідно добре просочити соусом та щедро посипати твердим сиром.
  5. Поставте сформовану страву в розігріту духовку до 220 градусів на 30 хвилин.

Індикатором готовності страви є золотиста скоринка, що утворилася, і неповторний запах на кухні.

Поради до рецепта

Професійні кухарі діляться секретами приготування лазаньї:

  1. Надати коржам м’якості та еластичності допоможе щедре просочення соусом.
  2. У фарш можна додавати різні спеції та трави відповідно до особистих смакових уподобань.
  3. Обов’язково після випікання дайте настоятися страві близько 20 хвилин. Розрізання лазаньї на шматки відразу після випікання може спровокувати розпад сформованих шарів.
  4. При додаванні в начинку різних овочів обов’язково обсмажте їх для випаровування зайвої вологи.

Ці поради допоможуть приготувати смачну страву за рецептом домашньої лазаньї.

Калорійність продуктів у складі страви

Калорійність лазаньї залежить від інгредієнтів та їх кількості.

Розрахована калорійність основних складових рецепта лазаньї:

  • Борошно твердих сортів – 331 ккал.
  • Яйце – 155 ккал.
  • Рослинна олія – 884 ккал.
  • Фарш курячий – 237 ккал.
  • Фарш свинячий – 263 ккал.
  • Фарш яловичий – 332 ккал.
  • Помідор – 18 ккал.
  • Цибуля ріпчаста – 40 ккал.
  • Часник – 143 ккал.
  • Томатна паста – 82 ккал.
  • Молоко – 42 ккал.
  • Сир твердий – 349 ккал.
  • Олія вершкова – 717 ккал.

Калорійність фаршу залежить від жирності та походження м’яса, що використовується. Крім твердого сиру використовують пармезан чи чеддер. На приготування цієї незабутньої страви піде близько двох годин.

Смачного!

Вам сподобалася стаття?

Залиште коментар
або


Ваша оцінка


Коментарі
Залишити відгук
Поки що немає коментарів