Як вибрати блендер: детальний гід для розумного покупця

Показати зміст статті

  1. Типи блендерів і їх призначення
  2. Порівняння переваг і недоліків різних типів блендерів
  3. Який блендер краще купити – занурювальний або стаціонарний?
  4. Вибираємо занурювальний блендер
  5. Потужність
  6. Матеріал корпусу і елементів
  7. Швидкості і режими
  8. Насадки
  9. Тип живлення
  10. Управління
  11. Вибираємо стаціонарний блендер
  12. Потужність
  13. Швидкості і режими
  14. Тип і матеріал ножів
  15. Об’єм і матеріал чаші
  16. Матеріал корпусу
  17. Управління та додаткові функції
  18. Комбінований блендер: який вибрати
  19. Цінові категорії і бренди
  20. До 1000 гривень
  21. До 3000 гривень
  22. До 7000 гривень
  23. 10 000 гривень і вище
  24. Лайфхаки і корисні поради
  25. Висновок і основні критерії вибору блендера

На смак страв впливає не тільки якість продуктів, але і техніка, за допомогою якої приготований кулінарний шедевр. Одним з незамінних помічників на сучасній кухні давно став блендер. Його головна функція – змішувати різні продукти і видавати споживачеві однорідну суміш. Однак різні моделі блендерів справляються з цим завданням неоднаково. Одні необхідні для коктейлів та м’яких продуктів, а іншим під силу перемолоти тверді овочі, приготувати арахісову пасту, хумус або навіть м’ясний фарш. Як правильно вибрати пристрій, і на які параметри звернути увагу при покупці? Про це – далі в статті.

Типи блендерів і їх призначення

Виділяють два основні види блендерів – занурювальні (компактні прилади з довгою ручкою і насадками) і стаціонарні (пристрої, в яких чаша і мотор з’єднані в нерухому конструкцію).

Однак в залежності від типу ножів, що знаходяться на дні приладу або на спеціальній насадці, блендери також можна розділити на:

  • шейкери – стаціонарні блендери з високою чашею;
  • подрібнювачі – прилади з колбою і насадкою-мотором;
  • комбіновані моделі – міні-комбайни, поєднують в собі функції подрібнювача і занурювального блендера.

Ніж шейкера складається з чотирьох частин, розташованих хрест-навхрест. За рахунок подовженої високої форми такого блендера і хрестоподібних ножів, шейкери роблять суміш максимально однорідною і повітряною. Цей прилад стане ідеальним для мам, які цікавляться питанням, який блендер вибрати для дитячого харчування.

Ножі подрібнювача мають дугоподібну форму і призначені для того, щоб покрити максимальний об’єм. Блендери, оснащені такими ножами, відмінно підходять для подрібнення твердих продуктів і приготування фаршу. Однак, вибираючи цей блендер, зверніть увагу на прийнятний час роботи пристрою і обсяг колби. Більшість таких пристроїв розрахована на кілька хвилин використання і п’ять кілограмів м’яса в них точно не подрібнити. Якщо ви ламаєте голову над питанням, як вибрати блендер для м’яса, віддайте перевагу комбінованим моделям з великими дугоподібними ножами.

З приготуванням супу-пюре з овочів або фруктових смузі впораються всі блендери – навіть заглибні конструкції з пластиковою ніжкою.

Порівняння переваг і недоліків різних типів блендерів

Як вже згадувалося раніше, всі моделі блендерів діляться на два типи – занурювальний і стаціонарний. Крім очевидної зовнішньої різниці техніка відрізняється і більш тонкими відмінностями. Розглянемо кожен з видів блендерів докладніше.

Стаціонарний блендер має просту конструкцію. Прилад складається з металевої (пластикової) ручки і мотора, розташованого усередині, а також декількох насадок, що надіваються на ручку. Конструкція дозволяє використовувати блендер в посуді будь-якої форми, але це не єдина його перевага. Також блендери цього типу працюють на високих швидкостях, і подрібнюють м’які продукти в пюре за лічені секунди. Техніка відрізняється компактністю, за нею легко доглядати і зручно зберігати на кухні. Головні недоліки пристрою – труднощі в подрібненні твердих продуктів і необхідність тримати блендер в руках під час готування.

Стаціонарні блендери більш складні в плані конструкції. Остання включає корпус з мотором всередині, панель управління і стакан, в якому розташовані ножі. Такий тип блендера може стати гідною альтернативою кухонного комбайна. Зусилля користувача зведені до мінімуму – потрібно просто помістити продукти у стакан, закрити кришку і натиснути на кнопку запуску. Ці блендери дуже потужні і добре справляються з подрібненням твердих продуктів, за умови достатньої потужності приладу. Наприклад, за допомогою стаціонарного блендера можна наколоти лід для охолоджуючого напою або розтерти горіхи. Очищати такий пристрій нескладно: просто налийте всередину чаші воду і запустіть блендер вхолосту. Серед мінусів цього типу техніки – важка вага блендера, великі габарити, і неможливість готувати маленькі порції (в більшості випадків обсяг продукту, що готується, повинен становити більше 250 мл).

Який блендер краще купити – занурювальний або стаціонарний?

При виборі типу блендера враховуйте три критерія – необхідних вам функцій, вільного місця на кухні і бюджету, який ви готові виділити на покупку. Наприклад, якщо ви цікавитеся, як вибрати блендер для смузі і супів-пюре, і плануєте подрібнювати тільки м’які фрукти та овочі, придивіться до занурювальних моделей. Використовуючи такий прилад, можна повністю контролювати процес подрібнення продуктів і направляти ніж в потрібну зону. При виборі занурювального блендера, дуже важливо звернути увагу на матеріал виготовлення корпусу і ножів. Пластиковий прилад, яким би потужним він не був, не підійде для подрібнення льоду, твердих продуктів або приготування м’ясного фаршу. Купувати занурювальні блендери варто тим, хто часто готує маленькі порції, і бажає економити місце на кухні.

Не знаєте, як вибрати хороший блендер для сім’ї? Якщо ви плануєте готувати супи, коктейлі та смузі у великій кількості, краще вибирати прилади стаціонарного типу. Шейкери з чашею ідеально підійдуть для спортсменів, які часто готують корисні коктейлі.

Тим, хто хоче отримати все і відразу, рекомендується звернути увагу на комбіновані блендери. Таким приладом є міцний металевий занурювальний блендер з великою чашею і набором додаткових насадок. Така техніка впорається з будь-яким завданням – від розбивання льоду, до подрібнення м’яса.

Вибираємо занурювальний блендер

Потужність

Чим вище потужність мотора, тим легше блендер справляється з подрібненням продуктів. Потужність сучасних моделей блендерів варіюється від 140 до 2000 Вт. Чим твердіше продукти, які ви збираєтеся обробляти за допомогою приладу, тим вище повинна бути потужність. Цей показник також важливий для тих, хто має намір використовувати техніку часто і готувати великі обсяги їжі.

Як вибрати потужність блендера, якщо ви плануєте використовувати техніку зрідка і тільки для обробки м’яких продуктів? В такому випадку підійдуть прилади з мінімальною потужністю від 140 до 400 Вт.

Купуєте блендер, щоб можна було подрібнити заморожені овочі, приготувати смузі з моркви, чи потовкти горіхи? Потрібна середня потужність в межах 600-800 Вт.

Як вибрати потужний блендер для великої родини, який вміє обробляти всі види продуктів, включаючи м’ясо? Придивіться до професійних моделей потужністю від 1000 Вт і вище.

Матеріал корпусу і елементів

Корпус і насадки занурювальних блендерів можуть бути виконані з металу або пластику. Пристрої з пластиковими насадками дозволяють подрібнювати лише м’які продукти і готувати супи-пюре і коктейлі. Якщо це ваш варіант, вибирайте блендери з термостійкого пластика і поводьтеся з приладом обережно. Падіння такого пристрою може спричинити за собою поломку.

Для обробки м’яса, льоду і твердих овочів необхідний металевий блендер з великим ножем. Крім того, металеві блендери довговічні, за ними легко доглядати. З таким «помічником» на кухні можна не боятися, що насадка вбере запах продукту, забарвиться в інший колір або зламається при сильному натисканні.

Швидкості і режими

Блендери занурювального типу можуть бути оснащені 1-3 швидкісними режимами. На що впливає швидкість? Саме від цього параметра залежить точність настройки обертання ножа, що в свою чергу, допомагає збивати масу потрібної консистенції і готувати акуратно, не розбризкуючи продукт в процесі його подрібнення.

Для прихильників простоти і надійності оптимальним вибором стануть блендери з 2 режимами швидкості. Як вибрати занурювальний блендер, якщо для вас важлива гнучка настройка швидкості? Звертайте увагу на моделі з 5-8 швидкостями – такої кількості цілком достатньо, щоб підібрати оптимальний режим обробки всіх продуктів.

Крім швидкостей, занурювальні блендери обладнані двома режимами. Мова йде про:

  • турборежим – активує максимальну швидкість обертання ножів, допомагає домогтися максимально однорідної консистенції в кінці процедури подрібнення;
  • імпульсний режим – запобігає перегріванню під час обробки льоду, моркви, м’яса, і інших твердих продуктів; потрібний ефект досягається за рахунок невеликих перерв в обертанні ножів.

Насадки

Існує безліч насадок для занурювальних блендерів, які значно полегшують життя кулінарам. Але більшості людей для готування улюблених страв досить трьох найбільш поширених насадок – власне блендера, віночка і подрібнювача.

Основна насадка служить для приготування пюре, коктейлів і смузі, віночок – для замішування тіста і приготування різних кремів на основі яєчного білка, подрібнювач – для переробки м’яса в фарш.

Якщо стандартного набору вам буде недостатньо, завжди можна розширити свій «арсенал» і придбати інші корисні насадки. Наприклад, існує насадка під назвою «вакуумний насос», яка вміє викачувати повітря з пакетів і продовжувати термін зберігання продуктів. Також комплектація занурювальних блендерів може включати:

  • окремі ємності зі спеціальними кришками, в яких передбачено отвір для ефективної і комфортної роботи пристрою;
  • насадки для шинкування, натирання або нарізання продуктів кубиками, соломкою, тощо;
  • контейнер для зберігання пристрою;
  • набір змінних ножів.

Як бачите, занурювальний блендер може бути дуже функціональним пристроєм і навіть замінити вам кухонний комбайн.

Тип живлення

Занурювальні блендери можуть працювати від мережі і акумулятора. Перший варіант – більш надійний, потужний і довговічний. Зазвичай півтораметрова довжина шнура дозволяє досягти потрібного рівня мобільності та комфорту під час готування. Якщо ж ви власник просторої кухні з декількома робочими поверхнями або шукаєте блендер для дачі без електрики, максимально зручним варіантом стане бездротовий блендер. Щоправда, у таких пристроїв є один істотний недолік – без підзарядки вони працюють не довше півгодини, та й потужність цих приладів невелика.

Управління

Більшість занурювальних блендерів має просту панель управління, що складається з двох кнопок. Одна служить для включення приладу, інша – для запуску блендера в турборежимі. Також всі моделі середнього цінового сегмента оснащені ручкою регулювання швидкості, за допомогою якої користувач може налаштовувати частоту обертання ножів. Це дуже важлива опція для занурювальних блендерів, бо дає змогу уникнути розбризкування під час готування. Система управління залежить від моделі і марки пристрою. Зазвичай, чим вище вартість блендера – тим більше функцій і кнопок на панелі управління.

Вибираємо стаціонарний блендер

Потужність

Потужність стаціонарного типу блендерів стартує з позначки 250 Вт і досягає 3000 Вт. Не знаєте, який блендер вибрати для коктейлів, супів-пюре і смузі? Сміливо купуйте шейкер з потужністю до 500 Вт. Для обробки твердих овочів і м’яса вистачить потужності в 600-800 Вт.

Якщо ж вам потрібен стаціонарний блендер, здатний подрібнити горіхи або заморожені овочі, наколоти лід і замісити тісто для пирога, вибирайте прилади з максимальною потужністю.

Швидкості і режими

У стаціонарних моделях блендерів передбачено 1-20 швидкостей. Якщо ви не професійний шеф-кухар, швидше за все, вам вистачить базового набору з чотирьох швидкісних режимів. Низькі швидкості підійдуть для подрібнення продуктів на невеликі шматочки, а високі – для розтирання їжі до стану пюре.

Так само, як і занурювальні блендери, стаціонарні моделі оснащуються імпульсним і турборежимом. Останній дозволяє готувати максимально інтенсивно, а перший контролює обертання ножів, не даючи приладу перегріватися.

Тип і матеріал ножів

Ніж – це одна з головних складових блендера. Саме від його міцності і форми залежить, наскільки швидко і якісно ви зможете подрібнити продукти. Сучасна техніка оснащується одним або двома ножами, а форма цього елемента може бути прямою або зігнутою. Різноспрямовані леза – класичний варіант, але деякі блендери можуть похвалитися ножами-молотами, які буквально розбивають продукти на великій швидкості.

Робіть вибір на користь вигнутих ножів, оскільки вони захоплюють більше простору і краще подрібнюють продукти. Що стосується матеріалу виготовлення, безсумнівним фаворитом тут є нержавіюча сталь. Цей метал міцний, не схильний до корозії і служить як мінімум кілька років.

Об’єм і матеріал чаші

Щоб зорієнтуватися у виборі обсягу чаші, відштовхуйтесь від кількості членів сім’ї і від завдань, які ви ставите перед приладом. Наприклад, для приготування дитячого харчування достатньо маленької літрової чаші, а для двох дорослих осіб потрібен об’єм 2-3 літра.

Як вибрати блендер з чашею і не помилитися? Врахуйте, що номінальний обсяг, зазначений в інструкції до пристрою, перевищує корисний на 200-300 мл. Ще один важливий нюанс – краще вибирати стаціонарні блендери з широкою чашею, оскільки її легше очищати.

Популярні матеріали виготовлення чаш для стаціонарних блендерів:

  • пластик;
  • скло;
  • полімерні матеріали.

Моделі з пластиковою чашею легкі і доступні за ціною, але менш міцні і не завжди витримують високі температури. Полімери – проміжний варіант між пластиком і склом. Скло – довговічний матеріал, стійкий до механічних пошкоджень і впливу гарячих продуктів. Ще один приємний бонус – скляні чаші прозорі і дозволяють спостерігати за процесом приготування їжі.

Матеріал корпусу

Корпус блендера може бути металевим або пластиковим. Переваги і недоліки кожного з цих матеріалів очевидні. Пластик легший і бюджетний варіант, але разом з тим відрізняється крихкістю і не виглядає презентабельно. Метал – зносостійкий варіант, що не трісне в разі падіння. Металеві поверхні легше чистити. До того ж, блендери з металевим корпусом виглядають солідніше, але і коштують дорожче.

Як вибрати стаціонарний блендер, щоб потім не шкодувати? Звертайте увагу на вагу і ширину бази з моторним блоком, оскільки від величини цієї частини корпусу залежить стійкість блендера, особливо під час роботи на високих швидкостях.

Управління та додаткові функції

Панель управління більшості стаціонарних блендерів дуже проста і складається з ручки перемикання швидкостей, кнопки для активізації турбо- або імпульс-режиму, а також клавішу запуску.

Стаціонарні блендери можуть додатково оснащуватися:

  • мірним стаканом – прозора ємність з градуюванням для вимірювання ваги продуктів;
  • окремим лезом для колення льоду;
  • штовхачем – ручний інструмент для посилення ефекту змішування;
  • глечиком з нержавійки для приготування супів і варення;
  • спеціальними ємностями для рослинного молока, які допомагають у приготуванні коктейлів;
  • додатковими чашами для сухого подрібнення, щоб основна ємність не дряпалась під час обробки зерна, спецій, арахісу, тощо.

Крім того, деякі стаціонарні моделі мають режим варіння на пару, що може стати в нагоді для батьків маленької дитини або людей, що ретельно стежать за власним харчуванням. Якщо вас турбує шум під час роботи блендера, поцікавтеся моделями зі спеціальним ковпаком, який майже повністю гасить всі неприємні дратівливі звуки приладу.

Комбінований блендер: який вибрати

Назва «комбінований блендер» говорить сама за себе: така техніка поєднує в собі переваги занурювальних і стаціонарних пристроїв. Комбіновані блендери часто називають міні-комбайнами для кухні, оскільки немає завдання, з яким би вони не впоралися. Таким блендерам під силу приготувати фарш, розмолоти горіхи або заморожені овочі, наколоти лід, зробити суп-пюре, тощо.

Конструкція комбінованих блендерів може відрізнятися, в залежності від моделі, але в більшості випадків техніка складається з занурювального блендера з декількома насадками, прозорої ємності з ножем на дні (як у стаціонарних блендерів), а також додаткових контейнерів для різних кулінарних маніпуляцій.

Якщо ви не хочете вибирати між занурювальним і стаціонарним блендером і вважаєте за краще багатофункціональну техніку, комбіновані моделі стануть оптимальним варіантом. Щоб не помилитися у виборі, зверніть увагу на обсяг ємностей, потужність приладу, час його безперервної роботи, матеріали корпусу і насадок, а також наявність декількох швидкостей і режимів. Перед тим, як купувати техніку, переконайтеся, що блендер відповідає всім вашим вимогам і має достатню кількість функцій, щоб задовольнити ваші апетити в прямому і переносному сенсі цього слова.

Цінові категорії і бренди

Багато споживачів вважають за потрібне вибирати техніку за ціною, вважаючи, що вартість – вірна ознака якості. Але не завжди це твердження відповідає реальному стану речей. Умовно розділимо блендери на цінові категорії, і спробуємо розібратися, який пристрій краще вибрати.

До 1000 гривень

Це бюджетні блендери, представлені на сучасному ринку. Розглядати цю категорію як реальну довгострокову інвестицію грошей – не найкраща ідея. У будь-якому випадку, покупець повинен знати, що він отримує за свої кошти.

Стандарт потужності для цього цінника – близько 350 Вт, гарантія, як правило, надається на 1 рік експлуатації. Завдяки невеликій потужності, такі блендери не докучають власникам сильним шумом. Найчастіше блендери з цієї цінової категорії виготовлені з бюджетних матеріалів – пластику і полікарбонатів. Такі пристрої відмінно справляються з базовими завданнями, вологим подрібненням і обробкою м’яких інгредієнтів.

До 3000 гривень

Ці блендери більш функціональні і потужні, в порівнянні з моделями з першої цінової категорії. Середня швидкість обертання ножів в таких блендерах – 22-25 тисячі оборотів в хвилину, а середні показники потужності досягають позначки потужності 1500-2000 Вт. Ємності і корпус техніки з цього сегмента найчастіше виготовлені з термостійкого якісного пластику або інноваційного матеріалу – трітана. Такі блендери прекрасно справляються з завданнями середньої складності: подрібненням зелених коктейлів, приготуванням борошна і арахісової пасти, змішуванням молочних коктейлів.

До 7000 гривень

Що отримує покупець за зазначену суму? Потужний двигун блендера (до 3000 Вт), гарантію на мотор і комплектуючі, високу швидкість обертання ножів (до 30 тисяч обертів на хвилину), ємності з трітана і загартованого скла, корпус зі сталі. Підхід до встановлених режимів і додаткових функцій може бути абсолютно різним і повністю залежить від виробника і конкретної моделі пристрою. Як правило, блендери цій ціновій категорії відмінно змішують заморожені продукти, добре справляються з сухим помелом, обробкою твердих і в’язких продуктів.

10 000 гривень і вище

У даній категорії представлені найпотужніші прилади з розширеним функціоналом, високою швидкістю обертання ножів, гарантією на кілька років, універсальним блоком ножів, як для сухого, так і для рідкого подрібнення. До того ж, корпус і ємності таких блендерів виготовлені з міцних і довговічних матеріалів – металу і високоякісних полімерів. В результаті блендери цього сегмента видають дрібну фракцію і максимально однорідну консистенцію змішаних продуктів.

Лайфхаки і корисні поради

Якої фірми вибрати блендер? Серед лідерів ринку – бренди Braun, Bosch, Philips, Tefal, Caso. Купуючи продукцію цих виробників, ви можете бути спокійні за якість матеріалів і комплектуючих приладів. Хочете витратити гроші розумно і підібрати варіант з оптимальним співвідношенням ціна-якість? Щоб не потрапити в халепу і вибрати блендер за оптимальною ціною, скористайтеся наступним прийомом. Вибирайте не тільки за ціною, але і по положенню певної моделі в лінійці конкретної фірми. Тобто робіть вибір на користь пристрою, який є представником середньої цінової категорії в рамках заданого бренду. Якщо ви будете звертати увагу тільки на ціну, є ризик придбати бюджетну модель авторитетного бренду або найдорожчий блендер невідомого виробника. В обох випадках такий вибір навряд чи виявиться вдалим. Набагато краще цілитися в «золоту середину».

Як вибрати якісний блендер, і не прогадати? Завжди звертайте увагу на час безперервної роботи приладу, вказаний в інструкції. Якщо ви не сильні в технічних термінах, а показники потужності вам ні про що не говорять, то середній час роботи точно допоможе вибрати блендер правильно. Три хвилини безперервної роботи пристрою – задовільний результат, п’ять – хороший.

Потужність безпосередньо пов’язана з рівнем шуму приладу під час готування. З огляду на те, що блендери швидко справляються з поставленими завданнями, потерпіти шум протягом декількох хвилин не є складним завданням. Але якщо ви хочете придбати тихий блендер для збивання білків і готування смузі з м’яких фруктів, можна пожертвувати потужністю і вибрати практично безшумну техніку.

Вибираючи занурювальний блендер, не соромтеся спробувати потримати його. Оцініть вагу приладу і те, наскільки зручно він лежить в руці. Хороший блендер не повинен ковзати, однак поверхня приладу повинна бути досить гладкою для швидкої і ефективної чистки.

Кілька слів про швидкість обертання. Дуже часто в інструкціях до блендерів виробники вказують швидкість обертання муфти або вала, а не самих ножів. Тому не дивуйтеся, якщо в реальності швидкість обертання буде на кілька тисяч обертів менше, ніж зазначено в керівництві користувача.

Не забувайте доглядати за блендером і вчасно очищати ємності і корпус приладу від забруднень. Ознайомтеся з інструкцією до блендеру, щоб правильно підібрати температуру води і засіб для чистки. Деякі моделі оснащені функцією автоматичного очищення, що буде беззаперечною перевагою для тих, хто не любить присвячувати багато часу обслуговування техніки.

Висновок і основні критерії вибору блендера

Узагальнюючи вищесказане, можна прийти до висновку, що основні критерії вибору блендера – це:

  • швидкість обертання ножів;
  • міцність і безпека матеріалів;
  • потужність;
  • тип живлення;
  • обсяг ємностей;
  • здатність обробляти певні інгредієнти.

Якщо дозволяє бюджет, придбайте блендер з термостійкого пластика або металу. Ці матеріали довговічніші і безпечні у використанні. Якщо ваш вибір припав на пристрої занурювального типу, основна насадка обов’язково повинна бути металевою. Щоб вибрати блендер правильно, звертайте увагу на ті параметри, які важливі саме для вас в першу чергу. Саме знання власних пріоритетів – запорука успішної покупки.

Наприклад, якщо вам потрібен блендер для приготування дитячого харчування та невеликих порцій супу-пюре, не потрібно переплачувати за потужні моделі, досить буде шейкера з маленькою чашею і скромною потужністю. А ось тим, хто бачить в блендері повноцінну заміну кухонного комбайна і планує замішувати тісто, готувати фарш і дробити зерна в борошно за допомогою техніки, варто придивитися до потужних комбінованих моделей з набором спеціальних насадок.

Вам сподобалася стаття?

Залиште коментар
або



Коментарі
Залишити відгук
Иван Жуковский
19.04.2021

Хочу купить жене в подарок блендер, она давно хотела старый заменить, решил приятно сделать.
Перечитал статью, вроде понял, что мне нужно. выбрал модель Kenwood HDP408WH (OW22110001).
Хочу увидеть реальные отзывы пользователей, что с кажете, стоит брать, полезный на кухне? Хозяюшки отзовитесь.

Відповісти